Wat is mijn huidtype en huidconditie?

door Anja van Dijken
17 Mei 2021

Vind jij het ook zo moeilijk de juiste huidverzorgingsproducten uit te kiezen? Care for Skin wil jou daar graag een handje bij helpen!

Allereerst moet je weten wat is jouw huidtype en hoe herken je deze bij jezelf. Voor sommigen is dit gesneden koek, maar voor velen een groot vraagteken of iets er tussenin.

 

Wat is mijn huidtype?

Om je huidtype te bepalen reinig je je huid en wacht ongeveer 15 minuten zonder een product op te huid te doen. Ga dan voor de spiegel staan, bekijk je huid goed en vergelijk deze met de volgende kenmerken:

 

Normale huid:

 • Je huid voelt normaal aan en heeft geen droge of vette delen.
 • Je huid heeft kleine poriën en nagenoeg geen mee-eters of andere verstoppingen.

 

Droge huid:

 • Je huid voelt strak aan en heeft geen vettere delen.
 • Je huid heeft nagenoeg geen zichtbare poriën en geen mee-eters of andere verstoppingen.

 

Gecombineerde huid:

 • Je huid heeft vettere delen, met name in de T-zone (voorhoofd, neus en kin), waarbij op deze zone de poriën zichtbaar zijn.
 • Je wangen zijn niet vet, kunnen zelfs droog zijn.
 • Je huid vertoont in de T-zone mee-eters en verstopte poriën.

 

Vette huid:

 • Je huid is veelal in zijn geheel vet.
 • Je huid laat de poriën goed zien en vertoont ook over het gehele gelaat mee-eters en verstopte poriën.

 

Gevoelige huid:

 • Je huid is van nature dun over het gehele gelaat, heeft her en der zichtbare adertjes.
 • Je huid laat de poriën nagenoeg niet zien, vertoont geen mee-eters en verstopte poriën.

 

Uiteraard is dit niet zwart-wit, maar je zult bij een goede blik op je huid het echt herkennen, met als handvat, let op de structuur (poriën) van de huid. In grote lijnen, de grootte van de porie bepaalt de talgproductie en dus ook het huidtype.

 

Huidtype/huidconditie

 

Wat is mijn huidconditie?

Daar komt nog iets bij! Naast je huidtype kan het toch ook zijn dat je iets anders voelt, zoals altijd een trekkerige huid, terwijl je grove poriën hebt. Of altijd een gevoelige huid… hoe zit dit?

Dit wordt bepaald door je huidconditie. Elk huidtype heeft een huidconditie. Het woord zegt het al, het is de staat waarin jouw huid verkeert, oftewel de kenmerken die jouw huid (veelal tijdelijk) laat zien en voelen.

Deze twee condities leggen we kort uit, omdat deze vaak met het huidtype worden verward:

 

Vochtarme huid:

De huid voelt trekkerig aan en heeft een gebrek aan vocht. Een vochtarme huid kan zich in combinatie met elk huidtype voordoen, wordt daarom gauw verward met de droge huidtype. Een trekkerige huid hoeft dus niet per definitie een droge huid te betekenen. Een droge huidtype zal wel eerder vochtarm zijn, dan de vettere huidtypes.

Je herkent een vochtarme huid aan het trekkerige gevoel, de strakke glans op het voorhoofd, de fijne lijntjes over de wangen.

 

Productadvies voor een vochtarme huid:

 

Gevoelige huid:

De huid is snel geïrriteerd, toont rode vlekjes, bultjes en geeft tinteling zodra je je huid verzorgt. Deze huidconditie kan zich voordoen bij alle huidtypes, maar zal veelal gepaard gaan met een drogere en gevoelige huidtype.

De oorzaak kan liggen in verkeerd productgebruik, medicatie, de huid is uitgedroogd (zowel in vet als vocht) waardoor de huidbarrière (bescherming) is aangetast of de huid is erg dun (gevoelig als huidtype) en vertoont sterk zichtbare roodheid, adertjes op het gelaat, eventueel gepaard met lichte ontstekingen.

 

Productadvies voor de gevoelige huid:

 • Gebruik milde reinigingsproducten, zoals een cleanser reinigingsolie zonder alcohol, parfums of agressieve sulfaten (SLS/SLES) bevatten.
 • Gebruik de dagcrème en nachtcrème die geen parfum, siliconen, en minerale oliën bevat.
 • Gebruik daarnaast als kuur (14 dagen) of wekelijks een serum voor de gevoelige huid, deze zal de huid kalmeren, de weerstand verbeteren. Dit kan in combinatie met de nachtverzorging of een masker.

 

Huidtype bepalen

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt Care for Skin  huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.