Aluminium in deodorant, hoe slecht is het nu echt?

door Anja van Dijken
9 Maart 2022

Wat is de functie van zweten?

Zweten, we doen het allemaal, het hoort bij ons en daar komt nog eens bij: het heeft wel degelijk nut. Het is uiteindelijk hartstikke goed en gezond voor je. Zweten heeft een belangrijke functie voor ons lichaam, we houden daarmee onze lichaamstemperatuur op peil, doordat ons zweet verdampt. Door het zweten ontdoet ons lichaam zich van afvalstoffen en dat is ook nog eens mooi meegenomen.

 

Hoe ontstaat een zweetgeur?

Lichaamsvocht vermengt zich op de huid met aanwezige bacteriën, waardoor veelal een nare geur ontstaat. Deze geur zal niet direct aanwezig zijn, maar zich ontwikkelen na vermenging en opdroging van het zweet.

 

Wat kan ik doen aan een zweetgeur?

De oplossing is het gebruik van een deodorant, maar dan het liefste eentje die geen schadelijke effecten heeft, gezond is voor je huid en je lichaam.

Er zijn verschillende deodorants op de markt, voor ieder wat wils kun je zeggen.

 

Natuurlijke deodorant bevat geen schadelijke ingrediënten zoals parabenen, siliconen, aluminium chloride, alcohol of synthetische parfums, maar natuurlijke grondstoffen.

Deodorant zonder Aluminium bevat geen aluminium chloride.

 

Maar waar zitten nu de verschillen in?

 

Wat is het verschil tussen een deo stick, een deo roller en een deo spray?

De verschillen tussen een deostick, een deo roller en een deo spray zijn van diverse aard. Een deo stick is een harde balsem, die als een crème vorm wordt aangebracht. De huid beschermt, hydrateert en verzorgt.

Een deo roller is een deodorant in rol vorm, vloeibaar. Kan bij het aanbrengen daarom wat nat aanvoelen op de huid.

Zowel de deo stick als de deo roller, dienen voor eigen gebruik te zijn. Het is niet aan te bevelen om deze deodorants door meerderen tegelijk te gebruiken, dit in verband met het overbrengen van bacteriën.

De deo spray is op zich een hygiënische variant, omdat bacteriën niet bij het product kunnen komen en de deodorant niet in aanraking komt met de huid bij het aanbrengen. Helaas bevatten veel sprays nog wel drijfgas, dit herken je op de ingrediëntenlijst als zijnde: butaan, isobutaan en propaan. Maar ook bevatten deze spraydeo’s veelal nog steeds parabenen, conserveermiddelen en parfum. Al deze stoffen kunnen de okselhuid irriteren en de hormoonhuishouding verstoren.

Loveli Deodorant Coconut Corpus Naturals Deodorant - No. Green

Loveli Deodorant Coconut

Corpus Naturals Deodorant - No. Green

 

Wat is de functie van aluminium in deodorant?

In huidige deodorants wordt vaak aluminium, ook wel aluminium chloride gebruikt. Aluminium chloride is de actieve stof in de deo's die zorgt voor minder of geen zweetafscheiding. Dit stofje wordt dus gebruikt in de antitranspirant deo's. Helaas wordt hierdoor het transpiratieproces verstoord, waardoor niet alleen het vocht, maar ook de afvalstoffen niet kunnen worden afgescheiden. Dit kan irritatie op de okselhuid veroorzaken. 60% van hetgeen we op onze huid smeren, wordt door het lichaam opgenomen, dat zegt genoeg.

 

Salt & Stone Natural Deodorant - Neroli & Basil (Extra Strenght) Loveli Deodorant Fresh Cotton Rebel Care

Salt & Stone Natural Deodorant - Neroli & Basil (Extra Strenght)

Loveli Deodorant Fresh Cotton Rebel Care

 

Waarom is aluminium in deodorant slecht?

Als Care for Skin zijn we groot voorstander van natuurlijke deodorant zonder de aluminium chloride, maar ook zonder de schadelijke stoffen zoals parabenen, siliconen, alcohol en synthetische parfums.

 

Aluminium chlorides hebben een aantal wezenlijke negatieve factoren:

Doordat dit stofje anti-zweten betekent, kunnen zweetklieren verstopt raken.

Verstoring van het afvoeren van de afvalstoffen.

Irritatie van de okselhuid.

Verstoring van hormoonbalans, omdat de aluminium de huid binnendringt en door de lymfebanen wordt opgenomen.

Kan een verhoogd risico geven op borstkanker.*

 

De natuurlijke deodorant bevat geen aluminium chloride, maar ook geen andere schadelijke ingrediënten, alleen maar natuurlijke antibacteriële stofjes die je beschermen tegen nare lichaamsgeuren. Zweetgeuren worden letterlijk te lijf gegaan met haar natuurlijke geurstoffen. Hierdoor is de natuurlijke deodorant zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid en zullen deze geen huidirritaties veroorzaken onder de oksels, maar ook de kleding sparen van gele vlekken.

 

Ons advies

Top 10 Natuurlijke Deodorant geeft onze toppers van deodorant weer, natuurlijke deodorant, die waarmaken wat ze beloven.

 

Wat is nu een gezonde deodorant?

Een gezonde deodorant is dus een deodorant zonder aluminium chloride, alcohol, synthetische parfum, maar ook zonder schadelijke stoffen zoals parabenen en conserveermiddelen.

De voordelen van het gebruik van een gezonde deodorant:

Geen irritaties van de okselhuid.

Geen negatieve gevolgen voor de hormoonhuishouding in je lichaam.

Geen blokkades van het natuurlijke transpiratie-proces (aluminium chloride is hiervan de veroorzaker).

Goede afvoer van zweet en afvalstoffen.

Geen gele vlekken in je kleding.

 

Zweten is gezond, is de conclusie, maar het liefst zonder het nare geurtje. Het mag dus gewoon, ga de uitdaging aan en probeer een gezonde deo zonder aluminium. Deze zijn goed voor jouw huid, jouw lijf, maar ook nog eens beter voor het milieu.

Corpus Naturals Deodorant - Third Rose Salt & Stone Natural Deodorant Gel - Bergamot & Hinoki (Sensitive Skin)

Corpus Naturals Deodorant - Third Rose

Salt & Stone Natural Deodorant Gel - Bergamot & Hinoki (Sensitive Skin)

 

Deodorant zonder aluminium kopen?

Care for Skin heeft een breed assortiment deodorant zonder aluminium, deo zonder schadelijke stoffen. Voor een goed advies neem contact op met onze specialisten, we geven je graag advies welke deo zonder aluminium bij jou past.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.30393

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.