Hooikoorts!

door Anja van Dijken
15 April 2024

Hooikoorts is een allergie die ontstekingsreacties in de neus, keel, ogen en soms zelfs in de longen kan veroorzaken. Geen pretje dus. Maar tegelijk zijn de symptomen van hooikoorts voor iedereen anders. Laten we eens dieper ingaan op wat hooikoorts precies is en hoe te handelen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van bloeiende bomen en planten. Het komt vooral tijdens de lente en de zomer voor, wanneer planten bloeien en pollen vrijkomen in de lucht. Mensen met hooikoorts ervaren symptomen als niezen, jeukende en waterige ogen, een verstopte neus, loopneus en een jeukende, geïrriteerde keel.

Een weetje: ongeveer 20% tot 30% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts... you're not alone!

Hooikoorts wordt ook wel pollenallergie genoemd. Hooikoorts komt meestal voor in de maanden mei, juni en juli, de grasbloeiperiode. In de periode januari tot en met september kun je reageren op de voorjaarsbomen, grassen en onkruiden.



Wat zijn de oorzaken van hooikoorts?

Feitelijk is de oorzaak van hooikoorst een overgevoeligheid van ons immuunsysteem voor stuifmeel. Wel zijn er meerdere factoren die jou extra gevoelig maken voor hooikoorts:

Hooikoorts en erfelijkheid

Hooikoorts is erfelijk, dus komt het veel in je familie voor of heb je ouders met hooikoorts? Dan is de kans groot dat jij ook hooikoorts ontwikkelt.

Hooikoorts en verlaagde weerstand

Ziekte, stress en een slechte leefstijl geven je lichaam een verlaagde weerstand, hierdoor kan je een overgevoeligheid ontwikkelen voor stuifmeel.

Hooikoorts en vervuilde lucht

Luchtvervuiling, sigarettenrook en irriterende stoffen kunnen gevoeligheid voor hooikoorst, maar ook de symptomen verergeren.

Hooikoorts en luchtwegen

Heb je een aandoening aan de luchtwegen, dan zul je gevoeliger zijn voor hooikoorts en de symptomen als heftiger ervaren.

 

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 

Niezen

Jeukende en waterige ogen

Verstopte neus

Loopneus

Jeukende, geïrriteerde keel

Hoofdpijn

Vermoeidheid

 

 

Wat is de beste behandeling tegen hooikoorts?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van hooikoorts te verlichten. De keuze voor een behandeling hangt vaak af van de ernst, je eigen voorkeur en uiteraard het advies van de huisarts. Veel voorkomende hooikoorts behandelingen zijn:

Antihistaminica: dit type medicijn blokkeert de werking van histamine, een stof die vrijkomt bij een allergische reactie en verantwoordelijk is voor symptomen zoals jeuk en niezen.

Neusspray: neusspray geeft verlichting bij een ontstoken en verstopte neus.

Decongestiva: dit medicijn biedt verlichting bij een verstopte neus door de bloedvaten in de neus te vernauwen. Het is uiteraard alleen op recept verkrijgbaar.

Allergie immunotherapie: Dit is een behandeling waarbij je langzaam wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden allergenen om je immuunsysteem minder gevoelig te maken voor deze stoffen.

Gebruik dagelijks extra vitamine C als supplement, maar ook in je voeding. Vitamine C heeft een anti-histamine werking. Citrusvruchten, kiwi's, paprika's en donkere bladgroentes zijn rijk aan vitamine C.

Drink biologische groene thee, minimaal 3 koppen per dag. Groene thee bevat catechines, dit is een ontstekingsremmend stofje, maar heeft ook een antihistaminische werking.

Quercetine komt van nature voor in appels, bessen, uien, kappertjes en groene thee. Het heeft een ontstekingsremmende en antihistamine werking.

 

Ons advies

Zorg altijd voor een goede weerstand en een gezonde leefstijl. Ben je gevoelig voor hooikoorts, beperk blootstelling aan stuifmeel dan door: ramen en deuren gesloten te houden, maak gebruik van een luchtfilter in huis. Draag buiten altijd een zonnebril en droog je kleding en beddengoed niet buiten tijdens het pollenseizoen.



Hooikoorts en branderige ogen

Branderige, rode ogen, maar ook prikkende en jeukende ogen zijn nare bijkomstigheden bij hooikoorts. Wat kun je er zelf aan doen? Een oogcrème voor de gevoelige huid, een verkoelende ooggel, maar ook geregeld een herstellend oogmasker zal de gevoelige ooghuid herstellen en kalmeren.

 

Ons advies

Leg een watje gedrenkt met het Nouvital Eye Contour lotion op je ogen, neem hier even de tijd voor en je ogen zullen minder prikken. Verzorg de gevoelige geïrriteerde ooghuid met de kalmerende Nouvital Eye Contour Cream

 

Nouvital Eye Contour lotion Nouvital Eye Contour Cream

Nouvital Eye Contour lotion

Nouvital Eye Contour Cream



Wat is het wondermiddel tegen hooikoorts?

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen hooikoorts. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het is vaak een kwestie van trial-and-error om te ontdekken welke behandeling het beste werkt voor jouw specifieke symptomen en behoeften. Het is belangrijk om te onthouden dat het voorkomen van blootstelling aan allergenen de beste manier is om hooikoorts te voorkomen. Dit kan onder meer inhouden dat je binnen blijft op dagen met hoge pollenconcentraties, ramen gesloten houdt en een luchtfilter gebruikt in huis.

 

Komt hooikoorts ook bij kinderen voor?

Ja, hooikoorts komt ook bij kinderen voor. Hooikoorts kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. De symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met die bij volwassenen, maar kinderen kunnen ook last hebben van vermoeidheid, prikkelbaarheid en problemen met concentratie als gevolg van hooikoorts. Schroom niet om dan te informeren bij je huisarts als je vermoed dat jouw kind last heeft van hooikoorts.

 

Advies 

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische aandoening die jouw dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende hooikoorts behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Kom je er alleen niet uit, dan is het altijd raadzaam om een huisarts te raadplegen. Heb je advies nodig voor branderige ogen bij hooikoorts? Neem dan contact op met de specialisten van Care for Skin.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.