Keuzehulp voor zonnebrandcreme!

door Anja van Dijken
16 Mei 2023

Hoe kies je de beste zonnebrandcrème, eentje die jou 100% bevalt. We geven je graag wat inzicht, wat de keuze's zijn, om het jou iets gemakkelijker te maken.

Hulp bij het kiezen van je zonnebrandcrème!

Het blijft elke zomer weer lastig, allerlei vragen over het kiezen van de beste zonnebrandcrème en zonverzorging overspoelen de klanterservice van Care for Skin!

Daarom alle feiten, maar vooral ook onze adviezen, wat het voor jou makkelijker maakt de juiste zonnebrand te kiezen.

Keuzehulp voor zonnebrandcrème

De meest gestelde vragen hebben we voor je uitgezet, zo kun je zeker weten dat jij deze zomer de beste zonnebrandcrème in je koffer mee kunt nemen.

 

Kan ik mijn zonnebrand van vorig nog gebruiken?

Zonnebrand is beperkt houdbaar. De verpakking geeft dit aan met een getal en de letter M. De meeste zonnebrand is na opening nog 12 maanden houdbaar. Na deze periode zal de werking aanzienlijk verminderen, gemiddeld met 50%. Tegelijk hangt de houdbaarheid van de zonnebrand ook af, van hoe je deze bewaart. Ligt jouw zonnebrand geregeld in de zon, dan kun je deze beter na het seizoen afschrijven. Zon heeft namelijk een slechte invloed op de beschermingsfactor.

Een ongeopende zonnebrandcrème verliest ook een deel van zijn werking, maar dit is uiteraard minder dan bij een gebruikte. Wel is het belangrijk dat de zonnebrand goed (tamelijk koel) bewaard wordt en geen afwijkende kleur of geur heeft.

Ons advies

Zorg dat je zonnebrand niet ouder is dan 1 jaar en bij twijfel niet meer gebruiken.



Chemisch of een natuurlijke zonnefilter?

We zijn snel geneigd om de voordeligste zonverzorging uit het winkelschap in je karretje te gooien en tegelijk zijn deze aankopen lastminute-acties. Op zich heel logisch. Misschien toch een idee om je toch eens iets meer te verdiepen in de wereld van de zonnebrandcrèmes. Wat koop je eigenlijk en wat is het verschil tussen een chemische en een natuurlijke zonnefilter?

Een chemisch zonnefilter kan hormoonverstorend werken en wordt zelfs met vormen van kanker in verband gebracht.

Een chemisch zonnefilter en andere toevoegingen in een zonnebrandcrème zijn de veroorzakers van zonneallergie of een allergische reactie, omdat deze diep doordringen in de huid.

Een chemisch zonnefilter is niet geschikt voor de gevoelige huid.

Een chemisch zonnefilter is niet geschikt voor de kinderhuid en de babyhuid.

Een chemisch zonnefilter is schadelijk voor het milieu.

Een chemisch zonnefilter in een zonnebrandcrème wordt vaak gecombineerd met parfum, parabenen en andere chemicaliën.

 

Salt & Stone Lightweight Sheer Daily Sunscreen - SPF40 SeventyOne Percent Eco Sun Spray - Invisible SPF50+ Comfort Zone Sun Soul MIlk Spray SPS50+ Kids

Salt & Stone Lightweight Sheer Daily Sunscreen - SPF40

SeventyOne Percent Eco Sun Spray - Invisible SPF50+

Comfort Zone Sun Soul Milk Spray SPF50+ Kids

 

Natuurlijke zonnefilters zijn volledig natuurlijk en zijn er in de vorm van zinkoxide en titaanoxide.

Natuurlijke zonnefilters blijft op de huid liggen, en dringen dus niet door in de diepere huidlagen.

Natuurlijke zonnefilters bieden direct na het aanbrengen bescherming tegen de zon, omdat deze filters de UV-straling weerkaatst.

Natuurlijke zonnefilters zijn geschikt voor de gevoelige huid.

Natuurlijke zonnefilters zijn geschikt voor de kinderhuid en babyhuid.

Natuurlijke zonnefilters zijn niet schadelijk voor het milieu.

Natuurlijke zonnefilters worden meestal gecombineerd met andere natuurlijke ingrediënten, waardoor de natuurlijke zonnebrand vrij is van parfum, parabenen en andere chemicaliën.

 

Ons advies

Kies altijd voor een natuurlijk filter, maar ook voor een zoveel mogelijk natuurlijke zonnebrand. Deze is veilig in gebruik, schaadt jouw gezondheid niet, kan door het gehele gezin worden gebruikt en last but not least, je spaart het milieu hiermee.

 

Kun je als volwassene zonnebrandcrème voor kinderen gebruiken?

Jazeker, als volwassenen kun je de zonnebrandcrème van je kinderen gebruiken. Hoe dat zit? De zonnebrandcrème's voor kinderen zijn meestal op basis van een natuurlijk (mineraal) zonnefilter, zinkoxide en/of titaanoxide. Dit zijn de zonnefilters die ook in een natuurlijke zonnebrand worden gebruikt. Dus super goed, veilig en handig voor het gehele gezin.

Welke factor zonnebrand is de beste voor volwassenen?

Met een factor van minstens 30 zit je vrijwel altijd goed. Een zonnebrand factor (SPF) 30 geeft je huid gedurende twee uur een goede bescherming, waarmee je zonverbranding kunt voorkomen. Zwem je tussendoor? Smeer je dan telkens opnieuw in. Beter een keertje teveel smeren, dan te weinig. 

Zonnen

 

Welke factor zonnebrand is de beste voor kinderen?

Zonnebrandcrème voor kinderen met factor 30 moet genoeg zijn, dit is afhankelijk van de huidskleur en de huidgevoeligheid voor de zon. Is de kinderhuid erg licht en zongevoelig? Kies dan voor een zonnebrand factor 50. Als het gaat om baby's kies je sowieso voor een zonnebrand factor 50. Ondanks dat baby's niet in de zon mogen, vangen ze toch zonnestralen op. Dus is je baby veel buiten tijdens zonnige momenten, toch maar even smeren.

Wat is het verschil tussen factor 30 en factor 50?

Zonnebescherming factor 30 verschilt niet zoveel met een zonnebescherming factor 50. Factor 30 geeft je huid voor ongeveer 96,5% bescherming tegen de zonnestralen en factor 50 iets meer, namelijk 98%.

 

Ons advies

Kies als volwassene en voor kinderen altijd voor een natuurlijke zonnebrand factor 30. Zodra de huid van je kind licht is en gevoelig, kies dan voor een natuurlijk zonnebrand factor 50.

 

Wat is de beste zonnebrandcreme?

De specialisten van Care for Skin vinden de natuurlijke zonnebrand de beste zonnebrandcrème, veilig in gebruik en niet schadelijk voor mens en milieu.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.