Slugging… de nieuwste trend, is het een fabel of een feit?

door Anja van Dijken
21 April 2021

Wat is slugging?

De nieuwste beautytrend heet slugging en is afkomstig uit Korea. Als we deze eens goed onder de loep nemen, betekent het niets meer of minder dan het insmeren van je huid met vaseline, waardoor je huid beschermd wordt voor vochtverlies gedurende je slaap.

'Slug' is afkomstig van slakkenslijm. Omdat vaseline daar qua substantie op lijkt, wordt deze trend slugging genoemd. Elke avond na je dagelijkse beautyroutine, ja je hoort het goed, smeer je dus een dun laagje vaseline aan op je huid, althans dat is de trend.

Maar is dit nu wel echt zo verstandig?

 

Wat doet slugging voor je huid?

Vaseline aanbrengen op je huid zorgt ervoor dat je huid geen vocht verliest, dat is wat slugging eigenlijk moet doen. Vaseline sluit de huid volledig af, waardoor de huid optimaal gehydrateerd blijft. Vaseline geeft daarbij nog wat extra glans aan de huid. Al met al beloftes die we allemaal graag zien.

Dit kan op korte termijn voor de (extreem) droge huid zo zijn uitwerking zijn, maar op langer termijn kan de huid er doffer uit gaan zien doordat vaseline afsluit en de huid zal gaan verstikken, dit wil je uiteraard ten alle tijde voorkomen. Het gevolg hiervan zal zijn, dat de huid haar eigen vochtregulerend vermogen zal gaan verminderen, zoniet verliezen.

Helaas is er nog meer minder goed nieuws.  Vaseline is een chemisch/synthetisch product, dat is gemaakt van olie dat afkomstig is van petroleum-aardolie. Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het blijft aardolie!

Minerale olien zoals paraffine en vaseline leggen een onnatuurlijk vetlaagje op de huid waardoor de huid nagenoeg volledig wordt afgesloten. Dit zal uiteindelijk het resultaat geven dat de huid nog droger wordt en steeds meer vaseline product vraagt.

Slugging is bedoeld als toevoeging op je dagelijkse routine, niet ter vervanging van. Vaseline bevat geen werkzame stoffen, dus als je je routine achterwege laat, zal de huid veel actieve ingrediënten gaan missen en daarmee zal de huidconditie achteruit gaan. Let dus op wanneer je het gebruikt en voor hoelang je deze trend vasthoudt.

Slugging met vaseline verzacht dus voor tijdelijk je huid, maar zorgt er ook voor dat de huid haar eigen vochtregulerend vermogen verliest. Na langere periode zal de huid nog opnieuw droog en trekkerig gaan aanvoelen.

TIP: Het principe van Slugging is eigenlijk niets mis mee, integendeel, maar kies dan voor een type "vaseline-achtig" product, die wel deze structuur biedt, maar niet het sterke afsluitende effect heeft. Onze producttips hieronder zijn een goede vervanger voor vaseline. Deze producten bevatten geen parrafine, maar wel veel voedingsstoffen voor de huid en zullen de droge huid zeker helpen.

 

Slugging

 

Is Slugging voor iedereen?

Nee, het is zeker niet geschikt voor iedereen. Zoals ik al aangaf, is slugging alleen geschikt voor de (extreem) droge huid of de (extreem) droge plaatselijke plekken op je gezichtshuid. Tijdelijk kan het een oplossing zijn, maar voor de langere termijn is het niet aan te raden. Althans als het gaat om vaseline, in het geval van een alternatief, zal dit de huid zeker goed doen.

Voor een huid die van zichzelf al wat vetter of gecombineerd is, is slugging ten zeerste af te raden.

 

Puistjes en slugging

Slugging zal de vettere of gecombineerde huid nog gevoeliger maken voor puistjes. Daarom is voor dit huidtype slugging niet aan te raden.

Van oorsprong is vaseline niet comedogeen, maar het sluit de huid welaf, verstoort daarmee de talgproductie en zal daardoor voor onzuiverheden zorgen, mede omdat dit product de dode huidcellen, talg en bacteriën vasthoudt, waardoor de basis voor het ontstaan van puistjes wordt gelegd.

 

Tips om Slugging veilig aan je beautyroutine toe te voegen:

  • Bij een (zeer) droge huid, kun je slugging (tijdelijk) toevoegen aan je dagelijkse routine, dus over de dagelijkse verzorging heen.
  • Gebruik hiervoor alternatieven en dus geen vaseline, deze bevatten parabenen en zal door het afsluitende effect op termijn zelfs averechts werken.
  • Alleen gebruiken op de (extreem) droge delen van de huid.
  • Rondom de ogen, bij droogtelijntjes is het het uitproberen waard.
  • Breng een dun laagje aan over je gezichtshuid, na je eigen beautyroutine, liefst voorafgaand aan de nacht.
  • Wacht met het aanbrengen totdat de dagelijkse verzorging goed is ingetrokken.
  • Wil je SLUGGING voor een langere tijd inzetten, kies dan altijd een "vaseline-achtig" verzorgingsproduct, met de structuur van vaseline, niet afslut, voedende ingredienten bevat, waardoor het de huid alleen maar positief zal beinvloeden bij droogteverschijnselen.

 

Slugging

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete producten bij een droge huid:

Webecos Eye Contour Night Balm + Hyaluron Decleor Eucalyptus Cica-Botanic Balm Image Skincare Ormedic - Balancing Lip Enhancement Complex

Webecos
Eye Contour Night Balm + Hyaluron

Bekijk hier

Decléor
Eucalyptus Cica-Botanic Balm

Bekijk hier

Image Skincare
Ormedic - Balancing Lip Enhancement Complex

Bekijk hier

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.