Waarom je niet lukraak alles op je gezicht moet smeren!

door Anja van Dijken
4 Februari 2022

De titel verraadt het al, je kunt niet zomaar alles lukraak op je gezicht smeren, maar waarom eigenlijk niet? We leggen dit uit in deze blog, de reden, de gevolgen en een Top10 actieve ingrediënten in huidverzorging.

Een basiskennis als het gaat om jouw huid, is een vereiste als het gaat om wat je wel of niet kunt smeren. Jij kent jouw huid als geen ander. Je ziet, je voelt en ervaart jouw huid elke dag. Is jouw huidconditie aan het veranderen, dan zul jij ook de eerste zijn die dat merkt.

Maar dan de producten, dat is een ander verhaal. Met welke producten kun je je huid altijd confronteren, welke producten absoluut niet.

 

Ken je huid

Je bent de beste graadmeter als het gaat om je eigen huid. Het talg dat jouw huid van nature produceert bepaalt veelal je huidtype. Maakt jouw huid veel talg aan, dan is je huid gecombineerd of heb je een vette huid. Heb je hier minder of weinig van dan heb je een normale of droge huid. Is jouw huid van oorsprong dun, dan zal je een gevoelige huid hebben.

Dan heb je ook nog conditie van je huid. Elk huidtype heeft zijn eigen huidconditie en dit kan zelfs per periode anders zijn. Vochtarm en gevoeligheid zijn de meest voorkomende huidcondities, die als hinderlijk worden ervaren. Ook ontstekingsgevoeligheid is een huidconditie die vooral bij de vettere huid vaker voorkomt.

 

Actieve ingrediënten die echt iets doen voor je huid, is dat altijd oké?

Op dit moment is de keuze aan actieve huidverzorgingsproducten groot. Veel merken bieden de meest mooie producten aan die echt doen wat ze beloven. Hoe dan? Er wordt in de zogenaamde huidverbeteringsproducten dusdanig hoog gekwalificeerde ingrediënten gebruikt. Deze ingrediënten beïnvloeden de huid in de diepere huidlagen, herstellen en voeden.

Zijn deze ingrediënten goed voor je huid? Het antwoord is JA!

Kun je deze producten zomaar gaan gebruiken? Het antwoord is NEE!

De producten die deze actieve ingrediënten bevatten zijn zorgvuldig afgestemd op huidtype, huidbehoefte, huidprobleem of huidconditie. Worden dergelijke huidverbeteringsproducten goed toegepast, dan heb je daar ook optimaal profijt van. Maar andersom, zal de huid hierop ook gaan reageren.

 

Weet wat je smeert

Top 10 actieve ingrediënten

  1. Hyaluronzuur: geschikt voor de vochtarme, trekkerige huid. Hyaluronzuur is daarnaast preventief goed inzetbaar om het vocht in de huid optimaal op peil te houden. Producten met Hyaluronzuur zijn geschikt voor alle huidtypes en huidcondities.
  2. Vitamine A: ook wel Retinol genoemd. Retinol of vitamine A heeft de kracht om de huidvernieuwing te versnellen. Hierdoor zal de huid verstevigen en de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd, waardoor fijne lijntjes zichtbaar zullen vervagen. Retinol werkt exfoliërend, waardoor ook de vettere huid hier baat bij heeft. Verstoppingen en ontstekingen zullen verminderen, poriën verkleinen en de huidstructuur zal verbeteren. Het gebruik van Retinol dient gestart te worden in het allerlaagste percentage, waarna het kan worden opgebouwd. Alleen in de avond gebruiken en daarnaast overdag een zonnebescherming. Dit ingrediënt kan ingezet worden als anti-aging component, maar dus ook voor de vettere huid. Retinol is minder geschikt voor de dunnere, gevoelige huid.
  3. Vitamine B3: wordt ook wel Niacinamide genoemd. Het helpt roodheid te bestrijden bij bijvoorbeeld rosacea. De huid die gevoelig is voor ontstekingen en pigmentvlekken, heeft baat bij Niacinamide. Dit ingrediënt kan daarnaast ook worden ingezet als anti-aging component, om de fijne lijntjes te verminderen. Het kan door alle huidtypes en huidcondities worden gebruikt, zelfs de gevoelige huid zal hier goed op reageren.
  4. Vitamine C: stimuleert de aanmaak van collageen, het beschermt jouw huid tegen UV-straling en blauw licht. Omdat Vitamine C een antioxidant is, gaat het huidveroudering tegen, verbetert het de huidstructuur en werkt het verhelderd op pigmentatie. Kan voor alle huidtypes en huidcondites worden gebruikt.
  5. Q10: is een antioxidant die de eerste tekenen van huidveroudering tegengaat. De afbraak van collagene en elastine vezels wordt tegengegaan, pigmentatie, maar ook de gevolgen van zonschade wordt verminderd. Zeer geschikt als anti-aging tool, maar ook na intense ziekte periode en vermoeide huid. Geschikt voor alle huidtypes, met name de oudere.
  6. Glycolzuur: is een fruitzuur dat gebruikt wordt om de huid te exfoliëren, het verwijderen van dode huidcellen. Dringt diep in de huid door, kan de huid hierdoor irriteren. Geschikt voor de oudere, dikkere en droge huid die niet gevoelig is.
  7. Salicylzuur: wordt net als Glycolzuur gebruikt als exfoliant, voor het verwijderen van dode huidcelen. We noemen deze manier van exfoliëren ook wel een chemische peeling. Dit ingrediënt is met name geschikt voor de vettere en onzuivere huid, omdat Salicylzuur het talg (vet) van de huid oplost. Salicylzuur dringt door in de poriën en lost ook daar het talg op, daarom is het een goed ingrediënt om in te zetten tegen mee-eters en gerstekorrels. Salicylzuur wordt veelal door alle huidjes verdragen, zelfs als je een gevoelige huid hebt. Het kan weliswaar wel iets irriteren, maar deze irritatie is lager dan bij het ingrediënt Glycolzuur.
  8. Peptides zijn opgemaakt uit een combinatie van aminozuren. Door het samenstellen van specifieke peptides ontstaan er proteïnen, de bouwstenen voor de huid. De huid maakt proteïnen van nature aan, met behulp van peptiden, waaronder het collageen. Producten met peptiden, geven de opdracht aan de huidcellen om meer proteïnen (dus collageen) aan te maken. Peptides geven je huid meer stevigheid en veerkracht! Des te hoger de concentratie peptides in het product, des te meer resultaat! Dit ingrediënt wordt ingezet als anti-aging component en kan voor alle huidtypes worden gebruikt.
  9. Havermout als huidverzorging is een 100% natuurlijk product, dat na veel onderzoek als een echte huidbeschermer kan worden gezien. De vetten uit havermout versterken de huid. De koolhydraten en eiwitten uit havermout binden zich aan de huid en zorgen voor een beschermlaagje. Zowel de koolhydraten, eiwitten als de vetten, verminderen het vochtverlies van de bovenste huidlaag. De vezels (het beta-glucan) uit havermout helpt vocht aan te trekken en het ook vast te houden. Daarnaast zal havermout de huid kalmeren en reinigen. Dit ingrediënt kan door alle huidtypes, maar vooral de vochtarme en gevoelige huid heeft extra baat bij dit mooie goedje.
  10. Prebiotica bevordert de groei van goede bacteriën in het lichaam, maar ook op de huid. Het is als voedsel voor je lichaam en huid, waardoor de huid(conditie) die uit balans is zal verbeteren. Met name werkt prebiotica goed bij een gevoelige huid, oudere huid en huid met ontstekingsklachten zoals acné.

 

Conclusie

Kies voor de juiste ingrediënten die bij jouw huidtype en huidconditie passen. Kom je er niet uit? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.