Sunny do's & dont's!

door Anja van Dijken
9 Juli 2023

 

Sunny do's en don'ts voor een gezonde en zonnige gloed!

De zon is een onmisbaar element in ons leven. De zon zorgt voor warmte, licht en is de energiebron voor al het leven op aarde. Maar dan is er jouw huid en te veel zonnestralen zullen echt niet in jouw voordeel uitpakken. Iets wat we weten. Maar hoe zit dat dan? We leggen het je graag uit. Hoe reageert jouw huid op zonnestralen en wat zijn de do's & de dont's om je huid gezond en stralend te houden?

 

Wat doet de zon met je huid?

Zonnestralen zijn te verdelen in drie soorten zonnestralen, de UVA, UVB en UVC.
UVC-stralen worden gefilterd door de ozonlaag en bereiken het aardoppervlak niet. De UVA- en UVB-stralen bereiken ons wel en hebben wel degelijk invloed op onze huid. UVA-stralen dringen namelijk diep door in de huid en leiden tot vroegtijdige veroudering, terwijl de UVB-stralen verantwoordelijk zijn voor het verbranden van de huid, de veroorzakers zonnebrand. Goed om te weten dus.

Klinkt een beetje negatief, maar er is zeker ook veel positiefs aan de zon!

♣ De zon maakt ons vrolijker.

♣ De zon geeft onze huid een mooi gebruinde, zonnige teint.

♣ Door de zon maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D is goed voor je botten, je tanden en je weerstand. Mensen met een blanke huid hebben genoeg aan 15 tot 30 minuten zon per dag, om voldoende vitamine D aan te maken. Heb je een donkere huid dan duurt dit wat langer, omdat de pigmentcellen, het zonlicht tegenhouden. Is jouw huid al wat bruiner, dan heb je ook wat meer tijd nodig.

 

Is de zon goed voor je huid?

Ja, de zon is goed voor je huid, de aanmaak van vitamine D, je stemming, het zonnige kleurtje! Maar helaas krijgen we al gauw teveel zon en teveel zonnestralen, waardoor de huid zal beschadigen. Tegelijk is onze huid, door het pigment ook onze grote beschermer. Hoe dit werkt? De huid maakt pigment aan, wordt bruiner en ook dikker, waardoor je huid beschermd raakt tegen zonschade. Eigenlijk is dit het ware nut van het bruiningsproces .... en wij maar denken dat het om het kleurtje ging.

 

Sunny do's & dont's!

Stiekem hebben we veel verkeerde gewoontes ontwikkeld als het gaat om het zonnen. We nemen het smeren met een zonnebrandcrème niet altijd even nauw, vooral de momenten wanneer we spontaan op het terras terechtkomen of op bewolkte dagen. Aan het strand zijn we gelukkig wel trouwe smeerders. Maar ook na het zwemmen, staan we er niet zo gauw bij stil onze huid weer dat beschermlaagje te geven.

 

Wat mag je WEL doen in de zon?

♣ Smeren met een zonverzorging: Breng minimaal een zonnebrandcrème factor 30,  die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt.

♣ Kies voor een natuurlijke zonnebrand, hiermee voorkom je schade aan je huid, je lijf en het milieu. Wil je meer weten over natuurlijke zonnebrand? Lees dan onze blog: Natuurlijke zonnebrand! hierover.

♣ Zoek schaduw: Zoek tijdens de heetste uren van de dag (meestal tussen 11:00 en 15:00 uur) de schaduw op. Dit helpt om directe blootstelling aan de zon te verminderen, maar ook het risico op zonnebrand en andere huidschade te beperken.

♣ Draag beschermende kleding: Draag kleding met lange mouwen, een hoed met een brede rand en een zonnebril om je huid, hoofd en ogen te beschermen tegen de zon.

Zelfbruiner in de zon: Gebruik een tanning spray, tanning oil, tanning lotion of tanning mousse om die zonnige gloed te krijgen zonder je huid bloot te stellen aan schadelijke UV-stralen. De zelfbruiner gezicht is vooral geschikt voor het gezicht. Je mag na het gebruik van een zelfbruiner gewoon in de zon.

 

 

Ultrasun Family SPF30 Salt & Stone Lightweight Sheer Daily Sunscreen-SPF40 Bondi Sands Everyday Gradual Tanning Milk

Ultrasun Family SPF30

Salt & Stone Lightweight Sheer Daily Sunscreen - SPF40

Bondi Sands Everyday Gradual Tanning Milk

 

Wat mag je NIET doen in de zon:

♣ Zonnebanken: Zonnebanken geven intense UV-straling af die het risico op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering verhoogt. Kies liever een zelfbruiner in plaats van zonnebank. 

Zonverzorging overslaan: Ook op bewolkte dagen bereiken UV-stralen het aardoppervlak. Sla het gebruik van zonnebrandcrème dus niet over, ook al is het bewolkt.

♣ Overmatige blootstelling aan de zon: Probeer niet te lang in de zon te blijven, zelfs als je zonnebrandcrème gebruikt. Langdurige blootstelling aan de zon verhoogt het risico op huidschade.

♣ Gebruik van plantenspuit tijdens het zonnen droogt de huid te sterk uit, verlaagt de werking van je zonnebrandcrème, waardoor de huid snel kan verbranden.

♣ Gebruik geen oliën tijdens het zonnen. Olijfolie maar ook zonnebloemolie en andere natuurlijke oliën zijn niet geschikt om in de zon te gebruiken, ze bieden geen enkele bescherming tegen de UV-licht.

♣ Gebruik je een anti-biotica kuur? Dan maar liever even de zon vermijden tijdens deze kuur; een anti-biotica kuur kan een huidreactie veroorzaken.

♣ Gebruik geen retinol tijdens de zomermaanden, tijdens het gebruik van retinol is de huid te dun om de huid bloot te stellen aan zonlicht.

 

Advies zon nodig?

Heb je advies nodig of de zon goed is voor jouw huid, je gezicht en hoelang jouw huid in de zon mag? Neem contact op voor een goed zon advies bij Care for Skin, onze schoonheidsspecialistes staan graag voor je klaar.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.