Hoe behandel ik littekens en wondjes?

door Anja van Dijken
13 Mei 2024

Littekens, hoe te verwijderen?

Littekens, we krijgen er allemaal mee te maken, geen ontkomen aan. Of het nu gaat om kleine wondjes, acne, chirurgische ingrepen of andere verwondingen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om littekens te behandelen en te verminderen. In deze blog gaan we dieper in op hoe littekens ontstaan, wat je kunt doen bij littekens in het gezicht, hoe een litteken goed kan genezen en wat de beste littekenzalf is.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan wanneer de huid beschadigd is en het natuurlijke genezingsproces begint. Tijdens dit proces produceert het lichaam collageen om de beschadigde huid te herstellen. Afhankelijk van factoren zoals de ernst van de verwonding, de locatie, de diepte van de huidbeschadiging en de genetica van een persoon, zal het litteken variëren in grootte, vorm en textuur. Sommige littekens vervagen na verloop van tijd vanzelf, terwijl andere permanente afdrukken op de huid achterlaten.

Wat te doen bij littekens in je gezicht?

Als het gaat om littekens in het gezicht, wil je hier extra zorg aan besteden. Het gezicht is het meest zichtbare van jou.
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor het verminderen en verwijderen van littekens in het gezicht:

Littekencrèmes

Een oppervlakkige wondje, schaaf of snijwondje? Gebruik altijd een goede littekencrème. Het regelmatig aanbrengen van zo'n littekencrème, dan krijgt het litteken nagenoeg geen kans. Bij ernstige verwonding zal de littekenzalf het vervagen van littekens stimuleren en de beschadigde huid verbeteren.
Kies een crème met ingrediënten zoals pro vitamine D, vitamine E, siliconen, aloë vera en centella asiatica extract, deze ingrediënten  bekend staan om hun helende eigenschappen.

Hannah Fixing Touch is zo'n gezichtscrème, die deze ingrediënten bevat. DE EHBO litteken zalf voor je huid. Zo ook de Hannah Touch of Silk, een zijde-achtige crème op basis van vitamines en siliconen. Littekens gezicht, huidbeschadigingen, geïrriteerde huid, maar ook oneffenheden worden opgevuld door deze zijdeachtige gezichtscrème.

Check welke littekencrème jou het meeste aanspreekt, elke keuze is goed.

Hannah Fixing Touch Hannah Touch of Silk

Hannah Fixing Touch

Hannah Touch of Silk

 

Doorbloeding stimuleren bij littekens

Het verhogen van de doorbloeding bij littekens maakt dat zuurstoftoevoer en de opname van werkzame stoffen wordt geactiveerd. Met als gevolg dat de huid zich sneller vernieuwd, littkens vervagen, wondjes sneller genezen.

Het Hannah Cell Active zorgt voor een intense doorbloeding, heft blokkades op en is vernieuwend op celniveau. Ideaal om in te zetten bij littekens, beschadigde huid, verstevigen van de huid, maar ook bij cellulite.

De Hannah Remodelling Cream is een herstellende crème voor het gezicht en lichaam met een extreem hoog percentage vitamine E (12%). Met name voor die huid die beschadigd is, brandwonden, littekens en striae laat zien, rimpels heeft. Deze crème zorgt voor herstel, versteviging, verhoging van zuurstofopname in de huidcellen.

 

Hannah Cell Active Hannah Remodelling Cream

Hannah Cell Active

Hannah Remodelling Cream

 

Dermabrasie

Dit is een procedure waarbij de bovenste laag van de huid wordt verwijderd met behulp van een roterende borstel of een diamantschuurmachine, waardoor nieuwe, gezondere huidcellen naar voren komen.

 

Lasertherapie

Laserbehandelingen kunnen helpen bij het vervagen van littekens door de huid te stimuleren om nieuwe collageen aan te maken en de bloedtoevoer te verbeteren.

Injecties

Injecteerbare behandelingen zoals corticosteroïden of fillers kunnen worden gebruikt om de textuur van littekens te verbeteren en ze minder opvallend te maken.

Hoe geneest een litteken gezicht goed?

Een litteken in het gezicht geneest het beste wanneer het goed wordt verzorgd tijdens het genezingsproces. Dit zijn de tips om het litteken in het gezicht goed te laten genezen:

♣ Houd het litteken schoon en droog om infectie te voorkomen.

♣ Bescherm het litteken tegen direct zonlicht door het te bedekken met kleding of een zonnebrandcrème met een hoge SPF.

♣ Vermijd krabben, pulken of trekken aan het litteken, dit vertraagt genezingsproces en verergert het litteken.

♣ Gebruik een goede littekencrème om de huid te hydrateren, te stimuleren in het genezingsproces, waardoor het littekens vervaagt of verdwijnt.

♣ Neem de tijd voor de genezing van de wond, houd vol met de behandeling van het litteken.

 

Wat is de beste littekencrème?

De beste littekencrème voor het verwijderen van littekens uit het gezicht en stimuleren van het genezingsproces bevat vooral goede vitamines en siliconen. Vitamine C, D en E zijn belangrijke vitamines in het herstel van de huid. Ze zullen wondjes sneller genezen, de huid wordt gestimuleerd tot aanmaak van nieuwe, niet beschadigde cellen, tegelijk wordt de zuurstofopname geactiveerd in de huid.

Het merk Hannah heeft een mooi assortiment producten, waarmee je thuis de behandeling van het litteken kunt inzetten.

 

Bestaat een wondermiddel tegen littekens?

Ja en nee! Heb je littekens in het gezicht die nog vers zijn? Een wond hoeft niet altijd een litteken te worden. Geef wondjes ter voorkoming van littekens in het gezicht de juiste behandeling. Kies  altijd voor een goede wondverzorging, maar ook een goede littekencrème. Dit is een must wil je een optimaal herstel van jouw wond, litteken in het gezicht gaan zien. 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.