Help mijn huid is verbrand!

door Anja van Dijken
2 Juli 2023

Het overkomt ons allemaal wel eens, een verbrande huid door de zon? Hoe pak je dit aan en wat kun je beter wel of niet doen?

 

Is zonverbranding slecht voor je huid?

Hier kunnen we simpelweg duidelijk over zijn: Ja, een verbrande huid door de zon is slecht voor je huid. Huidkanker is momenteel de meest voorkomende soort kanker in die voorkomt in Nederland, althans volgens de cijfers van het RIVM.*
Zonverbranding ontstaat wanneer de huid wordt blootgesteld aan te veel ultraviolette (UV) straling, voornamelijk afkomstig van de zon. Kortstondige blootstelling aan de zon kan leiden tot roodheid, gevoeligheid en pijnlijke huid, terwijl ernstige zonverbranding kan resulteren in blaarvorming, zwelling en zelfs koorts en misselijkheid. Op de lange termijn kan overmatige blootstelling aan de zon leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid, rimpels, droogheid, donkere vlekken en een verhoogd risico op huidkanker.

 

Hoe kom je zo snel mogelijk van je verbrande huid af?

Als je toch zonverbranding hebt opgelopen, zijn dit de stappen die je kunt nemen om verlichting te bieden en het genezingsproces te versnellen:

 

♣ Ga direct uit zon en vermijd de zon totdat je huid is hersteld.

♣ Koelen: neem direct maatregelen om de hitte uit je huid te halen door een verkoelende douche te nemen of een koud kompres op de verbrande gebieden aan te brengen. Vermijd echter ijskoud water, omdat dit de situatie kan verergeren.

♣ Vocht smeren: smeer je verbrande huid in met een hydraterende dagcrème, een aftersun voor het gezicht, een body lotion of body gel.

♣ Hydratatie: drink voldoende water om uitdroging te voorkomen.

♣ Blijf je dagelijks buiten insmeren met een zonverzorging, het liefst een natuurlijke zonnebrand. Deze zal de huid niet extra belasten, maar juist hydrateren en voorzien van een goede portie antioxidanten.



Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion



Wat smeer ik op mijn huid als deze is verbrand?

Als je huid verbrand is door de zon is het van belang om de verbrande huid goed te verzorgen.

Zo verzorg je je verbrande gezichtshuid:

Geef de huid van je verbrande gezicht extra hydratatie en herstel, door deze meerdere keren per dag in te smeren.
Hiervoor zijn meerdere producten geschikt:

Vitamine C serum: dit serum geeft de huid een grote dosis vocht, maar zal ook de weerbaarheid van de huid herstellen door de aanwezige antixodianten die Vitamine C geeft. Tegelijk zal een Vitamine C serum preventief hyperpigmentatie tegen gaan, is anti aging en is een vitamine C Booster.  Gebruik deze op een schone huid en daarna een hydraterende dagcrème of een aftersun gezicht.

Hydraterende dagcrème: dit is de dagcrème die je huid laat drinken, het vochtgehalte na de uitdroging van de zon weer op peil brengt en houdt.

Aftersun gezicht: deze aftersun is gericht op het gezicht, zal de huid veel vocht geven en de aftersun gezicht met Aloe Vera geeft zelfs verlichting aan de verbrande huid.

 

NOVEXPERT Booster Serum - Vitamine C Salt & Stone Gezichtscreme Squalane SeventyOne Percent Feel Good Moisturizer

NOVEXPERT Booster Serum - Vitamine C

Salt & Stone Gezichtscreme Squalane

SeventyOne Percent Feel Good Moisturizer

 

Wat niet doen bij een verbrande huid!

Er zijn een paar dingen die je absoluut moet vermijden als je huid is verbrand.

Ga niet in de zon zitten, dit verergert uiteraard de verbranding, maar zoek schaduw en koel de huid.

Als er blaarontwikkeling is, prik deze niet door, maar laat de natuur haar gang gaan.

Smeer de huid niet in met vettende producten, maar juist met hydraterende producten. Vettende creme's zullen de huid teveel dichtzetten, waardoor warmte er niet uitkan.

Bij twijfel, je ziek voelen,  is het altijd verstandig om een huisarts te raadplegen.

 

Advies zonverbrande huid nodig?

Heb je advies nodig wat te doen als je huid is verbrand door de zon, welke producten je moet gebruiken als je huid is verbrand en wat je vooral niet moet doen als je huid is verbrand? Neem dan contact op met de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder.

 

* Bron RIVM: https://www.rivm.nl/nieuws/doelgroepgerichte-voorlichting-effectiever-in-preventie-huidkanker

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.