Droge lippen, hoe kom je hier vanaf?

door Anja van Dijken
2 Januari 2023

Droge lippen kunnen erg vervelend zijn. Je voelt het de hele dag en je bent ook nog eens geneigd om ze steeds te bevochtigen, aan te raken en de velletjes eraf te trekken.

Waardoor je lippen uitdrogen, wat tegen droge lippen helpt en vooral wat je niet moet doen. Lees verder voor meer advies en tips om droge en kapotte lippen te voorkomen.

 

Waarom drogen lippen uit?

Onze huid bevat talg- en zweetklieren, waardoor de huid beschermd wordt tegen vochtverlies. De lippen hebben deze klieren niet, waardoor deze huid niet voorzien wordt van huideigen vetten. Daar komt nog eens bij dat de lippenhuid uit ongeveer 3 tot 5 cellagen bestaat, terwijl de rest van ons lichaam er gemiddeld 16 heeft. Hierdoor is het eigenlijk logisch dat de lippen extra kwetsbaar zijn en gemakkelijk kunnen uitdrogen.

Het is daarom zeker van belang om des te meer te letten op de conditie van de lippen. Hierdoor kunnen droge en schrale lippen met losse velletjes worden voorkomen.

Oorzaken van droge lippen

  • Wind, kou en ook zon zorgen dat vocht uit de lippen verdampt.
  • Een lage vochtigheidsgraad in huis, kantoor of buiten droogt lippen uit.
  • Speeksel droogt uit en dus het telkens nat maken van de lippen maakt ze droger.
  • Cafeïne, alcohol, tandpasta en ook sommige medicatie maken lippen droger.
  • Cosmetica-artikelen. Denk daarbij aan make-up en dan met name lipstick.


Bepaalde ingrediënten en kleurpigmenten kunnen de lippen irriteren en uitdrogen. Tevens lippenbalsems met daarin het smaakje munt of menthol zullen de lippen ook op termijn gaan irriteren en uitdrogen. Lip plumpers bevatten het ingrediënt cayenne peper om te zorgen voor vollere lippen, maar ook dit droogt de lippen uit.

 

Wat te doen tegen droge lippen?

De lippenhuid heeft dus geen talgklieren en bevat dus geen vetten. Lippen hebben daardoor extra vetten nodig, zodat het vocht niet vanuit de huid verdampt. Wij hebben droge lippen tips voor je op een rijtje gezet.

Drink voldoende

Zorg voor voldoende hydratatie, ongeveer 30ml water/vocht per kg lichaamsgewicht is voldoende. Zo kun je “op maat” je lichaam van binnenuit hydrateren.

Lippenbalsem

Een lippenbalsem bestaat meestal uit vetten zoals vaseline, glycerine, minerale oliën, plantaardige oliën, boters en waxen, of een combinatie van deze. Ben je op zoek naar een lippenbalsem of lippencrème die ook herstel geeft aan de lippen? Kies dan een lippenbalsem met actieve ingrediënten zoals panthenol (provitamine B5), vitamine E, hyaluronzuur en ceramides.

Bondi Sands Lip Balm Toasted Coconut SPF 50+

Bondi Sands Lip Balm Toasted Coconut SPF 50+

 

Een lippenbalsem met SPF is eigenlijk het gehele jaar door een must, maar met name tijdens zonnige dagen. Lippen kunnen namelijk ook verbranden, gebruik daarom (het liefst altijd) een lipverzorging met een SPF.

Verzorg je lippenhuid

Scrub met regelmaat je lippen. Een lipscrub ontdoet de lippen van velletjes (dode huidcellen) en laat de lippen gladder en zachter aanvoelen. Gebruik standaard dagelijks een vettende lippencrème of lippenbalsem.

Cent Pur Cent Lipscrub

Cent Pur Cent Lipscrub

 

Een lip masker is daarnaast ook een goede toevoeging om het vochtgehalte in de lippen te verhogen. Het masker kan voor het slapen worden aangebracht, zodat de lippen gedurende nacht intensief gehydrateerd worden.


Plaats luchtbevochtigers

Een luchtbevochtiger in je huis of op kantoor zorgt ervoor dat je de vochtigheidsgraad in jouw leefomgeving op niveau houdt. Hiermee voorkom je droge lippen en ook een droge huid

Let op voeding

Let op alles wat langs je lippen je mond binnenkomt. Triggers zoals pittige kruiden, zuur of zout eten zullen je lippen extra irriteren en uitdrogen.

Neus ademhalen

Mond-ademhaling bevordert het uitdrogen van je lippen en mondholte, daarnaast is het sowieso gezonder om altijd door je neus te ademhalen. Het kan even wennen zijn, maar het is de moeite waard hiermee aan de slag te gaan. Het bevordert zelfs je nachtrust.

 

Kun je verslaafd zijn aan lippenbalsem?

Eigenlijk kun je niet verslaafd raken aan een lippenbalsem, het bevat namelijk geen verslavende stoffen. Alleen door vaker te smeren worden je lippen uiteindelijk droger, waardoor je geneigd bent jouw lippenbalsem steeds vaker te gebruiken.

Wanneer je elke dag continue of vele malen je lippen insmeert, ga je de lippenhuid namelijk teveel afsluiten. Hierdoor wordt de natuurlijke vervelling van de lippen vertraagt en in het uiterste geval stilgelegd, met droge lippen als gevolg. Het voelt alsof je lippen een lippenbalsem nodig hebben, maar eigenlijk smeer je gewoon teveel.

Heeft je lippenbalsem een fijne smaak, dan ben je geneigd om meer aan je lippen te gaan likken. Speeksel droogt de lippen uit, waardoor je weer meer lippenbalsem wilt gaan smeren.

Tot slot kan het gebruik van een lippenbalsem een gewoonte zijn geworden, of een goed gevoel geven. Heb jij overal in de auto, op je werk, de wastafel, het nachtkastje en in elke jaszak een lippenbalsem? Dan is dat toch wel een signaal dat je misschien te afhankelijk bent geworden van je lippenbalsem.

 

Welke vitamines helpen tegen droge lippen?

Gebarsten lippen door het droge en gure weer? Een lipverzorging met veel vetten helpt je lippen te herstellen en te beschermen. Een andere mogelijkheid is dat het een vitamine B2 tekort kan zijn.

Vitamine B2 is erg belangrijk om je lichaam te voorzien van een goede dosis energie. Heb je hier een tekort aan, dan zal zich dat uiten in huidafwijkingen aan je mond, tong en neus. Ook rode ogen en kloofjes in je lippen kunnen een teken zijn van een tekort aan vitamine B2.

Niet alleen vitamine B2, maar ook een tekort aan ijzer en zink kan leiden tot ruwe, gebarsten lippen of kapotte lippen.

 

Is vaseline goed tegen droge lippen?

We horen geregeld van onze klanten dat ze vaak vaseline gebruiken voor hun droge mondhoeken of extreem droge lippen. De vraag wordt dan ook gelijk gesteld: "is vaseline goed tegen gebarsten lippen?" De meningen zijn hierover verdeeld.

Vaseline is een zachte zalf die voor de droge, gevoelige huid en zelfs bij de eczeem huid best fijn aanvoelt. Eigenlijk is vaseline een restproduct van de aardoliewinning, zoals diesel en benzine. Vaseline wordt ook wel petroleum of paraffinum genoemd en is een zachtmaker die in veel huidverzorgingsproducten wordt gebruikt, zo ook in lippenbalsems.

Vaseline heeft geen herstellende of verbeterende eigenschappen, wel zal het de huid tijdelijk verzachten. Het nadeel ervan is alleen dat het de huid ook afsluit, wat op langere termijn niet goed is voor de lippen. De huideigen aanmaak van talg wordt dan namelijk verstoord, waardoor je een soort afhankelijkheid zal creëren voor dit vettige goedje.

Is vaseline goed of slecht tegen drogen lippen? Af en toe vaseline gebruiken kan geen kwaad, doe dit alleen niet te vaak en realiseer je daarbij wat de oorsprong van vaseline is. Een goed alternatief voor vaseline zijn lippenbalsems met alleen natuurlijke vetten en oliën.

Hemptouch Intensive Lip Balm Grown Alchemist Lip Balm

Hemptouch Intensive Lip Balm

Grown Alchemist Lip Balm

 

 

Zijn alle lippenbalsems veilig in gebruik?

Alle lippenbalsems die in ons land verkrijgbaar zijn, daar kunnen we van zeggen dat deze veilig in gebruik zijn. Deze zijn allemaal goedgekeurd om binnen de EU te worden verkocht.

Het blijft uiteraard altijd persoonlijk. Wat voor de ene als veilig wordt beschouwd, daar wil de ander het wel van de barricades afschreeuwen: "doe niet!" en van alles ertussenin.

Ben je echt op zoek naar een lipverzorging die de lippen werkelijk herstelt en goed beschermd? Kies dan voor een lippenbalsem of lippencrème waarin ingrediënten zijn verwerkt die helpen de huidbarrière te herstellen en versterken.

Denk daarbij aan: arganolie, panthenol (pro B5), squalaan, sheabutter, jojobaolie, ceramiden, bijenwas, castorolie, hyaluronzuur en een verscheidenheid aan antioxidanten.

Medik8 Mutiny Lip Balm

Medik8 Mutiny Lip Balm

 

De Medik8 Mutiny Lip Balm bevat een veel van deze ingrediënten en zal de lippen een stevige dosis hydratatie geven, de natuurlijk huidbarrière herstellen en kapotte lippen genezen. Deze lip balm is vrij van vaseline (of afgeleiden), bevat squalaan, duindoornolie en hyaluronzuur. Een echte aanrader dus!

 

Lippenbalsem kopen?

Care for Skin heeft een groot assortiment aan lipverzorging, waaronder lippenbalsem, lipscrub, lip masker, lippencrème en lippenbalsem met SPF. Vind je het lastig het juiste product te vinden voor jouw lippen? Neem dan contact op met één van onze specialisten, wij hebben altijd tips en adviezen voor je paraat.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.