Wat te doen tegen scheer irritatie?

door Anja van Dijken
20 Oktober 2021

Als je regelmatig je lichaam scheert, dan zul je het herkennen: de irritaties na het scheren. Veelal gaat dit gepaard met bultjes, jeuk en een branderig gevoel van de huid. Gelukkig is  scheer irritatie te voorkomen door op een veilige en verantwoorde manier je lichaamshaar te  verwijderen.

 

Hoe ontstaat scheer irritatie?

Scheer irritatie heeft meerdere oorzaken. De huid is gevoelig en reageert snel op het scheren, waardoor roodheid en een soort van schaafwondjes ontstaan, waarbij de huid gaat ontsteken en scheer irritatie wordt veroorzaakt. Daarnaast kunnen er na het scheren ook rode bultjes ontstaan door ingegroeide haren. Het haartje trekt zich gelijk na het scheren terug in de huid en zal onderhuids gaan groeien en daardoor irriteren en ontsteken, waardoor rode bultjes ontstaan.

 

Hoe voorkom je rode bultjes na scheren?

Er zijn meerdere tips waarmee rode bultjes kunnen worden voorkomen na het scheren. Maak sowieso gebruik van scherpe mesjes om je lichaamshuid te scheren. Een Safety Razor is daarbij een uitkomst, omdat je hierbij zelf het type mesje, maar ook de scherpte zelf kunt bepalen. Daarnaast zijn Safety Razor vrouwen veelvuldig verkrijgbaar en voorkomt het scheren met een Safety Razor scheer irritatie. Met een scherp mesje zal in een beweging al het haar weggehaald worden. Scheer daarbij tegen de haargroeirichting in, maar ga niet steeds opnieuw over de huid. Mocht het haar toch niet ineen scheerbeweging weggaan, of heb je een te bot mesje gebruikt, scheer dan bij herhaling met de haargroeirichting mee, om teveel scheer irritatie te voorkomen.

 

Hoe lang blijven rode bultjes na scheren?

Rode bultjes na het scheren kunnen toch enkele dagen volop aanwezig zijn, het is daarom belangrijk deze huid goed te behandelen. Denk daarbij aan een voorbehandeling van de huid, het gebruiken maken van een safety razor vrouwen, daarbij de double edge scheermesjes,  maar ook een goede body scrub, scheercreme en nabehandeling van de huid. Dit alles om zoveel mogelijk scheer irritaties voorkomen.

 

Helpt pre shave tegen bultjes na het scheren?

Hoe voorkom je bultjes na scheren, hier kan een pre shave een oplossing bieden. Een pre shave is een product dat de haartjes extra verzacht en een beschermingslaagje op de huid legt, dit zorgt ervoor dat je jezelf niet verwond, maar ook dat de huid gehydrateerd wordt en blijft. Wat te doen bij jeuk na het scheren en wat doen tegen bultjes na scheren, daarbij kan een pre shave dus wel degelijk een oplossing bieden. Doordat de pre shave een beschermlaagje op de huid aanbrengt, zal de huid beschermd worden voor scheer irritatie.

 

Helpt after shave tegen bultjes na het scheren?

Een aftershave verzorgt de kwetsbare huid, versterkt de huidbarrière en een droog, trekkerig gevoel wordt hiermee voorkomen. Bij het scheren van lichaamshaar is een after shave veelal niet het eerste waar we aan denken om dit te gebruiken na de scheerbeurt van ons lichaamshaar. Toch is het zinvol om een after shave product te gebruiken om de huid na het scheren mee te verzorgen. Denk daarbij aan product dat de haargroei zal vertragen en tegelijk de huid hydrateert, kalmeert, verzacht. Roodheid en ingegroeide haartjes zullen hierdoor ook verzachten en verdwijnen.

 

Scheermesjes tegen scheer irritatie

Wil je scheer irritatie voorkomen, dan is het aan te raden scherpe mesjes te gebruiken in je safety razor voor vrouwen. Deze mesjes zijn los verkrijgbaar en in verschillende scherptes, variërend van scherpte 1 tot 5. De double edge scheermes, dit zijn flinterdunne zeer duurzame scheermesjes met aan twee kanten een snijvlak en zijn zeer geschikt voor de safety razor. Doordat ze twee snijvlakken hebben, kun je meerdere keren met een mesje doen. Wat te doen tegen scheer irritatie? Het double edge scheermes draagt zeker bij aan een scheerbeurt zonder scheer irritatie, doordat de mesjes bijzonder glad zijn.

 

Shave creme tegen scheer irritatie

Een shave creme is een product dat ervoor zorgt dat de haren zacht worden en tegelijk geeft de scheercreme een dun beschermlaagje over de huid. Hierdoor raakt de huid niet beschadigd tijdens het scheren en wordt scheer irritatie voorkomen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.