Wat doet vitamine C voor je huid

door Anja van Dijken
24 April 2022

Vitamine C, een ware superfood onder de vitamines! Het zit bijna overal in en we kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Maar tegenwoordig wordt deze vitamine ook volop gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Je huid helpen met collageen aanmaak, verminderen van pigmentatie en rimpels, dus anti aging. Wie wil dit nu niet?
Je huid voeden met dit kostbare goedje kan dus gewoon vanaf de binnenkant, maar ook zeker van buitenaf.

Hoe dan? Waar is vitamine C goed voor, waar zit het in en nog zoveel meer vragen.
We nemen je graag mee in de wereld van vitamine C.

Wat is Vitamine C?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een wateroplosbare vitamine en een van de belangrijkste vitamines die ons lichaam nodig heeft. Het is een antioxidant die de vrije radicalen bestrijdt en de aanmaak van collagene bindweefsel in ons lichaam en onze huid stimuleert. Kort gezegd: Vitamine C is onze grote beschermer en hersteller.


Waarom is vitamine C goed voor de huid?

Ons lichaam heeft vitamine C nodig voor zijn natuurlijke afweer en bescherming. Vitamine C als antioxidant, beschermt onze lichaamscellen tegen schade, dus tegen (huid)veroudering.
Maar uiteraard nog veel meer. Vitamine C zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen, onze natuurlijke weerstand op peil blijft, waardoor je minder snel ziek wordt, maar ook sneller geneest.
Dit werkt door in de huid. Vitamine C helpt je lichaam, dus ook je huid met de aanmaak van collageen, dat zorgt voor stevigheid en minder rimpels. Maar ook gaat vitamine C de strijd aan met pigmentatie, biedt bescherming en herstel.


Hoe werkt vitamine C op de huid en wat doet het?

Vitamine C is dus onze grote beschermer en hersteller. Dit komt omdat vitamine C een antioxidanten functie heeft in ons lichaam en dus ook voor de huid.

Wil je meer weten hoe antioxidanten werken? Lees dan onze blog hierover:

Antioxidanten versus vrije radicalen

De werking van vitamine C huid op een rijtje:

  • Stimuleert de aanmaak van collageen (bindweefsel). Collageen is een eiwit dat de huid steviger en elastisch maakt. Voor de aanmaak van collageen is vitamine C nodig.
  • Verhoogt de werkzaamheid van een zonneproduct, waardoor er een betere bescherming tegen UV-straling is.
  • Beschermt de huid tegen vervuiling, UV-straling, IR-A en blauw licht, dit stimuleert huidveroudering.
  • Werkt herstellend op de huid, zoals bij een zonverbrande, rode, geïrriteerde en vermoeide huid.
  • Gaat de strijd aan tegen huidveroudering.
  • Geeft de huid een enorme vochtboost.
  • Werkt verhelderend op de teint van de huid, bij pigmentatie.
  • Verbetert de huidstructuur, zoals restjes van littekens.

Waar moet je op letten bij het gebruik van vitamine C producten?

  • Vitamine C is van oorsprong instabiel, het kan slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Dit betekent dat bij blootstelling aan vocht, licht of zuurstof de werking al snel achteruit zal gaan of kan het de werking zelfs verliezen. Gebruik van producten in een tube of donker gekleurde flesjes is daarom een must.
  • Vitamine C is niet graag alleen, het werkt het beste als het samen met andere antioxidanten wordt gebruikt. Vitamine C & E is hierin een mooi, effectief en waardevol stel. Maar ook andere antioxidanten zijn goede maatjes van Vitamine C.
  • Gebruik van vitamine C gezicht kan zowel in de ochtend als de avond. Het gebruik in de ochtend is het meest effectief, de huid is dan de gehele dag goed beschermd tegen UV-stralen en andere huidschade.


Wat is het verschil tussen een crème en een serum met vitamine C?

Vitamine C crème zal zorgen voor een stukje onderhoud, bescherming en herstel van de ouder wordende huid. Veelal werkt de vitamine C in de crème samen met nog meerdere anti-aging ingrediënten.
Een vitamine C serum werkt intensiever. Als het gaat om herstel en bescherming is een vitamine C serum effectiever dan een crème. Het serum heeft vooral een aanvullend effect, omdat de ingrediënten hoger geconcentreerd en actiever zijn. Het serum werkt als een boost die de huid intens zal hydrateren, beschermen en herstellen.

Kort gezegd: Vitamine C crème is je onderhoud – Vitamine C serum is je booster!


De beste producten met vitamine C

Op zoek naar een serum met vitamine C? Er zijn er vele. We lichten er een drietal voor je uit:

Dit goud in een flesje bevat 15% vitamine C en hyaluronzuur en is dé oplossing voor de rode, geïrriteerde, doffe, gepigmenteerde en vermoeide huid. Een ware vitamineboost die de huidsteint verheldert, roodheid vermindert en beschermt tegen huidveroudering. Geeft de huid een ultieme glow en vermindert oppervlakkige lijntjes. 

Dit vitamine C serum is onmisbaar voor de huid. Het stimuleert de aanmaak van collageen, remt de pigmentproductie en geeft de vermoeide huid een oppepper.

Dit serum stimuleert de aanmaak van collageen, vermindert fijne lijntjes en rimpels en heeft een antioxiderende werking. De huid wordt beschermd en gekalmeerd, waardoor ontstekingen worden voorkomen en de vochtbalans wordt behouden. 


Image Skincare Vital C Hydrating Anti-Aging Serum Alpha-H Vitamin C Serum  Obagi Medical Professional-C serum 20%

Image Skincare Vital C Hydrating Anti-Aging Serum

Alpha-H Vitamin C Serum

Obagi Medical Professional-C serum 20%




Vitamine C kopen?

Heb je nog meer advies nodig? Neem contact op met één van onze specialisten van Care for Skin op 0850607005 of mail naar: [email protected] voor een goed advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.