Zonnebrandcrème voor wintersport

Ook in de winter en op wintersprot ben ik een essentiële huidbeschermer. De felle winterzon gecombineerd met de reflectie van sneeuw kan verraderlijk intens zijn, waardoor de kans op huidschade toeneemt. Bovendien dringt UV-straling ook door bij bewolking. Daarom is het net zo belangrijk om in de koudere maanden mij te gebruiken als in de zomer. 

Dry Sun Oil SPF30
SeventyOne Percent
€29,95
SPF 50 Sunscreen Lotion
€34,95
SPF 30 High Protection
€38,00
Natural Hydrating Sunscreen SPF30
€38,00
Protection 50 Sport - SPF 50
€40,50
Sun Stick - Original SPF50+
SeventyOne Percent
€16,95

Welke zonnebrand bij wintersport?

Kies voor een natuurlijke zonnebrand wintersport, met minimaal een SPF30 of een SPF50 die ook nog eens een hoger gehalte aan oliën of vetten in zich heeft, om bevriezing van de zonnebrand en de huid te voorkomen. Een natuurlijke zonnebrand bevat een mineraal (natuurlijk) zonnefilter, deze is op basis van titaanoxide en of zinkoxide. Het voordeel van een natuurlijke zonnebrand voor wintersport is dat deze per direct bescherming biedt in de zon, zodra je de zonnebrandcrème voor wintersport aanbrengt. Een bijkomend groot voordeel is dat de natuurlijke zonnebrand geschikt is voor het gehele gezin, van baby tot volwassene.

De natuurlijke zonnebrand met de minerale filter kan ook gewoon door zwangere vrouwen gebruikt worden en zal de hormoonhuishouding niet verstoren. Super veilig en een must om bij je te dragen in de binnenzak van je ski-jack.

Kies je toch voor een zonnebrandcrème met een chemisch filter? Let er dan op dat je deze aanbrengt een half uur voordat je naar buiten gaat. Een chemisch filter heeft namelijk deze tijd nodig om in te werken en optimale bescherming te bieden.

Voor zowel de natuurlijke zonnebrandcrème als de zonnebrand wintersport geldt, elke twee uur opnieuw huid insmeren. In dit geval is een natuurlijk zonnebrandcrème wel zo veilig en handig.

Wil je meer weten over het verschil tussen een chemisch en fysisch (natuurlijk) filter in een zonnebrandcrème? Lees onze blog hierover: Wat is een SPF in zonnebrandcreme?

Welke crème bij wintersport?

De zonnebrandcrème is de belangrijkste crème om te gebruiken tijdens de wintersport. De zonnestralen in de bergen zijn dermate sterk dat je tijdens de ski-wintersport vakantie, absoluut niet onbeschermd de piste op kunt. Zelf een korte wandeling in de sneeuw kan je huid al snel verbranden en beschadigen.

De zonnige feiten op een rijtje:

  • UV-stralen zijn erg hoog in de bergen, hoger dan in het dal.
  • In de bergen is de lucht schoner en helderder waardoor uv-stralen nog krachtiger zijn.
  • Zelfs op een bewolkte dag breekt een groot deel van de zonnestralen door de wolken heen.
  • De sneeuw weerkaatst ongeveer 90% van de zonnestralen.

Kan zonnebrand bevriezen?

Ja, de reguliere zonnebrand kan bevriezen. Een zonnebrand met teveel water in het product ten opzichte van de verhouding oliën of vetten, kan op de huid bevriezen. Een zonnebrandcrème die in de zomer wordt gebruikt bevat meestal een hoger percentage water, dan de zonnebrandcrème die geschikt is voor de winter en de wintersport. Water bevriest zodra dit aan winterse temperaturen wordt blootgesteld. Een teveel aan water in de zonnebrandcrème tijdens de wintersport zal ook nog eens extra afkoeling geven, zodra we gaan skiën. Door de snelheid in de koude lucht, zal onze huid meer afkoelen, dan bij stilstand en in het warme zonnetje. Een hogere dosis vetten (lipiden) in een ski zonnebrand zorgt ervoor dat de huid niet bevriest, tegelijk geven de vetten ook nog eens bescherming tegen het verdampen van ons eigen huidvocht.

Welke zonnebrandcrème trekt snel in?

Een zonnebrandcrème met een chemische filter trekt in de huid en een zonnebrandcrème met een fysisch (natuurlijk) filter blijft op de huid liggen. Een zonnebrandcrème met een hoger gehalte zal sneller in de huid trekken, maar geeft voor de wintersport niet voldoende bescherming. Teveel water in je zonnebrand voor wintersport verhoogt het risico op het bevriezen van de huid, maar ook je eigen huidvocht zal sneller verdampen omdat er te weinig vetten in de zonnebrandcrème zitten, die de huid hier tegen beschermen.

Een natuurlijke zonnebrandcrème, dus de zonnebrand met een fysisch filter blijft sowieso op de huid liggen. De filters (titaanoxide en zinkoxide) zorgen ervoor dat de schadelijke zonnestralen weerkaatsen, dus deze zullen de huid niet binnen dringen.

Wanneer breng je zonnebrand aan?

Breng de zonnebrandcrème altijd aan als laatste stap in je verzorgingsroutine. Dus na het aanbrengen van het serum of de dagcrème. Het is belangrijk dat eerst de actieve ingrediënten, zoals een serum vitamine C of een dagcrème (zonder SPF), wordt aangebracht. Deze producten bevatten vaak veel antioxidanten, die rechtstreeks op de huid hun werk zullen doen. Laat deze producten kort intrekken en breng als laatste stap de zonnebrandcrème aan.

Wat is een veilige zonnebrandcreme?

Een zonnebrand voor wintersport met een natuurlijk filter (mineraal of fysisch genoemd) met een SPF30 of SPF50 is qua filter de meest veilige zonnebrandcrème voor de wintersport. Let altijd goed op dat in de wintersport zonnebrand voldoende vetten of oliën aanwezig zijn, dit voorkomt dat de ski zonnebrand gaat bevriezen op je huid.