Keratosis Pilaris - behandeling van rode bultjes op je huid!

door Anja van Dijken
10 Augustus 2021

Rode bultjes op je bovenarmen, rug of bovenbenen, soms zelfs op de wangen. Het jeukt af en toe, het lijkt en voelt wel alsof je constant kippenvel hebt! Heb jij dat ook? Dan heb je waarschijnlijk Keratosis Pilaris.

Is hier iets aan te doen? Gelukkig wel. Helemaal zal het niet verdwijnen, maar we leggen je graag uit wat je eraan kunt doen om deze huid zo goed mogelijk te verzorgen.

 

Wat is Keratosis Pilaris?

Keratosis Pilaris heeft alles te maken met verstopte poriën en een verhoornde huid. Dit heeft als gevolg dat de huid kleine rode pukkeltjes, bolletjes, heeft waarin de talg zich ophoopt en het lijken daardoor wel kleine puistjes. Het zijn altijd verstopte poriën, dit is het gevolg van dat de bovenste huidlaag dikker wordt, oftewel verhoorning, waardoor de porie verstopt. Zogezegd een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes.

Is Keratosis Pilaris eczeem?

Keratosis pilaris komt heel vaak voor en praktisch iedereen kan het krijgen. Met name de drogere huid met aanleg om snel te reageren is gevoeliger voor keratosis pilaris. Het is gelukkig een onschuldige huidaandoening en het komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Zowel vrouwen als mannen.

 

Keratosis Pilaris

 

Hoe behandel je keratosis pilaris?

Nu we weten wat de oorzaak van deze rode bultjes is, lijkt de aanpak van keratosis pilaris eenvoudig. De huid die keratosis pilaris vertoont is veelal de gevoelige-droge huid, dus bij het behandelen hiervan is het raadzaam om dit in je achterhoofd te houden. Deze huid kan namelijk sneller ontsteken en daarom is het raadzaam voor producten te kiezen die de huid niet irriteren.

Er zijn wel degelijk een aantal tips die preventief en ook effectief de strijd aangaan met keratosis pilaris:

Welke crème voor keratosis pilaris?

Maak gebruik van een exfoliant op basis van salicylzuur. Dit type exfoliant verwijdert de dode huidcellen en reinigt de poriën tevens van binnenuit. Omdat de huid gevoelig is om te gaan ontsteken, is de reiniging van de porie extra belangrijk. Het gebruik van een gewone lichaamsscrub zal deze huid te gauw gaan irriteren in de vorm van ontstekingen. Tegelijk reinigt deze de porie ook niet dieper, waardoor er ook nieuwe irritaties en/of ontstekingen zullen ontstaan.

Medik8 Smooth Body Exfoliating Kit Medex Body Peeling Strong

Medik8 Smooth Body Exfoliating Kit

Medex Body Peeling Strong


Dit exfoliëren moet je blijven doen. Stop je? Dan zal de keratosis pilaris zich opnieuw gaan uiten. De frequentie is voor iedereen anders, het is even zoeken wat het beste bij je huid past. Dit kan dagelijks zijn, soms om de dag, of drie maal per week, maar de frequentie ligt over het algemeen redelijk hoog. Blijf daarbij altijd kijken naar je huid, hoe deze erop reageert. Maar LET OP dat je de huid niet overexfolieert.

 

Hydratatie en een rijke verzorging zijn na het exfoliëren erg belangrijk. Een rijke moisturizer, het liefst boterachtig en intensief hydraterend, zoals een body butter of body cream. Deze zorgen ervoor dat de vochtigheidsgraad in de huid optimaal blijft. Tweemaal per dag je lichaam hydrateren werkt het beste.

Dr Botanicals Blueberry Superfood Antioxidant Body Moisturiser Comfort Zone Sacred Nature Body Butter

Dr Botanicals Blueberry Superfood Antioxidant Body Moisturiser

Comfort Zone Sacred Nature Body Butter

 

Let op dat je geen parfums, alcohol in de lichaamsverzorging gebruikt, dit zal de huid onnodig meer uitdrogen.

 

Keratosis Pilaris

 

Kan je keratosis pilaris voorkomen?

Keratosis Pilaris is genetisch bepaald. Oftewel, je wordt ermee geboren of niet. Als je goed onderweg bent om dit te behandelen, zijn er ook nog een aantal tips om nieuwe vorming te voorkomen. Althans deels, nieuwe vorming van deze rode bultjes zullen er altijd blijven, maar met deze tips kun je het wat beperken:

♣ Er niet aan krabben of de hard over de huid wrijven. Dit heeft hetzelfde effect als een scrub, de huid zal nog meer rode bultjes (ontstekingen) gaan vormen.

♣ Douche of badder niet te heet, maar ook niet te lang.

♣ Gebruik zepen op basis van oliën, zoals een badolie, deze zullen de huid beschermen tegen uitdroging (dehydratatie) en ontvetting.

♣ Maak gebruik van dikke body cream en gebruik deze royaal en het liefst twee maal daags.

 

Advies nodig Keratosis pilaris?

Heb je advies nodig om keratosis pilaris goed te kunnen behandelen en kom je er alleen niet uit? Neem dan contact op met onze specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.