Wat is SPF in zonnebrandcreme?

door Anja van Dijken
8 Augustus 2022

SPF in zonnebrandcrème, alsof het begrip bij iedereen bekend is. Maar niets is minder waar, er is nog steeds veel onwetendheid als het gaat om SPF. Wat is SPF? Wat doet het? Maar vooral, welke SPF past het beste bij mij? Wanneer kies ik het juiste product?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, heb je uitleg nodig. Lees mee en wordt een pro in de wereld van de SPF!

 

Wat betekent SPF?

De afkorting SPF betekenis: Sun Protection Factor. Het is de beschermingsfactor die de huid beschermt tegen de schadelijke UVA en UVB stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten voordat je huid verbrandt. Uiteraard is dit een indicatie, want dit heeft ook enigszins met je huidtype te maken.

De zon bestaat uit drie verschillende UV-stralen, namelijk: UVA, UVB en UVC. De UVC is hiervan de meest schadelijk, gelukkig tegengehouden door de ozonlaag en zal ons niet bereiken.

UVB straling heeft invloed op onze opperhuid, de bovenste laag van de huid. Deze kan dus flink schade aanrichten, denk daarbij aan verbranding. UVB straling zorgt daarnaast ook voor het bruiningsproces. UVB staat kortgezegd voor “B”urning & “B”ruinen, gemakkelijk te onthouden.

UVA straling dringt dieper door in de huid, tot op celniveau. Hiervan zullen we niet verbranden, maar kunnen we wel zonschade van oplopen. Denk daarbij aan rimpels, versnelde huidveroudering, pigmentatie en zelfs huidkanker.

UVA straling is het gehele jaar aanwezig, dat maakt het zo belangrijk om elke dag te kiezen voor een zonverzorging.

 

Hoe werkt SPF in zonnebrand?

De SPF in een zonnebrand biedt de huid direct bescherming tegen de schadelijke invloed van de straling van de zon, waardoor de UVA en UVB straling niet zal doordringen in de huid.

Deze bescherming, de zonnefilters, heb je in twee verschillende soorten, namelijk fysisch, ook wel mineraal zonnefilter genoemd en chemisch zonnefilter.

Fysisch of mineraal zonnefilter (SPF)

Dit zonnefilter is qua ingrediënt 100% natuurlijk. Een fysisch of mineraal zonnefilter werkt als een fysieke beschermlaag op de huid, waardoor de UV-straling weerkaatst. Het zonnefilter blijft op de huid liggen. Zinkoxide en titaniumoxide zijn de twee ingrediënten die dit filter vormen en voorkomen in minerale zonnebrand. Ze worden samen of los van elkaar gebruikt.

Fysische filters hebben als positief voordeel, dat ze gelijk na het opbrengen bescherming bieden omdat deze op de huid blijven liggen. Ze komen hierdoor niet in de bloedbaan. Dit laatste werkt hormoonverstorend, maar kan ook huidirritatie of zonne-allergie opwekken. Minerale zonnebrand of een natuurlijke zonnebrand is zeer geschikt voor kinderen en baby’s, maar ook voor zwangere vrouwen, die hierdoor ook goed beschermd worden tijdens de zwangerschap tegen een zwangerschapsmasker.

Chemisch zonnefilter (SPF)

Een chemisch of synthetisch zonnefilter is een productief ingrediënt en daarmee niet van natuurlijk herkomst. Dit zonnefilter wordt na ongeveer 30 minuten aanbrengen actief. De textuur is licht, aangenaam en transparant en als zonnebrandcreme in vele vormen en texturen verkrijgbaar.

De zonverzorging van Salt & Stone is 100% organisch en veganistisch. De producten zijn veilig en natuurvriendelijk. Hier onder onze favoriete zonverzorging van Salt & Stone:

 

Salt & Stone SPF 50 Sunscreen Lotion Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

Salt & Stone SPF 50 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem



Wat is beter, factor 30 of 50?

Een zonnebrandcreme factor 20 of een zonnebrandcreme factor 30 is niet beter dan een zonnebrandcreme factor 50 of andersom. Het is van belang dat je de zonnebrandcrème kies die goed bij jouw huid past, regelmatig opnieuw aanbrengt en rekening houdt met de omstandigheden van dat moment. Wel biedt een SPF50 meer bescherming, maar dat betekent niet dat je dan langer in de zon kunt zitten, maar juist dat het percentage waarin je beschermd bent hoger is.

  • Breng een zonnebrand spf met een chemische filter 30 minuten voordat je de zon ingaat aan op je huid. Een zonnebrandcrème met een fysische filter beschermt gelijk na het opbrengen.
  • Breng de zonnebrand spf ruim voldoende en egaal aan op de huid.
  • Gevoelige huid? Kies dan voor een zonnebrand voor gevoelige huid met SPF50 met een minerale zonnefilter.
  • Smeer elke 2 uur opnieuw je huid in, ben je veel in het water dan is elke 40-80 minuten opnieuw aanbrengen noodzakelijk. Dit kan per product verschillen. Er bestaan voldoende waterproof zonnebrandcrème, maar deze moeten ook minimaal om de 2uur opnieuw aangebracht worden.

 

Hoe wordt SPF gemeten?

In 2006 is er een internationaal meetmethode afgesproken voor SPF. Dit onderzoek is uitgevoerd bij vrijwilligers op een stukje huid en van daaruit zijn metingen en bevindingen gedaan rondom de verbranding van de huid. (Bron: Cosmetics & Toiletries: Unified SPF Testing Method Signed at Colipa General Assembly)

In Europa, Japan en Zuid-Afrika wordt dit gehanteerd voor de zonnebrandcrèmes. Voor de duidelijkheid even het verschil in percentages:

  • SPF15 filtert 93,3% van de schadelijke zonnestralen
  • SPF30 - 96,6%
  • SPF50 - 98%

Het verschil lijkt ogenschijnlijk niet groot, maar dat is het wel. Je bent met een SPF 30 of SPF 50 aanzienlijk beter beschermd dan met een SPF15. Let op het percentage dat je dus niet bent beschermd.

 

Welke SPF past bij mij?

Voordat je kunt kiezen welke zonnebrand het beste past, komt je veel mogelijkheden tegen, het kan wat keuzestress veroorzaken. Let daarom voordat je een keuze maakt op het volgende:

  • Kies ik voor een zonnebrand voor het gezicht of zonnebrand alleen voor het lichaam.
  • Welke structuur past bij mij: crème, olie, spray of stick.
  • Welke SPF heb ik nodig.

Als het gaat om de juiste SPF crème dan is je huidteint en huidtype van groot belang. Des te lichter jouw huidteint, des te hoger de beschermingsfactor moet zijn. Een lichte huid is vanuit zichzelf veel gevoeliger voor verbranding dan een donkere huid, dit komt door je eigen pigmentgehalte. Het aanwezige pigment beschermt ons tegen de intense UVA en UVB stralen.

Is je huid licht van kleur, dan heeft de huid van nature weinig of geen pigment (melanine) in zich en dus een hogere zonnebrand SPF nodig.
In grote lijnen is het raadzaam om bij een lichte huidteint en of een gevoelige huidtype te kiezen voor een SPF50.
Heeft de huid vanuit zichzelf meer pigment en is de huid minder gevoelig, dan volstaat een SPF30.

Nog even alles op een rijtje:

  • Lichte huidteint SPF50
  • Iets meer pigment: SPF30
  • Gevoelige huid: SPF50
  • Vette of gecombineerde huid: SPF30 of SPF50, afhankelijk van je teint - lichte textuur, spray of gel.
  • Normaal, droog of oudere huid: SPF30 of SPF50, afhankelijk van je teint - zwaardere textuur, crème of olie.


Kom je er alleen niet uit, bekijk dan onze Top 10 Zonnebrand of bel of mail ons, we helpen je graag verder met een op maat gemaakt advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.