Pigmentvlekken verwijderen, hoe doe je dat?

door Anja van Dijken
8 April 2024

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, is een veel voorkomend huidprobleem. Ze kunnen verschijnen als gevolg van verschillende factoren, waaronder blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, ouderdom, medicijnen en parfums. Ook bekend als hyperpigmentatie, pigmentvlekjes, ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker. We ervaren deze verkleuringen van de huid meestal als ongewenst.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om pigmentvlekken te behandelen en zelfs te verwijderen. Bestaat het wondermiddel tegen pigmentvlekken dan toch?

 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken in je gezicht is een overproductie van melanine in de huid. Dit is het pigment waardoor onze huid en haar kleur krijgt. Als er teveel melanine is, dan uit zich dat in pigmentvlekjes, ouderdomsvlekken en hyperpigmentatie.
 

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

De oorzaken van pigmentatie, hyperpigmentatie, onregelmatige verkleuring van de huid, zijn de volgende:

Zonschade 

Door teveel in de zon, teveel blootstelling aan UV stralen reageert de huid met zonschade. De huid maakt melanine aan om zichzelf te beschermen tegen UV stralen, dit veroorzaakt uiteindelijk pigmentvlekken. 

Huidbeschadiging

Na een puist, wond, of zelfs een medische ingreep zoals bijvoorbeeld het laseren van de huid, kunnen de pigmentcellen (melanocyten) heel eenvoudig beschadigen. Met als gevolg pigmentvlekjes, het donker kleuren van de huid.

Ons advies:

Gebruik altijd een dagcrème met SPF en bij zonnige dagen een zonnebescherming SPF30. Bescherming tegen UV straling voorkomt nieuwe pigmentvlekjes, hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken.

 

Hormonen 

Een teveel aan hormonen veroorzaakt hyperpigmentatie. Denk aan het zwangerschap masker, gebruik van anticonceptie, maar ook een reactie op medicijnen kan pigmentvlekken veroorzaken.

Ouderdomsvlekken

Pigmentvlekken door het ouder worden heeft altijd te maken met een teveel aan zon, zonschade dus. Ouderdomsvlekken is dus zonschade. Je ziet het vaak op de handen, maar ook in het gezicht. Ouderdomsvlekken komen ook veel bij mannen voor, vooral op de hoofdhuid.

 

Kun je zelf pigmentvlekken verwijderen?

Ja, je kunt pigmentvlekken zelf verwijderen. Gebruik daarvoor wel de juiste producten, dus geen producten die je huid bleken, maar goede gezichtsverzorging die de huid in de diepere lagen aanpakt en zo het pigment gecontroleerd afbreekt en voorkomt. Het wondermiddel tegen pigmentvlekken bestaat alleen als je consequent de juiste gezichtsverzorging blijft gebruiken.

 

Hoe krijg ik pigmentvlekken uit mijn gezicht?

Gebruik hiervoor een crème, serum of een peeling:

Pigmentvlekken crème

Crème tegen pigmentatie bevat veelal peelende ingrediënten, die de huid stimuleren tot de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huidcellenlaag schuift op naar boven, en schuift net zolang door totdat de pigmentcellen zijn verdwenen. Peelende ingrediënten zijn bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur en andere fruitzuren. Ook een crème met retinol kan bij hyperpigmentatie worden ingezet.

Alpha-H Liquid Gold Medex 30% Vitamine C

Alpha-H Liquid Gold

Medex 30% Vitamine C

 

Vitamine C serum tegen pigmentvlekken

Een Vitamine C serum zal de huid verhelderen, verstevigen en voorzien van een flinke dosis antioxidanten. De krachtige vitamine C, geeft de huid een sterke hydratatie, zorgt voor de aanmaak van collageen en herstel van pigmentatie. Het is daarom goed inzetbaar bij de door de zon beschadigde huid.

 

Ons advies:
Gebruik dagelijks een pigmentvlekken crème, serum tegen pigmenten of een peeling tegen pigmentvlekken. De huid heeft tijd nodig om de pigmentcellen naar boven te schuiven, zodat het pigment kan worden opgelost. Geef het verwijderen pigmentvlekken, ouderomsvlekken of een zwangerschap masker dus echt de tijd. Onze huid vernieuwd zich elke 30-45 dagen. Naarmate we ouder worden vertraagt dit proces.

 

Retinol en pigmentvlekken

Een serum met retinol zal de huid stimuleren in celvernieuwing. De hyperpigmentatie wordt als het ware naar het huidoppervlak geduwd, om zo de huid te verlaten. Retinol moet altijd vanaf het laagste percentage opgebouwd worden. De huid moet hieraan wennen. Zo worden irritaties voorkomen.

Hannah Asolution Serum Image Skincare Intense Facial Illuminator

Hannah Asolution Serum

Image Skincare Intense Facial Illuminator

 

Niacinamide serum tegen pigmentvlekken

Niacinamide, ook wel vitamine B3 genoemd, verhoogt de helderheid van de huid en vermindert de productie van melanine. Tegelijk heeft niacinamide een ontstekingsremmend effect, waardoor de huid in zijn geheel rustiger wordt en er geen nieuwe pigmentvlekjes ontstaan. Niacinamide valt onder het antioxidant serum, dit serum is speciaal ontwikkeld om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Exfoliant tegen pigmentvlekken

Gebruik 2 tot 3 keer per week een exfoliant op basis van fruitzuren. De bovenste huidlaag wordt hiermee losgeweekt en de celvernieuwing wordt gestimuleerd. Zo zullen de gepigmenteerde cellen doorschuiven naar het huidoppervlak en uiteindelijk verdwijnen.

Phyris Skin Results Serum Peel Index 20 Grown Alchemist Enzyme Facial Exfoliant

Phyris Skin Results Serum Peel Index 20

Grown Alchemist Enzyme Facial Exfoliant

 

 
Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.