Zonnetraining, alle ins & outs!

door Anja van Dijken
6 Mei 2024

Je bent de term vast al eens tegen gekomen: zonnetraining. Het woord zegt genoeg, je huid op een weloverwogen manier laten wennen aan de zon. Maar waarom zou je dat doen? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van zonnetraining?

Wat is zonnetraining?

Aan de hand van een schema je huid laten wennen aan de zonnestralen. Je gebruikt daarbij geen zonnebrandcrème, maar enkel je verstand, je huid en de zon. Maar de grote hamvraag is: Is het verstandig om zonder bescherming in de zon te gaan? De meningen zijn absoluut verdeeld. Wat ik tegenkom is dat vooral influencers voorstanders en de dermatologen tegenstanders zijn.

Het gevaar zit in het verbranden, dit is wat altijd schade oplevert aan je huid. Tegelijk klopt het dat je UV-weerbaarheid kunt opbouwen. De opperhuid wordt dikker door de zon, de pigmentatie wordt gestimuleerd, met als gevolg: je huid raakt gewend aan de zon en zal niet verbranden. Dit laatste geldt alleen als er niets misgaat. De hoeveelheid zon, jouw huidtype, de tijd dat je in de zon zit, maar ook de kracht van de zon: de combinatie moet kloppen.

Wat altijd blijft is: Je huid mag nooit verbranden!

 

Waarom kiezen voor zonnetraining?

Voordat ik de voor- en nadelen van zonnetraining benoem, even dit: De zon is onze grootste vriend, je wordt er blij van en je krijgt er een mooie teint van. Er is een absolute maar: zodra je teveel zon op je huid laat schijnen. Termen als uitdroging, rimpels, overhitting, huidkanker, ze schieten gelijk door mijn hoofd. Ik weet niet beter dan wanneer de zon schijnt, dat ik mijn huid bescherm tegen de UVA en UVB stralen. Toch hoor ik steeds vaker tegengas over het gebruik van zonnebrandcrèmes.

De meest gehoorde is het milieu. Synthetische zonnebrandcrèmes bevatten schadelijke ingrediënten, waaronder oxybenzone. Dit wordt in verband gebracht met koraalbleking waardoor de gezondheid van koraalriffen wordt aangetast. Op veel plekken waar koraalrif voorkomt is de synthetische zonnebrand dan ook verboden te gebruiken.

De natuurlijke zonnebrand is sowieso de betere optie, het bevat een natuurlijk UV filter, veilig voor jou en veilig voor het milieu.

 

Welk zon huidtype heb jij?

Bij zonnetraining is het belangrijk om rekening te houden met je huidtype om verbranding te voorkomen om zo de voordelen te maximaliseren. Huidtypes worden vaak ingedeeld in verschillende categorieën, variërend van licht tot donker, afhankelijk van de hoeveelheid melanine of ook wel pigment genoemd er van nature in de huid aanwezig is.

De Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick, heeft de volgende classificatie hiervoor neergezet; dit wordt ook wel de "Fitzpatricks classificatie" genoemd.

 

Huidtype 1: Verbrandt altijd en wordt niet bruin. Lichte huid, vaak met sproeten en rood of lichtblond haar.

Huidtype 2: Verbrandt meestal en wordt een beetje bruin. Lichte huid, vaak blond haar.

Huidtype 3: Verbrandt zelden en wordt goed bruin. Getinte huid, met donkerblond of bruin haar en donkere ogen.

Huidtype 4: Verbrandt bijna nooit en bruint goed. Mediterrane type, donker haar en donkere ogen.

Huidtype 5: Verbrandt bijna nooit en wordt diep bruin. Aziatisch type, donker getinte, bruingele huid, zwart haar en donkere ogen.

Huidtype 6: Verbrandt nooit. Negroïde type, zeer donkerbruine huid.



Huidtype en zonnetraining

Wil je uittesten of zonnetraining bij jou past dan zijn dit de tips en aandachtspunten die we je graag meegeven:

Ken je huidtype en wees je ervan bewust of jouw huid überhaupt pigment aanmaakt. Geen pigment aanwezig? Dan is zonnetraining een groot risico op verbranding.

Bouw het aantal minuten per dag op dat je je huid blootstelt aan de zon.

Houd rekening met de UV index. Dit is de zonkracht voor de hoeveelheid UV stralen die de aarde bereikt.

MED waarde: hiermee bereken je hoelang je onbeschermd in de zon kunt blijven zonder verbranding.

Aan de hand van bovenstaande kun je inschatten en uitrekenen hoelang je onbeschermd in de zon kunt zitten.

 

Wat is het voordeel van zonnetraining?

Zonnetraining stimuleert ons om op gezette tijden gecontroleerd te genieten van de zon, maar nog meer... om de voordelen die de zonnestralen ons lichaam en brein geeft, volledig op te slokken.

Aanmaak van een gezonde dosis vitamine D, melatonine, endorfine, stikstofoxide. Daarnaast worden de aminozuren tryptofaan en tyrosine, beide gestimuleerd tot het omzetten naar dopamine en serotonine (UVA).

Hierdoor wordt je zelfherstellend vermogen wordt gestimuleerd, met name door vitamine D en melatonine.

Acne, eczeem, psoriasis hebben baat bij zonnetraining, mits de aanpak juist is.

Het wil uiteraard niet zeggen dat je alleen met zonnetraining vitamine D opneemt of helemaal geen melatonine meer aanmaakt. Vitamine D neem je de gehele dag door op, mits de zon hier krachtig genoeg voor is en je uiteraard buiten bent. Melatonine zorgt voor het waak-slaapritme, het hormoon dat ons slaperig maakt als het donker wordt. De productie van melatonine is gekoppeld aan een vast ritme van 24 uur. Zodra het donker wordt geven je hersenen dit hormoon af in je bloedbaan. Tijd om te gaan slapen dus. 

Zonnetraining helpt bij het verbeteren van bepaalde huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en psoriasis, dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van zonlicht. Deze huidjes hebben absoluut baat bij het opbouwen van de zonnestralen op je huid. Te snel en te veel is altijd schadelijk, maar de huid die kampt met acne, eczeem en psoriasis reageert al snel met het verslechteren van de huidconditie.

 

WEETJE

Zodra jouw schaduw korter is dan je lichaam, dan is de hoek die de zon op aarde maakt groot genoeg is om UVB door te laten, dit is in de praktijk een hoek van 45-50 graden.

 

Wat is het nadeel van zonnetraining?

Verbranden van je huid is een groot risico bij zonnetraining. Je moet weten wat je doet. Je moet je huidtype goed herkennen, daarnaast moet je er bewust van zijn wat de kracht van de zon is (UV index), op het moment dat je buiten bent en hoever je huid gewend is aan de zon. Het uitrekenen van het aantal minuten is hierbij een goed hulpmiddel, maar wees je ervan bewust, dan het om minuten gaan en niet zomaar om uren.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.