Hoe krijg je een frisse uitstraling?

door Anja van Dijken
2 Januari 2023

Ben je ook zo klaar met die vermoeide blik en een doffe huid? Of de reactie van je omgeving "heb je slecht geslapen?" Je huid lijkt wel uitgeput en je hebt vermoeide ogen terwijl de nachtrusten prima zijn. Toch heb je dan een vermoeide huid of uitgeput gezicht dat maar niet wil bijkomen.

Wees getroost, je staat hierin niet alleen want veel mensen zullen dit herkennen. De oorzaak zit niet altijd in vermoeidheid, maar wat dan wel? Hoe pak je een vermoeide huid aan, zodat je weer een frisse uitstraling krijgt.

 

Wat is een vermoeide huid?

Op het eerste gezicht is een vermoeide huid te herkennen aan wallen en donkere kringen onder de ogen. Je hebt last van een droge huid met een doffe en futloze uitstraling. De huid kan snel tekenen, slap aanvoelen en er kunnen zelfs rimpels verschijnen. Het lijkt eigenlijk wel op een verouderde huid, wat zelfs kan op jonge leeftijd. Een vermoeide huid heeft alleen wel andere oorzaken.

Het hebben van een vermoeide huid doet iets met je, daarom is het goed om dit zoveel mogelijk bij de kern aan te pakken. Is jouw huid geneigd om gauw droog, dof of onzuiver te worden? Dan is dat het teken dat je huid snel reageert op omstandigheden zoals vermoeidheid, stress, slechtere levensstijl en ook op een laag vochtgehalte.



Oorzaken vermoeide huid

Een vermoeide huid kan natuurlijk het gevolg zijn van vermoeidheid, maar er zijn nog meer oorzaken. Andere factoren zoals langdurige stress, ziekte of een slechte levensstijl zijn minstens zo vernietigend voor je huid. Als we het hebben over een slechte levensstijl, denk dan aan: roken, slechte huidverzorging, (te) weinig beweging, teveel suikers, teveel alcohol.

We kennen het rijtje inmiddels wel. Het kan daarom wat afgezaagd voelen, maar een gezonde levensstijl blijkt elke keer weer van grote waarde te zijn voor je lichaam, je functioneren en dus ook je huid.

Een vermoeide uitstraling ontstaat vaak door een combinatie van één van deze factoren en kan op jonge leeftijd zelfs al leiden tot onnodige rimpelvorming, droogheid, dof aanzien, wallen of kringen onder de ogen. Het kan dus zo zijn dat je goede nachtrusten hebt en je absoluut niet vermoeid voelt, maar dat je huid er wel vermoeid uitziet. Vooral een vermoeide huid onder ogen kan heel bepalend zijn voor je aanblik.

 

 

Hoe krijg je een frisse uitstraling?

Een frisse uitstraling: je kijkt in de spiegel en je wordt blij van jouw frisse uitstraling. Heerlijk om zo elke ochtend de dag te starten. Helaas is dit niet voor iedereen de dagelijkse werkelijkheid.

De volgende stappen helpen je om jouw huid een frissere uitstraling te geven.

Peeling

Een peeling zorgt ervoor dat de bovenste dode huidcellenlaag wordt verwijderd. Hierdoor wordt de huid niet alleen zachter, maar krijgt het juist ook meer glow en uitstraling. De huid wordt tegelijk gestimuleerd tot celvernieuwing. Nieuwe huidcellen betekent automatisch dat de huid er fris uit gaat zien en egaler van kleur wordt.

Hydratatie

Een dagelijkse dosis hydratatie geeft de huid meer glow en uitstraling. Neem in je dagelijkse routine hiervoor een hyaluronzuur serum op om de huidbarrière te versterkten en beschermen. Op deze manier zorgt het hyaluronzuur serum voor een optimale hydratatie, waardoor fijne lijntjes en rimpels zullen opvullen en vervagen. Een goed hyaluronzuur serum kan doordringen tot diepere huidlagen, waardoor zelfs de aanmaak van het collageen en de elastine wordt gestimuleerd.

Voeden met antioxidanten

Een vermoeide uitstraling is een teken dat jouw huid veel vrije radicalen heeft geproduceerd. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering en het verslechteren van de huidconditie. Je kunt vrije radicalen letterlijk te lijf gaan met antioxidanten en uiteraard ervoor zorgen dat er zo min mogelijk vrije radicalen zullen ontstaan. Voed de huid dus met antioxidanten.

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines en mineralen die verwerkt zijn in voeding, maar ook in huidverzorging. Zo kun je van binnen en buiten je huid voeden met antioxidanten.

De antioxidanten in de gezichtsverzorging beschermen en verstevigen je huid. Ze zorgen voor een stralende teint, verzachten de huid en verminderen rimpels en fijne lijntjes. 

Lees onze blog over wat antioxidanten en vrije radicalen doen: Antioxidanten versus vrije radicalen



Wat kun je doen tegen een vermoeide blik?

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je zelf kunt doen om een vermoeide blik te verhelpen. Wij hebben de belangrijkst op een rij gezet.

Relax en slaap genoeg

In rust herstelt ons lichaam en onze huid. Zodra je ontspant en voldoende slaapt, heeft je huid de kans om zich te herstellen van opgelopen huidschade. 

Stop met roken, teveel alcohol en suikers

Roken, alcohol en suikers zijn de grootste vijanden van ons lichaam en onze huid. Ze maken je huid zwakker, droger en onrustiger. Hierdoor krijgen puistjes meer kans en ook grauwheid, rimpels, wallen en droogte zullen de boventoon gaan voeren. Suikers (ook in alcohol zit veel suikers) brengen jouw lichaam in disbalans. Denk daarbij aan: pieken van je bloedsuikerspiegel, overproductie van insuline, verstoring van mineraalbalans, disbalans van je darmflora en nog zoveel meer.

Vitamines in je voeding en je huidverzorging

Vitamine A, vitamine B en vitamine C zijn de drie toppers die je huid in goede conditie houden. Ze zorgen voor veel antioxidanten en beschermen je huid optimaal tegen huidschade. Kies daarom dagelijks voor deze zeer effectieve vitamines. Veel vitamines betekent altijd veel antioxidanten.

Aan welke voeding moet je dan denken? Kies naast een grote variatie aan voeding voor groene thee, broccoli en blauwe bessen want deze zitten bomvol antioxidanten.

Wat is dan aan te raden voor de huidverzorging? Kies dagelijks voor vitamines in je producten dus een vitamine C serum, vitamine B serum of een vitamine A serum (retinol).

Blijf exfoliëren.

Blijf je huid geregeld exfoliëren. Hierdoor wordt de huid namelijk continue gestimuleerd tot huidvernieuwing, dit geeft de huid meer glow en uitstraling. Je kunt exfoliëren met een peeling op basis van fruitzuren of met een scrub waarin een korrel zit verwerkt. Wil je meer weten hierover, lees de blog: Een wekelijkse scrub of peeling, is dit echt nodig?

Geef je huid een teintje.

Je bent er niet zomaar, een stralende blik kun je verder helpen door de huid een teintje te bieden. Je kunt dit doen door een zelfbruiner gezicht, een BB Cream, een foundation of een bronzer.

Vind je de keuze lastig? Lees onze blogs hierover: Hoe krijg je een zonnig kleurtje ook in de winter? en BB Cream, CC Cream of toch een foundation?



Hoe geef je je huid een boost?

Een wondermiddel tegen vermoeidheid bestaat niet, maar je huid boosten geeft absoluut resultaat.

Boost je huid van binnenuit

Start radicaal met een gezonde levensstijl dus vermijd stress en stop met roken, suikers, teveel alcohol en koffie. Zorg voor voldoende vochtinname, veel donkerrood fruit (2-3 porties), groene thee, veel groentes van het seizoen (300-400 gram) en vergeet de noten en zaden niet.

Boost je huid van buiten

Start met exfoliëren, antioxidanten en hyaluronzuur: dit zijn de drie pijlers waar je je huidverzorging altijd op moet richten. Breid je huidverzorgingsroutine uit met een dagelijks of wekelijkse exfoliatie van de huid en voeg dagelijks antioxidanten en hyaluronzuur toe aan je routine. Weet je niet of je de goede producten gebruikt, neem je badkamer kast eens flink onder de loep en zorg dat je huidverzorgingsroutine in een goede balans raakt.

 

Gezichtsverzorging voor de vermoeide huid

Comfort Zone heeft een lijn die speciaal bedoeld is voor de vermoeide huid, de Comfort Zone Renight. De Renight-lijn bevat veel antioxidanten en hyaluronzuur waardoor de huid 's nachts optimaal kan herstellen van huidschade en vermoeidheid.

Comfort Zone Renight Cream

Comfort Zone Renight Cream

 

De Comfort Zone Renight Vitamin Oil zal de vermoeide, droge en gestreste huid voeden met antioxidanten met plantaardige oliën van biologische gojibes, macadamia en sesam. De olie is niet vettend en daardoor geschikt voor alle huidtypes, met name de vermoeide. 

Comfort Zone Renight Vitamin Oil

Comfort Zone Renight Vitamin Oil

 

De Comfort Zone Renight Cream bevat naast de gojibes olie ook tomatenextract, macadamia olie, hyaluronzuur en vitamine E. De crème voor vermoeid gezicht bevat een flinke dosis antioxidanten en hyaluronzuur.

Mocht je graag nog tips of advies willen om de vermoeide huid te boosten, dan kun je altijd contact opnemen met Care for Skin. Onze huidspecialisten helpen je met alle plezier verder!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.