Hydrateren of moisturizen, wat is het beste voor mijn huid?

10 Juni 2021

Hydraterend en moisturizen zijn vast termen die je voorbij hebt zien komen in je zoektocht naar producten voor je droge huid. Deze termen worden door cosmeticamerken veelvuldig gebruikt en zijn beiden goed voor de huid. Toch zit er een groot verschil tussen hydrateren en moisturizen. Om achter de behoefte van je huid te komen, is het belangrijk om achter het verschil van deze twee termen te komen. Hierdoor kan je perfect producten op de behoefte van je huid afstemmen.  

Het verschil tussen een moisturizer en hydraterend product

Hydrateren en moisturizen lijken op het eerste oog op elkaar, maar er zit wel degelijk een verschil in. De huid hydrateren doe je met bevochtigende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur. Deze stof zorgt ervoor dat vocht/water naar de huidcellen wordt getrokken waardoor deze huidcellen weer voller worden.

Moisturizers zijn ingrediënten op basis van olie, zoals plantaardige oliën en minerale olie. Een moisturizer heeft niet het vermogen om tot ver in de huid door te dringen, maar legt een filmlaagje over de oppervlakte van de huid, waardoor vocht niet aan de huid kan ontsnappen. Het geeft de huid een zacht en soepel gevoel. 

Moisturizen

 

Wanneer moet je huid gehydrateerd worden en wanneer gebruik je een moisturizer?


Hierboven heb je al het verschil kunnen lezen tussen de werking van een hydraterend product en een moisturizer, maar hoe herken je wat je huid nodig heeft? 
Om het verschil tussen een droge en vochtarme huid te herkennen, is het belangrijk om eens goed naar je huid te kijken. Bij een vochtarme huid bevatten de huidcellen weinig vocht, waardoor de huid uitgedroogd kan aanvoelen en er dof uit ziet. Ook zie je op een vochtarme huid sneller rimpels, doordat de huidcellen niet gevuld zijn met vocht en de huid hierdoor ook minder vol is. Een droge huid voelt ruw en droog aan en heeft vaak schilfers. Dit probleem wordt veroorzaakt door een aangetaste huidbarrière. Doordat het buitenste laagje van de huid is aangetast, dit kan ontstaan door bijvoorbeeld koud weer, kan vocht uit de huid ontsnappen. Ook een te vette huid kan een gebrek aan vocht hebben. Wanneer een vette huid teveel vocht verliest gaat de huid extra olie produceren om het gebrek aan vocht te compenseren. Bij deze huidconditie is het dan, hoe tegenstrijdig dit dan misschien ook voelt, belangrijk om een goede moisturizer te gebruiken, zodat vocht de huid niet meer kan verlaten. Hiermee verbreek je de vicieuze cirkel van vochtverlies en een te hoge productie van olie.

 

Hydrateren

 

Welke ingrediënten werken goed voor een droge huid en welke voor een vochtarme huid?


Bij een goede vocht inbrengende werkstof kan je denken aan hyaluronzuur. Deze stof neemt vocht op vanuit de lucht in de huidcellen. Hyaluronzuur is in staat om tot wel 100 keer zijn eigen gewicht in water vast te houden en is hierdoor een perfecte hydraat voor de vochtarme huid. Daarnaast zijn er meer natuurlijke vochtaantrekkers die geschikt zijn om de huid gehydrateerd te houden, zoals Aloë Vera, melkzuren en fruitzuren. Een moisturizer kies je op basis van je huidtype. Bij een vettere huid zijn lichte moisturizers geschikt, deze bevatten minder oliën waardoor de poriën niet verstopt zullen raken. Heb je echt een droge huid? Dan zijn de rijkere moisturizers die bijvoorbeeld butters of oliën bevatten erg geschikt.

Heb je zowel een droge, als vochtarme huid? Het kan dan zeker geen kwaad om een combinatie van een hydraat en een moisturizer op de huid aan te brengen. Kies er dan voor om hyaluronzuur in de vorm van een serum of concentraat op de huid aan te brengen en daarna een goede moisturizer om het vocht in de huid te houden.