Hoe werkt een zelfbruiner?

door Julianne Bruining
12 Mei 2020

Natuurlijk bruin worden

We weten dat overmatig zonnen (hetzij buiten of onder de zonnebank) een toename heeft veroorzaakt in het aantal mensen met huidkanker. Blootstelling aan UV-straling is daarmee de grootste veroorzaker van huidkanker. Daarnaast zijn UV-stralen voor 96% verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering, doordat UV-stralen onze huidcellen en hun processen aantasten. Onbeschermd zonnen is dus niet verstandig. Maar toch wil je graag snel een zomers kleurtje. Maak kennis met de zelfbruiner!

Een tanning spray of tanning mousse product is de ideale oplossing voor een bruine teint en in deze blog leg ik uit hoe dit product werkt. Veel mensen kennen de zelfbruiner als de body lotion met een zelfbruiner. Je smeerde het hier en daar tot je de volgende ochtend ontdekte dat je hele plekken hebt gemist en bovendien oranje strepen op je huid hebt die je er niet zomaar even vanaf poetst! Weg met dat spul. Inmiddels zijn er mooie self-tanning producten op de markt die een veel makkelijker gebruik hebben, waardoor het voor iedereen mogelijk is om een mooie en egale teint te creëeren, met behulp van de juiste zelfbruiner handschoen en zelfbruiner accessoires!

Hoe werkt een zelfbruiner?

De zelfbruiner dankt haar bruinende werking aan de ingrediënten DHA (dihydroxyacetone), erythrulose en cosmetische bronzers. DHA is een ketose-suikermolecuul dat reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden. Door deze reactie ontstaat binnen 3 à 6 uur een bruine kleur op de huid. Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine tint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen. Een spray tan met het DHA van tegenwoordig resulteert in een meer natuurlijk ogende bruine kleur, die een echt bruine huid nabootst.  Erythrulose is vergelijkbaar met DHA: er worden dezelfde resultaten mee bereikt. Maar erythrulose werkt alléén effectief in het zelfbruiningsproces door de combinatie met DHA. Erythrulose kan de spray tan vloeistof diepte geven (voor een rijkere kleur), maar ze zijn meestal toegevoegd om de spray tan langer te behouden, en om de teint gelijkmatiger te laten vervagen.

Omdat het product niet doordringt in de diepere huidlagen, is het niet schadelijk voor de huid en is het risico op allergische reacties amper aanwezig. Krijg je na gebruik toch last van jeuk of irritaties ligt dat waarschijnlijk aan andere ingrediënten, zoals parfum of alcohol. Check voor gebruik de ingrediëntenlijst als je huid wel vaker gevoelig reageert op cosmetica.

De kleur van een zelfbruiner maakt je huid niet beter beschermd tegen de zon. Behandel je huid goed met een zonnebrandcrème wanneer je de zon in gaat, om verbranding te voorkomen.

 

Hoe lang moet je een zelfbruiner laten inwerken?

Het aanbrengen van een zelfbruiner neemt niet veel tijd in beslag. Zodra je de tanning spray hebt aangebracht zal deze in ongeveer 10 minuten drogen op de huid. Wel heeft de zelfbruiner 3 to 4 nodig om de kleur te ontwikkelen. Lees ook onze blog hierover: Breng self tan aan als een pro, met uitgebreide instructiefoto's en video's! 

 

Hoeveel dagen blijft zelfbruiner zitten?

De beste zelfbruiner blijft gemiddeld 5 tot 7 dagen goed zitten op je gezicht en of lichaam. Natuurlijk is het wel afhankelijk wat je doet, hoe goed je je huid hebt voorbereid, voorafgaand aan het aanbrengen van de een bruin zonder zon. Maar ook of je vaak zwemt, doucht, het wel of niet scrubben van je huid. Lees voor alle tips & tricks onze blog hierover: Hoe lang blijft spray tan zitten

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je zelfbruiner langer mooi blijft?

Het goed onderhouden van je net zo mooie gebruinde huid, doe je zo:

  • Niet te lang douchen, niet te warm en gebruik hierbij geen scrub, sponzen of washandjes. Wrijving op je huid, is als het ware een lichte of zwaardere scrub, dode huidcellen laten los en dit is nu net waar de tanning spray zich aan hecht.
  • Ook het afdrogen, mag lekker losjes, het liefst deppend. Het schuren van je badhanddoek werkt als een scrub, waardoor de tanningkleur sneller zal verdwijnen.
  • Blijf je huid goed hydrateren, zodat het ontstaan van droogte en lichte vervelling niet zal ontstaan.

 

Hoe vaak kun je zelfbruiner gebruiken?

Het gebruik van een zelfbruiner gezicht, maar ook zelfbruiner lichaam kent geen grenzen. Wel is het belangrijk om te wachten totdat de zelfbruiner goed is ingewerkt, dus minimaal 6 uur na het aanbrengen van de 1e ronde. Breng je te snel een nieuwe laag aan, dan kan het zijn dat de kleur te intens wordt.

 

Hoe moet je een zelfbruiner gebruiken?

Het gebruik van een tanning spray is niet moeilijk. Wel is het goed om te beseffen dat de zelfbruiner zich hecht aan dode huidcellen, daarom is het voorbereiden van de huid op de tanning wel belangrijk. De voorbereiding en het aanbrengen van een zelfbruiner gezicht of zelfbruiner lichaam doe je in de volgende stappen:

  • Scrub je huid voorafgaand aan de tanning, zo worden overtollige dode huidcellen verwijderd. Vooral droge plekjes op je huid hebben extra aandacht hierin nodig. De zelfbruiner hecht zich aan de dode huidcellen en op droge plekken zijn deze in overvloed. Neusvleugels, tussen de wenkbrauwen als het gaat om het gezicht, het lichaam heeft rondom de enkels, knieën en ellebogen de drogere plekken.
  • Hydrateer zonodig de drogere plekjes op je lichaam of je gezicht. Gebruik hiervoor een body lotion voor het lichaam, voor het gezicht is een hyaluron serum of een vochtinbrengende crème een aanrader.

Nu is je huid klaar om de bruin zonder zon te gaan gebruiken.

Spuit de tanningspray royaal op de handschoen, middels deze handschoen breng je de zelfbruiner aan op het lichaam met draaiende, masserende bewegingen. Het laatste restje dat op de handschoen aanwezig is, daarmee kan de knie, enkel en ellebogen worden ingemasseerd. Voor het gezicht kan de spray rechtstreeks worden aangebracht. Spray het product op het gezicht door een halve armlengte tussen de spray en de huid te houden, daarna kan de zelfbruiner worden uitgewerkt met de Oolaboo Skin Superb Brush.

De guide kleur zorgt ervoor dat je kunt zien, waar wel of geen zelfbruiner is aangebracht.

 

Waarop moet je letten als je een zelfbruiner gaat kopen?

De beste zelfbruiner kies je op basis van de ingrediënten die goed zijn voor jouw huid. Het is goed om te kiezen voor een zelfbruiner die het Aloe Vera bevat, maar ook natuurlijke ingrediënten. Aloe Vera is sterk hydraterend, bevat vitamines en eiwitten die een goede uitwerking hebben op de huid. Zelfbruiner zonder parabenen, siliconen, maar ook vegan, zijn de zelfbruiners van Bondi Sands, natuurlijk ogende zelfbruiner zonder dat deze een oranje gloed op de huid achterlaten.

 

Kun je zwemmen met een zelfbruiner?

Het zwemmen met een zelfbruiner gezicht en zelfbruiner lichaam is absoluut mogelijk. Zowel een tanning mousse, tanning spray, tanning lotion of een tanning oil kan gebruikt worden als je gaat zwemmen. Wel is het zo dat door het chloorwater in een zwembad, maar ook het zoutere water van de zee, de teint iets sneller zal verdwijnen. De teint zal langzaam lichter worden, maar absoluut geen vlekken vertonen.

 

Kun je in de zon met een zelfbruiner?

Zodra je een zelfbruiner hebt aangebracht, goed hebt laten inwerken, kun je gewoon in de zon liggen. De zelfbruiner hecht zich namelijk aan de bovenste dode huidcellenlaag en is niet van invloed op het bruiningsproces dat zich afspeelt in de diepere laag van de huid. Een zelfbruiner is normaal gesproken geen zonverzorging tegen UVA/UVB stralen. Hiervoor dien je apart zonnebrand te gebruiken. Ben je op zoek naar een zonnebrand die tegelijk een zelfbruiner is? Kies dan voor de Bondi Sands Protect & Tan SPF15, deze zonneolie met SPF15 bruint de huid als een zelfbruiner en biedt tegelijk de huid bescherming met een SPF15 tegen UVA/UVB stralen.

 

Kun je slapen met een zelfbruiner?

Het is geen probleem om met een zelfbruiner te gaan slapen. Nadat de zelfbruiner is aangebracht, dient deze kort te drogen, voordat de kleding kan worden aangetrokken. Na ongeveer 10 minuten is de tanning in principe gedroogd. Bij strakke broeken is het raadzaam iets langer te wachten voordat deze wordt aangetrokken, dit om vlekken te voorkomen. Gaat het om loszittende kleding, zoals een pyjama, dan is wachten niet nodig. 

 

Is het gebruiken van een zelfbruiner veilig?

Het gebruik van een zelfbruiner is 100% veilig. Wel is het raadzaam om te kijken welke ingrediënten jouw voorkeur hebben. 

 

Zelfbruiner kopen?

Heb je advies nodig voor het kopen van een zelfbruiner, bruin zonder zon, voor de beste zelfbruiner gezicht en voor zelfbruiner lichaam,  neem dan contact met onze specialisten.

 

 
Onze tips voor de perfecte self tan met Bondi Sands

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij helpen je graag.

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.