Wat is mijn huidtype en huidconditie?

door Anja van Dijken
17 Mei 2021

Vind jij het ook zo moeilijk de juiste huidverzorgingsproducten uit te kiezen? Care for Skin wil jou daar graag een handje bij helpen!

Allereerst moet je weten wat is jouw huidtype en hoe herken je deze bij jezelf. Let find out!

 

Wat is mijn huidtype?

Om je huidtype te bepalen reinig je je huid en wacht ongeveer 15 minuten zonder een product op te huid te doen. Ga dan voor de spiegel staan, bekijk je huid goed en vergelijk deze op de volgende kenmerken:

 

Normale huid:

Je huid voelt normaal aan en heeft geen droge of vette delen.

Je huid heeft kleine poriën en nagenoeg geen mee-eters, zwarte puntjes (verstopte poriën), oneffenheden, rode vlekjes.

 

Droge huid:

Je huid voelt strak aan en heeft geen vettere delen.

Je huid heeft nagenoeg geen zichtbare poriën, geen mee-eters of andere verstoppingen, zwarte puntjes.

 

Gecombineerde huid:

Je huid heeft vettere delen, met name in de T-zone (voorhoofd, neus en kin), waarbij op deze zone de poriën zichtbaar zijn.

Je wangen zijn niet vet, kunnen zelfs droog zijn en daar zijn de porien ook niet erg zichtbaar.

Je huid vertoont in de T-zone mee-eters en verstopte poriën.

 

Vette huid:

Je huid is veelal in zijn geheel vet en glimt hierdoor snel.

Je huid laat de poriën goed zien en vertoont ook over het gehele gezicht regelmatig mee-eters en verstopte poriën.

 

Gevoelige huid:

Je huid is van nature dun over het gehele gelaat, heeft her en der zichtbare adertjes.

Je huid laat de poriën nagenoeg niet zien, vertoont geen mee-eters en verstopte poriën.

Je huid reageert snel met roodheid, irritaties, tinteling bij een product.

 

Uiteraard is dit niet zwart-wit, maar je zult bij een goede blik op je huid het echt herkennen, met als handvat, let op de structuur (poriën) van de huid. In grote lijnen, de grootte van de porie bepaalt de talgproductie en dus ook het huidtype.Huidtype/huidconditie

 

Wat is mijn huidconditie?

Elk huidtype heeft zijn eigen huidconditie, het is de staat waarin jouw huid verkeert. Naast je huidtype kan het toch ook zijn dat je iets anders voelt, zoals altijd een trekkerige huid, terwijl je grove poriën hebt. Of altijd een gevoelige huid… hoe zit dit?

Huidtype en huidconditie wordt vaak met elkaar verward, we leggen het uit!

 

Wat zijn de kenmerken van een vochtarme huid

De huid voelt trekkerig aan en heeft een gebrek aan vocht. Een vochtarme huid kan zich in combinatie met elk huidtype voordoen, wordt daarom gauw verward met de droge huidtype. Een trekkerige huid hoeft dus niet per definitie een droge huid te betekenen. Een droge huidtype zal wel eerder vochtarm zijn, dan de vettere huidtypes.

Je herkent een vochtarme huid aan het trekkerige gevoel, de strakke glans op het voorhoofd, de fijne lijntjes (crau over de wangen.

 

Wat te doen bij een vochtarme huid:

Gebruik milde reinigingsproducten, zoals de cleanser micellair water of de cleanser reinigingsolie of de cleanser reinigingsmelk. Deze cleanser zijn zonder alcohol, parfum en uitdrogende ingredienten, ze zorgen ervoor dat de huidbarrière sterker wordt, waardoor het vocht beter wordt vastgehouden in de huid.

Gebruik een goed hydraterend Hyaluronzuur serum, voor onder de dagcrème en nachtcrème. De dagcreme en nachtcreme zijn uiteraard afgestemd op jouw huidtype.

Neem wekelijks een masker gericht op jouw huidtype, gebruik daaronder opnieuw het hydraterend Hyaluron Serum. Een slaap masker is voor het gemak hierin een uitkomst.

Drink voldoende water, douche niet te heet.

Nouvital Cleansing Milk Maria Galland 240 Hydra'Global Serum

Nouvital Cleansing Milk

Maria Galland 240 Hydra'Global SerumWat zijn de kenmerken van een gevoelige huid

De gevoelige huid is snel geïrriteerd, toont rode vlekjes, bultjes en geeft tinteling zodra je je huid verzorgt. Deze huidconditie kan zich voordoen bij alle huidtypes, maar zal veelal gepaard gaan met een drogere en gevoelige huidtype.

De oorzaak kan liggen in verkeerd productgebruik, medicatie, de huid is uitgedroogd (zowel in vet als vocht) waardoor de huidbarrière (bescherming) is aangetast of de huid is erg dun (gevoelig als huidtype). De gevoelige huid vertoont sterk zichtbare roodheid, adertjes op het gelaat, eventueel gepaard met lichte ontstekingen.

 

Wat kun je doen tegen een gevoelige huid?

 Gebruik milde reinigingsproducten, zoals een cleansing oil of cleansing balm  zonder alcohol, parfums of agressieve sulfaten (SLS/SLES) bevatten.

Gebruik de dagcrème en nachtcrème die geen parfum, siliconen, en minerale oliën bevat.

Gebruik daarnaast als kuur (14 dagen) of wekelijks een serum voor de gevoelige huid, zoals het antioxidant serum. Deze zal de huid kalmeren en de weerstand verbeteren. Dit serum gevoelige huid breng je aan onder je nachtcrème of een masker.

Kies bij een extreem gevoelige, reactieve huid voor een kalmerende olie, zoals de jojoba oil. Dit is een 100% natuurlijk olie, geeft de huid haar weerbaarheid terug, kalmeert en is zelfs geschikt voor de vettere huid, maar ook voor de meest gevoelige babyhuid.

Douche niet te heet en niet te lang. Dit zorgt ervoor dat de huid teveel uitdroogt en daardoor nog gevoeliger wordt.

 

Dr. Grandel Cleansing Balm Jojoba olie 250 ml

Dr. Grandel Cleansing Balm

Jojoba olie 250 ml

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt Care for Skin  huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.