Deo detox! Hoe stap je over op een natuurlijke deo?

door Anja van Dijken
30 Januari 2023

Natuurlijke deodorant, we zien het steeds vaker voorbij komen. Het gebruik van een deodorant zonder aluminium, eigenlijk zouden we deze standaard op de plank moeten hebben in plaats van al die spuitbussen. Weet wat je spuit en smeert, lees mee waarom een natuurlijke deodorant simpelweg een must have is en durf te detoxen!

 

De noodzaak van een natuurlijke deo

Een natuurlijke deo bevat geen aluminium chloride en ook zeker geen schadelijke stoffen voor je huid zoals: parabenen, siliconen, alcohol en synthetische parfums. Al deze stofjes zijn erop gericht dat je minder gaat zweten en roeien de geur veroorzakende bacteriën uit die wij onder onze oksels dragen. Een natuurlijke deodorant biedt dezelfde bescherming, alleen bestaat deze juist volledig uit natuurlijke stofjes die je huid beschermen tegen zweetlucht.

Aluminium chloride is een actieve stof die ervoor zorgt dat je minder gaat zweten. Het gevolg hiervan is dat je hiermee het transpiratieproces verstoort, waardoor het vocht en de afvalstoffen die in het zweetvocht zitten niet worden afgescheiden.

De negatieve gevolgen van aluminium chloride

  • Anti-zweet (door het aluminium chloride), wat betekent dat de zweetklieren kunnen verstoppen.
  • Afvalstoffen blijven teveel in het lichaam zitten.
  • Irritatie van de okselhuid en ook jeuk onder oksels.
  • De hormoonbalans kan worden verstoord, omdat aluminium chloride doordringt tot in de lymfebanen.
  • Kan een verhoogd risico geven op borstkanker*.

Dit gaat alleen nog maar over het stofje aluminium chloride. Daar komen nog eens de schadelijke stoffen zoals parabenen, siliconen, alcohol en synthetische parfums bovenop. Al deze schadelijke stoffen blijven niet op de huid liggen en kunnen juist diep doordringen in ons systeem, met alle schadelijke gevolgen van dien.

 

Waarom moet je wennen aan een natuurlijke deo?

Het is eigenlijk heel logisch dat je moet wennen aan een natuurlijk deodorant. Je lichaam is namelijk volledig ingesteld op de deodorant die je al jaren gebruikt: de spuitbus, deoroller of de deostick. Je lichaam weet niet anders dan dat het minder zweet produceert, dus zodra je stopt met je deodorant is het logisch dat je lichaam hieraan moeten wennen. Je zult dus weer meer gaan transpireren. Eerst is dat misschien niet zo fijn, maar zodra dit is gestabiliseerd zul je merken dat ook het kwijtraken van de afvalstoffen enorm fijn is voor je lijf.

 

Wat gebeurt er als je overstapt op een natuurlijke deo?

De overstap van je "normale" deo naar een deodorant zonder aluminium of een antitranspirant deo is toch even wennen, voor sommige soms zelfs even doorbijten. Wat er gebeurd met je oksels, zweetklieren en zweetlucht tijdens de overstap naar natuurlijke deo:

1. Je gaat meer zweten: Ineens gaat je lichaam weer normaal zweet produceren, waar eerst jouw oude deo anti-transpirant werkte en aluminium chloride bevatte om het zweten te stoppen. Dit zweten is juist goed! De verstoppingen in je zweetklieren lossen op en afvalstoffen kunnen er weer uit. Je gaat dus niet méér zweten, maar gewoon zweten zoals het hoort. Gelukkig bevat een natuurlijke deo ingrediënten zoals maiszetmeel, zinkoxide of baking soda om talg te absorberen zonder de poriën te verstoppen.

2. De huid gaat zich herstellen: De gewone deo bevat stoffen die bacteriën (stankveroorzakers) doden, denk hierbij aan stoffen zoals triclosan, SLES en parabenen. Je huid heeft even tijd nodig om zich hiervan te herstellen en de eigen weerbaarheid terug te krijgen.

3. Tijdelijk meer geurtjes: Eigenlijk logisch, want je lichaam moet wennen aan de overstap naar een natuurlijke deodorant. De geur komt doordat één van de geur veroorzakende bacteriën zal toenemen, maar dit duurt niet lang. Hierna zullen deze bacterie en ook de andere stankveroorzakers zich terugtrekken onder invloed van de goede ingrediënten uit de natuurlijke deo.

 

Hoe gaat deze deo-detox in zijn werk

Hoe een deo-detox in zijn werk gaat leggen we je graag uit. Er wordt vaak gezegd dat natuurlijke deodorants niet werken, je zou blijven stinken terwijl je dit bij je oude deodorant niet deed. We horen deze reactie vaker, gelukkig niet te vaak want dit geldt niet voor iedereen die de overstap maakt naar een natuurlijke deodorant.

Een deodorant detox is even wennen, maar zeker de moeite waard om niet op te geven en definitief te gaan voor deodorant zonder aluminium.

Tips om de deodorant detox geurvrij door te komen

  • Ga uit van een gewenning van ongeveer 2 tot 4 weken, wanneer de natuurlijke deo werkt is afhankelijk van het aantal bacteriën op de huid.
  • Was je oksel wat vaker dan normaal gedurende de deo-detox, let er wel op dat je een natuurlijke zeep gebruikt hiervoor. Gewoon lekker tijdens het douchen of met een washandje tussendoor.
  • Gebruik je nieuwe natuurlijke deo een paar keer extra overdag, sowieso na het wassen. De ingrediënten in de natuurlijke deo's, zoals de baking soda en zeoliet, absorberen geur veroorzakende bacteriën en voorkomen daarmee ongewenste geuren.
  • Draag schoon gewassen kleding, week de kleding indien mogelijk in azijn om de zweetgeur eruit te halen.


En onze laatste tip: durf te detoxen! Je zult zien dat naarmate je de natuurlijke deo langer gebruikt, deze bij je lichaam gaat passen en jouw lichaamsgeuren zullen verdwijnen.

 

Welke natuurlijk deo werkt echt?

Salt & Stone Natural Deodorant - Bergamot & Eucalyptus Salt & Stone Deodorant - Black Rose & Oud Salt & Stone Natural Deodorant - Santal & Vetiver

Salt & Stone Natural Deodorant - Bergamot & Eucalyptus

Salt & Stone Deodorant - Black Rose & Oud

Salt & Stone Natural Deodorant - Santal & Vetiver

 

Heb je liever een natuurlijke deodorant voor dagelijks gebruik? Kies dan voor de Salt & Stone Deodorant. De Salt & Stone natural deodorants zijn 100% biologisch, 100% vegan, geven een langdurige bescherming, laten geen vlekken achter en verzorgen de huid met hyaluronzuur en sheabutter. In het rijtje van de beste deodorant vrouwen en de beste deodorant mannen, is Salt & Stone echt de koploper. Verkrijgbaar in verschillende verfrissende geuren en geschikt voor zowel vrouwen als mannen. 

 

Wat is de beste natuurlijk deo?

De beste natuurlijk deo's bevatten geen aluminium chloride, chemicaliën, alcohol en synthetische parfums. Kies echt bewust voor een natuurlijk deodorant, eentje die is goed voor je lijf en tegelijk ook goed voor het milieu. Care for Skin heeft de beste natuurlijk deodorants in huis. De merken Corpus Naturals en Salt & Stone gaan voorop in de wereld van natuurlijke deodorants. Bewust, zonder schadelijke ingrediënten, gericht op een gezond lichaam en een gezonde wereld.

 

* Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.30393

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.