Hoe voorkom je rode bultjes na het scheren?

door Anja van Dijken
6 Juni 2022

Eindelijk mooi weer, beentjes bloot, scheerbeurtjes en dan is het er: scheer bultjes! Je zult het herkennen, maar blij wordt niemand hiervan. We geven je graag de juiste tools en tricks mee, om dit te voorkomen en te behandelen.

 

Help ik heb rode bultjes na het scheren!

Het overkomt je gewoon, je gaat je benen scheren en dan is het er ineens. Rode bultjes! De rode bultjes na scheren van je benen of de scheerbultjes bij je bikinilijn, beide zijn ze niet prettig. Kunnen irriteren, maar ze zijn ook simpelweg niet echt sierlijk. Je kunt dit enigszins voorkomen en ook behandelen. Maar dan moet je wel weten hoe!

 

Hoe ontstaan deze scheerbultjes?

Scheerbultjes ontstaan veelal door irritatie na het scheren van lichaamshaar. Er zijn meerdere triggers die scheerbultjes stimuleren, zoals een verkeerde scheerroutine, een bot scheermesje, verstopte haarfollikels, geïrriteerde haarfollikels, maar ook een te droge en gevoelige huid. Het komt ook vaak voor dat na het scheren het stugge haartje iets omkrult en in de huid prikt, waardoor een kleine ontsteking ontstaat.

Dit kan allemaal lijden tot rode bultjes na het scheren, wat ook snel lijkt op een aardbeien huid na het scheren, voor meer info hierover lees onze blog: Strawberry legs, wat is het en wat doe je er aan?

 

Hoe kun je scheerbultjes voorkomen?

Nu we de verschillende oorzaken een beetje kennen, is het mogelijk om tips te geven hoe je scheerbultjes kunt voorkomen.

Scheerroutine

We hebben de beste routine voor jou in kaart gebracht, stap voor stap om de kans op scheerbultjes, irritatie en rode bultjes na het scheren zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Start het scheermoment met een warme douche of bad. Je huid verweekt, waardoor de haartjes zich soepeler laten verwijderen.
  • Exfolieer je lichaamshuid geregeld met een Body Peeling, waarin iets van fruitzuren in zijn verwerkt. Dit helpt de haarfollikel los te maken, de huid te ontdoen van dode huidcellen, waardoor het scheren gemakkelijker zal gaan en minder irritatie zal veroorzaken.
  • Gebruik een pre shave, zoals de Malin + Goetz Ingrown Hair Cream, speciaal om ingegroeide haartjes, maar ook roodheid en scheerbultjes te voorkomen. Door een pre shave te gebruiken, zal het scheermes makkelijk over de huid glijden en het zal de huid beschermen, wat rode puntjes, maar ook irritatie tegengaat. De actieve ingrediënten, zoals kamille-extract en allantoïne kalmeren de huid, terwijl vitamine E en B5 anti-oxiderende voordelen bieden. Glycolzuur en salicylzuur exfoliëren zachtjes de huid rondom de haarzakjes, waardoor ingegroeide haartjes worden voorkomen.
  • Zorg voor een scherp en nieuw mesje of kies eens voor een echte Safety Razor, met de losse en vlijmscherpe mesjes voor mooie glad geschoren benen. Zorg altijd voor een nieuw of schoon mesje, er kunnen veel bacteriën achterblijven op de mesjes, die zodra ze weer in contact komen met de huid nieuwe scheerbultjes kunnen veroorzaken.
  • Scheer altijd met de haargroeirichting mee, zo voorkom je minder irritatie. Het scheerresultaat is wel iets minder glad, maar de irritatie ook. Scheerbultjes bij de bikinilijn, maar ook irritatie van de gevoelige huid, kan hiermee worden voorkomen.
  • Na de scheerbeurt spoel je je lichaam af met koud water, zodat de poriën zich sluiten. Dep daarna de onthaarde plekken droog en voedt je de huid met een goede bodylotion. Je kunt kiezen voor een kalmerende After Shave voor het lichaam of een vettend body product, zoals een Body Olie. De keuze is natuurlijk afhankelijk van wat jouw huid nodig heeft.

 

Bot scheermesje

Zorg voor een scherp en nieuw mesje of kies eens voor een echte Safety Razor, met de losse en vlijmscherpe mesjes voor mooie glad geschoren benen. Botte en oude mesjes zijn grote boosdoeners als het gaat om rode puntjes op benen.

 

Verstopte haarfollikel

Heb je last van zwarte puntjes op je benen na een flinke ontharingsbeurt, dan zijn dit gewone mee-eters, oftewel verstopte haarfollikels. Deze zwarte puntjes zijn niet afkomstig van vuil, maar door onze eigen huidolie, dat zich vermengt met bacteriën en dode huidcellen. Dit kleurt zwart zodra er zuurstof bijkomt. Door je lichaamshuid te onderhouden met een Body Scrub, voorkom je dat je haarfollikels gaan verstoppen.

 

Geïrriteerde haarfollikel

Hoe je je benen scheert, is van groot belang. Als je gebruik maakt van een oud scheermesje, of je scheert je benen zonder een Shave Creme, dan kunnen de haarfollikels heel gemakkelijk geïrriteerd raken. Je trekt met je scheermes teveel aan de huid en het haartje op het moment dat je je lichaamshuid scheert zonder gebruik te maken van een Shave Creme. Een Pre Shave zal zowel irritatie als ingegroeide haartjes voorkomen en roodheid en scheerbultjes minimaliseren.

 

Zeer droge en kwetsbare huid

Een zeer droge huid zal gauw geïrriteerd reageren op een scheerbeurt. Een droge lichaamshuid heeft van zichzelf weinig vetten, vooral de benen zijn hier erg gevoelig voor. De huid kan hierdoor heel gauw schilferig, jeukerig en geïrriteerd raken. Door gebruik te maken van een pre shave voor de gevoelige huid, kun je vooral de irritaties en scheerbultjes in je bikinilijn grotendeels voorkomen. Deze pre shave zijn veelal zachte, olierijke producten, die je vooraf aan de scheerbeurt in de huid laat intrekken. Je kunt er zelfs voor kiezen om hierbij ook nog een shave creme te gebruiken. Deze kan over de pre shave en samen zorgen deze producten voor een optimale bescherming van de zo droge en gevoelige lichaamshuid. Voor de benen en andere delen van het lichaam is het sowieso belangrijk een goed voedende shave creme te gebruiken.

Scheer bij een gevoelige huid altijd met de haargroeirichting mee, hiermee voorkom je veel irritatie.

 

Op welke manier kan ik scheerbultjes het beste behandelen?

Heb je scheerbultjes opgelopen tijdens de scheerbeurt dan zijn er gelukkig toch nog manieren om deze te behandelen.

Scheerbultjes zijn veelal verstoppingen van de haarfollikel, maar het kan ook irritatie van de haarfollikel of de huid zijn.

Verstoppingen van de haarfollikel is te verhelpen door de huid met enige regelmaat een scrub of een peeling te geven. Gaat het bij jou om verstopte haarfollikels, vergelijkbaar met mee-eters, dan is het goed om te kiezen voor een body peeling. Deze zal de huid iets verweken en tegelijk een lichte scrub geven, omdat een body peeling veelal als ingrediënt fruitzuren in zich heeft die dit bewerkt.  

Zorg altijd dat je lichaamshuid geregeld een body scrub ondergaat. Door de huid een scrub te geven, ontdoe je deze van overtollige dode huidcellen en is de huid beter voorbereid op een scheerbeurt.

Heeft jouw huid na het scheren te maken met geïrriteerde haarfollikels, dan kan een body scrub oplossing bieden, maar dan wel een body scrub met een fijne korrel, opdat de huid niet extra geïrriteerd of beschadigd raakt. Zo is de huid klaar om goed gevoed te worden met een kalmerende body lotion of Body Gel.

 

Wat kan ik beter wel of niet op scheerbultjes smeren?


Niet
 gebruiken op scheerbultjes:

  • Body peeling op basis van fruitzuren, dit is te heftig voor de reeds geïrriteerde huid.
  • Grove body scrub, de huid zal hier meer geïrriteerd van raken.
  • Producten waarin alcohol of parfum is verwerkt.

 

Wel gebruiken op scheerbultjes:

  • Body lotion of een body olie om de huid te verzachten en te voeden.
  • After shave speciaal voor het lichaam, zuivert en herstelt de huid.
  • Body scrub met fijne korrel, de ontsteking gaat hiervan niet open, maar het houdt de huid wel schoon en hygiënisch.

 

Medik8 Smooth Body Exfoliating Kit Muhle R89 Safety Razor Rose Gold Malin + Goetz Ingrown Hair Cream

Medik8 Smooth Body Exfoliating Kit

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold

Malin + Goetz Ingrown Hair Cream

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.