Keratosis pilaris
Keratosis pilaris is een veelvoorkomende, onschadelijke huidaandoening die ruwe, kleine bultjes, puistjes veroorzaakt, meestal op de bovenarmen, dijen en billen, maar ook op de wangen van het gezicht. Dit wordt veroorzaakt door de opbouw van keratine, wat haarfollikels verstopt en de huid een zanderige textuur geeft.
-10%
REN Clean Skincare
Wat is keratosis pilaris
Keratosis Pilaris heeft alles te maken met verstopte poriën en een verhoornde huid. Dit heeft als gevolg dat de huid kleine rode pukkeltjes, bolletjes geeft, waarin de talg zich ophoopt en het lijken daardoor wel kleine puistjes. Het zijn altijd verstopte poriën, dit is het gevolg van dat de bovenste huidlaag dikker wordt, oftewel verhoorning, waardoor de porie verstopt. Zogezegd een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes.
Het is gelukkig een onschuldige huidaandoening, komt zowel kinderen als volwassenen, zowel bij vrouwen als mannen voor en is meestal genetisch bepaald.
Welke huid keratosis pilaris
Een droge huid, eczeem achtige huid, vooral de huid die weinig vocht en vetten heeft van zichzelf, heeft meer aanleg voor keratosis pilaris. Het is daarom een must om de verhoorning, de dode huidcellen te blijven verwijderen, de huid te blijven stimuleren in haar celdeling, maar tegelijk ook deze huid intens te blijven voeden met hydratatie en vetten.
Behandelen van Keratosis Pilaris
Er zijn twee stappen die van essentieel belang zijn in de behandeling en verzorging van keratosis pilaris:
1. Exfoliëren: maak gebruik van een body peeling op basis van salicylzuur, of AHA's zuur. Salicylzuur verwijdert de dode huidcellen en reinigt de poriën tevens van binnenuit. Omdat de huid gevoelig is om te gaan ontsteken, is de reiniging van de porie extra belangrijk. Het gebruik van een gewone body scrub zal deze huid te gauw gaan irriteren in de vorm van ontstekinkjes. Tegelijk reinigt een body scrub de porie nagenoeg niet dieper, waardoor er ook nieuwe irritaties-ontstekinkjes zullen ontstaan.
Aangezien keratosis pilaris ook veelvuldig op de wangen voorkomt, is het hier beter om met een exfoliant op basis van AHA zuren, zoals glycolzuur, melkzuur of amandelzuur te gebruiken. Deze exfoliant is milder voor de huid en zal ook de vooral drogere huid gezicht blijven schoon houden van dode huidcellen.
Dit exfoliëren moet je blijven doen, stop je, dan zal de keratosis pilaris zich opnieuw gaan uiten. De frequentie is voor iedereen anders, het is even zoeken wat het beste bij je huid past. Dit kan dagelijks zijn, soms om de dag, of drie maal per week, maar de frequentie ligt over het algemeen redelijk hoog. Blijf daarbij altijd kijken naar je huid, hoe deze erop reageert. Maar LET OP dat je de huid niet overexfolieert.
2. Hydrateren en vetten: hydratie en een rijke verzorging zijn na het exfoliëren erg belangrijk. Een rijke moisturizer, het liefst boterachtig en intensief hydraterend zorgen ervoor dat de vochtigheidsgraad in de huid optimaal blijft. Tweemaal per dag je lichaam hydrateren werkt het beste.
Gebruik hiervoor een volle body cream of body butter. Deze producten houden de vochtigheidsgraad van de huid goed op peil, waardoor de huid geen droogte zal ervaren.
3. Vermijd parfum en alcohol: parfum en alcohol in de producten drogen de huid altijd uit, maar kunnen ook vrij snel irritatie geven. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden en let vooral op hoe de huid reageert.