Wat doet vitamine B voor je huid?

door Anja van Dijken
3 Oktober 2022

 

Heb jij zo’n huid die veel vraagt, met name in de herfstperiode? Je t-zone glimt geregeld en je wangen zijn trekkerig, maar tegelijk is de gevoeligheid als nooit te voren. De huid reageert dan weer door meer talg te produceren. Jouw huid is duidelijk uit balans en de oorzaak is niet altijd direct aan te wijzen, maar al deze symptomen wijzen erop dat je huid uit balans is.

Het zal je verbazen wat vitamine B juist voor deze huid kan doen, wij vertellen je er graag meer over.

 

Wat doet vitamine B voor je huid?

De huid is uit balans en heeft eigenlijk een reboost of wondermiddel nodig: vitamine B3, ook wel niacinamide genoemd. De oorzaak van een instabiele huid is meestal te vinden in een tekort aan vocht. De vet-vochtbalans in de huid is niet op orde, wat leidt tot een verstoorde talgproductie. Hierdoor zullen droogtelijntjes, onzuiverheden en ook gevoeligheid de kop opsteken. Vitamine B is hiervoor een sterk ingrediënt dat eigenlijk alle huidtypes een sterk herstel en flinke dosis hydratatie kan bieden.

Hieronder lichten we de bekendste vitaminen B toe die gebruikt worden in gezichtsverzorging:

  • Vitamine B3: Ook wel niacinamide genoemd. Het staat garant voor herstel, een natuurlijke stimulans/balans van ceramiden, helpt poriën te verkleinen en hydrateert de huid goed. Het is zelfs geschikt voor de droge huid en meest gevoelige huid.
  • Vitamine B5: Ook bekend als panthenol. Een mooie vitamine die de huid een sterke weerstand geeft, de celvernieuwing stimuleert en een intens hydraterende werking heeft.


Hydratatie en herstel zijn ook de twee kernwoorden van het Alpha-H Vitamin B serum, dat is verrijkt met zowel vitamine B3 als B5.

Alpha-H Vitamin B Serum

Alpha-H Vitamin B Serum

 

Wat het Alpha-H Vitamin B Serum in het algemeen doet voor je huid:

  • Sterk hydraterend. Het legt zelfs een vochtreservoir aan op de plekken waar de huid op latere momenten kan uitputten.
  • De aanmaak van collageen en hyaluronzuur wordt gestimuleerd.
  • Herstelt de natuurlijke vet-vochtbalans.
  • Brengt de talgproductie in balans.
  • Acne en een glimmende t-zone zullen verminderen.
  • Herstelt de huidbarrière en verhoogt de weerstand. Ook na regelmatige peelings.
  • Droogtelijntjes worden verminderd.
  • Gevoeligheid van de huid neemt af.
  • Vervaagt pigmentatie en zorgt voor een egalere teint.


Ook niet geheel onbelangrijk, de overige kenmerken en werkzame stoffen van het Alpha H Vitamine B Serum:

  • Rijk aan antioxidanten die de huid herstellen en schade door externe invloeden voorkomen. Denk aan: zonneschade, HEV-licht/blauw licht, stress, roken en luchtvervuiling.
  • Het ferulinezuur in het serum werkt nauw samen met de niacinamide (5%), panthenol (1%) vitamine B3 en B5 om pigmentvlekjes en oneffenheden vervagen.
  • De koperpeptiden en matrixy-6 stimuleren samen de aanmaak van collageen en hyaluronzuur, om glycatie (verstijven van collageen vezels) tegen te gaan.
  • Vrij van parfum, parabenen, minerale oliën, siliconen, SLS en dierlijke ingrediënten.

 

In welke producten vind je vitamine B?

Zowel vitamine B3 als vitamine B5 zijn een geliefd ingrediënt in veel producten, zoals een cleanser, gezichtstoner, oogverzorging, dagcrème, nachtcrème. Echter vitamine B komt het meest voor in een serum.

 

Wanneer gebruik je vitamine B?

Het is tijd om te denken aan een serum op basis van vitamine B wanneer je huid veel vraagt, tijdelijk uit balans is geraakt en herstel nodig heeft m.b.t. weerbaarheid, pigmentatie, hydratatie. 

Voldoet jouw huidbehoefte aan deze kenmerken? Dan adviseren wij om een serum met vitamine B te gebruiken.

 

Is vitamine B geschikt voor ieder huidtype en elke leeftijd?

Vitamine B en de varianten ervan kunnen voor iedere huidtype en leeftijd worden ingezet. Uiteraard is dat wel afhankelijk van in welk soort product het is verwerkt. We hebben een paar mooie producten voor je uitgezocht die geschikt zijn voor verschillende huidtypes, huidcondities en leeftijden.

 

Medik8 Clarity Peptides

Medik8 Clarity Peptides

 

Medik8 Clarity Peptides is een kalmerend serum dat roodheid en pigmentatie vermindert bij de gevoelige en onzuivere huid. Het serum bevat maar liefst 10% Niacinamide, wat een redelijk krachtige concentratie is van dit ingrediënt.

Phyris Ceramide Repair

Phyris Ceramide Repair

 

Phyris Ceramide Repair is een herstellend serum speciaal voor de droge en ruwe huid. Het voorkomt vochtverlies van de huid en bevat een complex van vitamine B (B3, B5, B6 en ook vitamine C en E).

Murad Rapid Dark Spot Correcting Serum

Murad Rapid Dark Spot Correcting Serum

 

Murad Rapid Dark Spot Correcting Serum is een serum dat pigmentvlekken herstelt, de teint egaliseert en de huid verstevigt. Het is geschikt voor alle huidtypes, waarbij het tegelijk ook als een anti aging serum kan worden ingezet. Het bevat o.a. vitamine B3 en vitamine C als actieve ingrediënten.

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant Serum

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant Serum

 

Image Skincare Ormedic-Balancing Antioxidant Serum is een multifunctioneel serum dat zorgt voor balans, hydratatie en herstel bij de geirriteerde huid. Het bevat vitamine B3, maar daarnaast ook hyaluronzuur en vele krachtige antioxidanten voor een optimale bescherming en een vochtboost. Het serum is geschikt voor alle huidtypes, maar is vooral gericht op de gevoelige huid. 

 

Vitamine B kopen?

Is jouw huid toe aan een serum waarin vitamine B is verwerkt? Vitamine B huid of vitamine B5 acne kopen? Wil je een Vitamine B serum kopen en kom je er alleen niet uit? Bel of mail ons gerust voor extra informatie en een goed advies. Onze Care for Skin specialisten staan graag voor je klaar!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.