Hoe werkt een zelfbruiner?

door Julianne Bruining
12 Mei 2020

Natuurlijk bruin worden

We weten dat overmatig zonnen (hetzij buiten of onder de zonnebank) een toename heeft veroorzaakt in het aantal mensen met huidkanker. Blootstelling aan UV-straling is daarmee de grootste veroorzaker van huidkanker. Daarnaast zijn UV-stralen voor 96% verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering, doordat UV-stralen onze huidcellen en hun processen aantasten. Onbeschermd zonnen is dus niet verstandig. Maar toch wil je graag snel een zomers kleurtje. Maak kennis met de zelfbruiner!

Een tanning spray of self-tanning product is de ideale oplossing voor een bruine teint en in deze blog leg ik uit hoe dit product werkt. Veel mensen kennen de zelfbruiner als de body lotion met een zelfbruiner. Je smeerde het hier en daar tot je de volgende ochtend ontdekte dat je hele plekken hebt gemist en bovendien oranje strepen op je huid hebt die je er niet zomaar even vanaf poetst! Weg met dat spul. Inmiddels zijn er mooie self-tanning producten op de markt die een veel makkelijker gebruik hebben, waardoor het voor iedereen mogelijk is om een mooie en egale teint te creëeren!


Bruin zonder zon: hoe dan?

Self-tanners danken hun bruinende werking aan de ingrediënten DHA (dihydroxyacetone), erythrulose en cosmetische bronzers. DHA is een ketose-suikermolecuul dat reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden. Door deze reactie ontstaat binnen 3 à 6 uur een bruine kleur op de huid. Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine tint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen. Een spray tan met het DHA van tegenwoordig resulteert in een meer natuurlijk ogende bruine kleur, die een echt bruine huid nabootst.  Erythrulose is vergelijkbaar met DHA: er worden dezelfde resultaten mee bereikt. Maar erythrulose werkt alléén effectief in het zelfbruiningsproces door de combinatie met DHA. Erythrulose kan de spray tan vloeistof diepte geven (voor een rijkere kleur), maar ze zijn meestal toegevoegd om de spray tan langer te behouden, en om de teint gelijkmatiger te laten vervagen.

Omdat het product niet doordringt in de diepere huidlagen, is het niet schadelijk voor de huid en is het risico op allergische reacties amper aanwezig. Krijg je na gebruik toch last van jeuk of irritaties ligt dat waarschijnlijk aan andere ingrediënten, zoals parfum of alcohol. Check voor gebruik de ingrediëntenlijst als je huid wel vaker gevoelig reageert op cosmetica.

De kleur van een zelfbruiner maakt je huid niet beter beschermd tegen de zon. Behandel je huid goed met een zonnebrandcrème wanneer je de zon in gaat, om verbranding te voorkomen.


Guide kleur 

Wat de bekende zelfbruincrèmes van vroeger niet bevatte was een cosmetische bronzer. Veel ‘sunless’ producten van tegenwoordig bevatten cosmetische bronzers, die een instant kleur geven aan de huid. De bronzer wordt weggespoeld als het in contact komt met water. Bronzers worden gebruikt in tanning vloeistoffen om te helpen bij het aanbrengen. Het directe resultaat is hiermee goed te zien en ook de lichaamsdelen waar wel en geen vloeistof aangebracht is, zijn zo makkelijk te onderscheiden. Dat is ook de reden waarom de cosmetische bronzers vaak aangeduid worden als een ‘Gidskleur’ of ‘Colour Guide’). Cosmetische bronzers zorgen voor een mooie gloed op de huid waardoor je gelijk al een kleurtje hebt, terwijl de kleurloze DHA zich ontwikkelt.

Laten doen of zelf doen 

Een spray tan kun je laten doen door een specialist. In 5 tot 15 minuten wordt de tan opgesprayd. De specialist bepaalt de donkerheid van de tan, passend bij jouw huid. Maar inmiddels zijn self tanners zo ontwikkeld dat het thuisgebruik steeds makkelijker wordt. Zelfbruiners zijn naast tanning lotion ook in Tanning Mousse, Tanning Spray, Tanning Oil of Tanning Serum. Hierdoor kun je een substantie kiezen die jij lekker vindt werken. Ook worden er diverse tinten op de markt gebracht, zoals 'light', 'medium' of 'dark'. Erg belangrijk is wel om er altijd een bijpassende zelfbruiner handschoen bij te gebruiken, want de 'guide' kleur verkleurt je handen. Tevens zorgt de micro-fiber handschoen ervoor dat het product egaal wordt aangebracht.


Een zelfbruiner is ideaal voor een feestje, om mooie bruine benen onder het jurkje te hebben. Maar een self tan is ook zeker iets wat je gedurende een periode kunt gebruiken, om altijd lekker gekleurd te zijn. Je kunt de intensiteit van de kleur ook opbouwen, door een kortere periode tussen de self tan momenten te houden en eerder bij te smeren. Een zelfbruiner is dus ook ideaal voordat je op vakantie gaat, zodat je wel al met een lekker kleurtje zelfverzekerd in de bikini kunt.

Het is duidelijk: Onze favoriete bruiningsspray is die van Marc Inbane, de Marc Inbane Tanning Spray. In deze blog lees je hoe je de tanning spray aanbrengt als een pro, met uitgebreide instructiefoto's en video's! 

 

 
Onze tips voor de perfecte self tan met MARC INBANE
MARC INBANE Scrub MARC INBANE Tanning Spray MARC INBANE Tanning Mousse

MARC INBANE Scrub

 

MARC INBANE Tanning Spray

 

MARC INBANE Tanning Mousse

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij helpen je graag.

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant:

 

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.