De do's en don'ts bij het gebruik van een zelfbruiner

door Anja van Dijken
17 April 2023

Als je gewend bent aan een zelfbruiner, is het easy, maar als je nog nooit eerder een tanning spray of tan drops hebt gebruikt, dan krab je je echt even achter de oren. Hoe breng ik de zelfbruiner op mijn gezicht aan, of de zelfbruiner op mijn benen nu aan? De meest gestelde vragen over bruin zonder zon bij hebben we er bij gepakt.

Kort maar krachtig geven we jou de antwoorden: wat kan wel en wat kan niet als het gaat om zelfbruiners.

 

Kan zelfbruiner op je gezicht?

Een zelfbruiner is absoluut geschikt om op het gezicht te gebruiken. Een zelfbruiner voor je gezicht geeft je huid een mooie getinte glow, dus niet de oranje teint, maar een zomerse gebruinde huid. Feitelijk kun je alle zelfbruiner producten ook voor je gezicht gebruiken, zowel de tanning oil, tanning lotion, tanning mousse, tanning spray als de tanning drops zijn goed in te zetten als zelfbruiner voor het gezicht.

 

Maria Galland Lait Auto-Bronzant Bondi Sands Pure Concentrated Self Tan Drops

Maria Galland 990 Lait Auto-Bronzant

Bondi Sands Pure Concentrated Self Tan Drops

 

Ons advies

De tanning oil en de Tan Drops zijn vooral erg handig voor het gezicht. Onze favoriet is de Bondi Sands Self Tan Drops. Voeg een paar zelfbruiner druppels toe aan je dagcrème of je nachtcrème voor een natuurlijke teint, heel handig om zo je kleur goed bij te houden. Kan zo vaak gebruikt worden als je wilt. 

 

Douchen na zelfbruiner?

Het is niet goed om gelijk na het gebruik van een zelfbruiner te gaan douchen. De Self Tan Bondi Sands bevatten allemaal een guide-kleur, zo kun je bij het opbrengen precies zien welke stukjes huid je goed hebt geraakt en welke niet. Als voorbeeld de Bondi Sands Self tanning Foam, na het aanbrengen moet je ongeveer 6 uur wacht voordat je gaat douchen, na deze tijd is de zelfbruiner volledig ontwikkeld en op kleur. Na het douchen zal de guide-kleur afspoelen.

Bondi Sands Self Tanning Foam
Bondi Sands Self tanning Foam

 

Ons advies

Wacht na het aanbrengen van je zelfbruiner 6 uur voordat je gaat douchen of zwemmen, dit is de inwerktijd. Zo heb je optimaal plezier van de beste zelfbruiner.

 

Kun je zelfbruiner aanbrengen zonder handschoen?

Je moet een zelfbruiner vrijwel altijd aanbrengen met een handschoen of een kabuki kwast, behalve de tanning Drops. Afhankelijk van het type zelfbruiner kies je de applicator waar je deze mee aanbrengt.

zelfbruiner spray kun je aanbrengen met de zelfbruiner handschoen. Eerst je lichaam en of gezicht in sprayen en met de handschoen uitwerken. Ook kun je de bruiningsspray gelijk op de zelfbruiner handschoen aanbrengen en daarmee je huid in masseren. Met een kwast is het handig de zelfbruiner alsnog uit te werken op je gezicht en desgewenst ook op het lichaam. Vooral bij de lastig te bereiken plekjes is de kwast een uitkomst.

tanning oil kun je aanbrengen met je handen. Neem 2 tot 8 druppels olie op je hand en masseer je gezicht of je lichaam hiermee in. Was je handen grondig om verkleuring van je handpalmen te voorkomen.

tanning lotion kun je het meest eenvoudig aanbrengen met je handen of met de zelfbruiner handschoen. De tanning lotion is als een luchtige crème en eenvoudig in het verwerken. 

tanning mousse is handig om aan te brengen met een zelfbruiner handschoen. Neem een ruime dot mousse op de handschoen en masseer deze met cirkelvormige bewegingen in de huid.

tanning Drops voeg je toe aan je dagcrème of nachtcrème. Het aantal druppels varieert per merk en of je een lichte of diepere bruining wilt. Was je handen goed na het aanbrengen, om verkleuring van de handpalmen te voorkomen.

 

We hebben drie verschillende zelfbruiner accessoires voor je uitgezocht om je bruin zonder zon feilloos aan te brengen:

 

Bondi Sands Application Mitt TanOrganic BFF Brush Bondi Sands Self Tan Back Applicator

Bondi Sands Application Mitt

TanOrganic BFF Brush

Bondi Sands Self Tan Back Applicator

 

Ons advies

Goed gereedschap is het halve werk!

 

Slapen met een zelfbruiner?

Het slapen met een zelfbruiner is geen enkel probleem. Wel is het goed om de bruin zonder zon goed te laten drogen. De meeste zelfbruiners hebben een droogtijd die varieert van 10-20 minuten. Neem voor de zekerheid gewoon ruim de tijd, dan zal de zelfbruiner niet aflaten of de volgende morgen vlekkerig zijn.

Ons advies

Geef je huid voorafgaand aan het gebruik van een zelfbruiner een korte scrub of peeling. Doe dit gerust onder de douche, spoel je huid daarna goed schoon en maak deze goed droog. Gebruik hierna een luchtige bodylotion, zodat de huid goed gehydrateerd wordt. Gebruik je een tanning oil, dan hoef je de huid niet extra te hydrateren. Laat je huid na het aanbrengen van de zelfbruiner gezicht of de zelfbruiner benen, minimaal 20 minuten drogen, voordat je onder de wol kruipt.

 

Scheren en zelfbruiner?

Scheren en zelfbruiner, uiteraard gaat dit samen, maar dan wel in de juiste volgorde. Geef je lichaamshuid daarom eerst een scheerbeurt voordat je deze voorziet van een mooi gebruind teintje. Als je je benen scheert, dan neem je automatisch ook de dode huidcellen mee. Elke zelfbruiner voor je benen kleurt alleen de dode huidcellen, daarom zul je met het scheren ook wat kleur laten verdwijnen.

Lees onze blog over scheren en zelfbruiner, welke safety razor vrouwen het beste is voor jouw huid en een mooie resultaat voor zelfbruiner benen: Scheren en zelfbruiner!

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold
Muhle R89 Safety Razor Rose Gold

 

Ons advies

Scheer je huid minimaal 24 uur voorafgaand aan het gebruik van een zelfbruiner. Een net geschoren huid heeft even een dag nodig om te herstellen. Na die 24 uur is er geen vuiltje meer aan de lucht en is je huid klaar voor een zomers tintje.

 

Moet je zelfbruiner afspoelen na het inwerken?

Nee, een zelfbruiner voor je gezicht of zelfbruiner voor je benen hoeft niet per se afgespoeld te worden na het inwerken. Elke zelfbruiner bevat een guide-kleur, zodat je kunt zien welke delen van de huid "geraakt" zijn door de zelfbruiner. Na de inwerktijd van ongeveer 6 uur mag deze guide-kleur worden afgespoeld, maar je kunt ook prima wachten totdat het jou past.

 

Kun je zelfbruiner verwijderen?

Je kunt een zelfbruiner verwijderen door je lichaam of je gezicht in korte periode meerdere malen een scrub of peeling te geven. De zelfbruiner hecht zich namelijk aan de bovenste huid cellenlaag, de dode huidcellen. Door je huid een scrub of een peeling te geven, zullen de dode huidcellen (die eraan toe zijn) loslaten.

Lukt dit niet helemaal en heb je de zelfbruiner niet goed aangebracht? Dan kun je de Bondi Sands Self Tan Eraser gebruiken, in slecht 5 minuten verdwijnt de zelfbruiner en wordt de huid gehydrateerd en verzorgd.

 

Bondi Sands Self Tan Eraser Maria Galland 412 Mousse Gommante Exquise Laviesage Alpha Peel

Bondi Sands Self Tan Eraser

Maria Galland 412 mousse Gommante Exquise

Laviesage Alpha Peel

 

Ons advies

Is de tint van je huid te sterk van kleur geworden na het gebruik van de zelfbruiner, gebruik dan 1-3 dagen achter elkaar een body peeling voor het lichaam, scrub of exfoliant voor het gezicht. Een body peeling of exfoliant voor het gezicht bevat fruitzuren, soms in combinatie met een milde korrel. Deze fruitzuren werken door tot in de poriën, zodat de teint ook daar zal vervagen en er geen vlekken ontstaan.

 

De beste zelfbruiner

We hebben voor jou een Top 10 tanning samengesteld. De beste zelfbruiners op een rijtje met ieder zijn eigen kenmerken. Kies je liever voor een vegan tanning? Ook daarin zijn heel veel mogelijkheden. Zo maakt het je het kiezen van een bruin zonder zon iets gemakkelijker. Kom je er alleen niet uit? Neem contact op met de Care for Skin specialisten, we helpen je graag verder.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.