Zelfbruiner

-10%
Self Tanning Foam Dark
€21,99
€19,79
-10%
Self Tanning Foam Light/Medium
€21,99
€19,79
Beautipharm Self Bronzer
€20,40
-10%
Liquid Gold Self Tanning Foam
€21,99
€19,79
-10%
Everyday Gradual Tanning Milk
€17,49
€15,74
-30%
Handschoen
MARC INBANE
€9,95
€6,97
-10%
Self Tanning Foam Ultra Dark
€24,49
€22,04
990 Lait Auto-Bronzant
€45,00
-10%
Pure Concentrated Self Tan Drops
€20,99
€18,89
-10%
Application Mitt
Bondi Sands
€8,49
€7,64
-10%
Aero Self Tanning Foam 1 Hour Express
€26,49
€23,84
Selftan
Nouvital
€23,60
Selftan Factor 2
€22,40
-10%
Exfoliating Mitt
Bondi Sands
€8,49
€7,64
-10%
Liquid Gold Tanning Oil
€21,99
€19,79
-10%
Self Tan Back Applicator
€9,99
€8,99
Facial Selftan Oil
€34,95
Self Bronzing
€32,50
-10%
Everyday Gradual Tanning Foam
€18,49
€16,64
Selftan Mousse
TanOrganic
€44,95
Self Tan Oil
TanOrganic
€39,95
Self Tan Lotion
TanOrganic
€33,95
Pagina 1 van 2

Wat is een zelfbruiner?

Een zelfbruiner of tanning product is een praktisch en gezond alternatief voor urenlange blootstelling aan de zon. Wil je je huid bijvoorbeeld liever niet aan de schadelijke stralen van de zon blootstellen? Maar wil je toch graag kunnen genieten van die ene zonovergoten gloed waardoor je er net even wat gezonder uitziet? Overweeg dan een zelfbruiner, zodat je ook zonder de zon een bruin kleurtje kunt krijgen. 

Hoe werkt een zelfbruiner?

De werkzame stof in een zelfbruiner is DHA ook wel Dihydroxyacetone genoemd. Dit is een glucose die wordt afgeleid van plantaardige bronnen zoals suikerbiet of suikerriet. Deze stof wordt vaak toegepast in zelfbruiners en is verantwoordelijk voor de bruine kleur die je ervan krijgt. Het bruin zonder zon effect wordt veroorzaakt door de een niet-toxische chemische reactie tussen de Dihydroxyacetone en de aminozuren uit de buitenste laag van de huid. Deze reactie heeft geen schadelijk effect op de huid en er is geen Uv-straling voor nodig. Dihydroxyacetone geeft in tegenstelling tot caroteen een natuurlijke gebruinde look en vervaagd gelijkmatiger van de huid. De kleur die Dihydroxyacetone geeft wordt Melanodine genoemd, deze kleur is vergelijkbaar met de melanine die ons lichaam produceert wanneer het wordt blootgesteld aan de zon.


Hoe hoger de concentratie van Dihydroxyacetone in een zelfbruiner, hoe bruiner je van het product zal worden.

 

Hoe gebruik je een zelfbruiner?

Als je voor het eerst aan de slag gaat met een tanning spray, wil je natuurlijk wel weten hoe je dit product het beste kunt gebruiken. Het laatste dat je wil, is dat je te bruin bent of dat er lelijke strepen op je lichaam ontstaan. Gebruik, voordat je een tanning product aan gaat brengen, eerst een washandje met een scrub om de overtollige dode huidcellen te verwijderen. Let er op dat je extra tijd besteed aan gebieden met een dikke huid, zoals knieën, ellebogen en enkels.

Nadat je jezelf af hebt gedroogd, kun je het beste de droge gedeeltes voor behandelen met een bodylotion. Dit doe je om te voorkomen dat de bruiningsspray teveel intrekt op deze gebieden. Daarna breng je de selftan gelijkmatig aan. Was na gebruik je handen om eventuele verkleuring van je handpalmen, die ontstaat door de tanning spray, te voorkomen. Wees wat zuinig met het aanbrengen van de zelfbruiner op je knieën, ellebogen en enkels. Deze hebben namelijk de neiging meer zelfbruiner op te nemen. Wacht na het aanbrengen van de tanning spray minstens tien minuten voordat je jezelf aankleedt. Hierdoor weet je zeker dat de self tan goed in is getrokken en dat er geen restproduct meer hecht aan je (witte) kleding.

 

Hoe vaak per week gebruik je zelfbruiner?

Dit is naar eigen behoefte. Je mag de tanning spray of tanning mousse in feite zo vaak gebruiken als je wilt. Bij de meeste zelfbruiners is het voldoende om deze eens in de 5 tot 10 dagen te gebruiken. Hoe lang je bruin blijft van je tanning spray is natuurlijk afhankelijk van wat je daarnaast met je huid doet. Wanneer je gaat scrubben of scheren zal je bruine tint sneller verdwijnen, doordat je dan de bovenste huidlaag verwijdert.

 

Wat is het voordeel van een zelfbruiner?

Een tanning spray, ook wel een zelfbruiner genoemd, kan je huid in de loop van de tijd een gebruinde uitstraling geven, zonder dat je jezelf bloot hoeft te stellen aan schadelijke ultraviolette (UV) straling. Een zelf bruiner wordt vaak verkocht als lotion, crème en spray die je op je huid aanbrengt. Let er wel op dat een tanning spray geen SPF bevat en je dan ook geen zonbescherming biedt. Is dit wel het geval, dan ben je slechts een paar uur beschermt. Breng je veel uur buiten door, dan is het aanbrengen van een zonnebrandcrème nog steeds essentieel.

 

Welke soorten zelfbruiner zijn er?

Zelfbruiner, ook wel tanning of self tan genoemd, komt in allerlei vormen. Er bestaat zowel een tanning spray als een tanning mousse. Beide zijn direct op de huid aan te brengen en kunnen vervolgens met behulp van tanning accessoires, zoals een kabuki kwast of een zelfbruiner handschoen, goed over de huid verdeelt worden. Ook zijn er speciale zelfbruiner gezicht producten, dit zijn bijvoorbeeld tanning drops die je door je gewone creme kunt mengen, maar ook is er een tanning oil voor je gezicht. Tot slot is er nog een tanning lotion, de naam zegt het al, een tanning product in de vorm van een lotion, eenvoudig aan te brengen en ook deze geven je huid weer een mooie zomerse tint. De meeste tanning producten kun je zowel als zelfbruiner voor de benen gebruiken als voor de rest van je lichaam.

 

Voor meer info over zelfbruiners, lees ook:

Marc Inbane Tanning Spray, de do's en don'ts

10 tips bij het gebruik van een zelfbruiner

Zo krijg je op een veilige manier een zomers kleurtje