Huidverzorging tijdens je zwangerschap

door Julianne Bruining
1 Mei 2020

Welke ingrediënten in huidverzorging mag je wel en niet gebruiken tijdens de zwangerschap? Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker? Wat te doen tegen puistjes tijdens de zwangerschap? Lees het in deze blog!

Tijdens de zwangerschap kan jouw huidconditie veranderen. Zowel voor jouw huidconditie, als voor de ontwikkeling van het ongeboren kind, is het belangrijk om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken tijdens de zwangerschap. Sommige werkstoffen kunnen namelijk in de bloedbaan dringen en bij het ongeboren kindje komen. In deze blog lees je welke ingrediënten je het beste kunt vermijden, welke ingrediënten echte toppers zijn tijdens de zwangerschap en welke producten wij aanraden.


Huidproblemen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonbalans. Het lichaam maakt meer oestrogene en progestrone hormonen aan. Er wordt vaak geschreven over de ultieme ‘zwangerschaps-glow’. Je haarbos wordt voller en je huid gaat glanzen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Hormonale schommelingen kunnen verschillende huidproblemen veroorzaken, zoals puistjes, een droge huid en/of pigmentverstoringen (melasma=zwangerschapsmasker).


Acné/puistjes

Puistjes of Acné kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan doordat de hormoonschommelingen ervoor zorgen dat de talgklieren meer talg gaan aanmaken. Het kan zijn dat de huid dit talg niet goed kan uitscheiden en er verstoppingen ontstaan. Dit kan puistjes veroorzaken, voornamelijk op plekken zoals de kin, de kaakrand, nek, rug en borst.

Droge huid, eczeem of schilfers

De hormoonschommelingen kunnen ook het tegenovergestelde effect geven op de talgklieren, namelijk dat er minder talg wordt aangemaakt. Dit kan ervoor zorgen voor een droge huid die trekkerig aanvoelt en ook kunnen er schilfers ontstaan. Voornamelijk de wangen en het voorhoofd kunnen droog aanvoelen en de lichaamshuid kan gaan jeuken.

Gesprongen vaatjes, roodheid in het gezicht

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in de huid toe. De doorbloedingscirculatie is dus verhoogd en het kan zijn dat kleine adertjes in de huidlagen deze verhoging niet kunnen verdragen. Kleine adertjes kunnen knappen en hierdoor kleine rode ‘spinnenwebjes’ (spider neavi) in het gezicht geven. Hierdoor kan de huid rood worden, voornamelijk op het wanggebied. Vaak verdwijnen deze gesprongen vaatjes na de zwangerschap weer uit zichzelf.

Pigmentvlekken: het zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker, oftewel melasma, zijn pigmentverstoringen in het gezicht. Hierbij zie je bruinere vlekken, vaak op het voorhoofd, de bovenlip en rondom de ogen. Door de plaatsing lijkt dit op een 'masker' en daarom wordt het 'zwangerschapsmasker' genoemd. Ongeveer 60 tot 70% van de vrouwen krijgt een zwangerschapsmasker en vaak ontstaat het in het tweede of derde trimester. Een zwangerschapsmasker ontstaat doordat de huid door een verhoging van oestrogeen en progestrone, gevoeliger is voor het aanmaken van pigment. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat niet een egale, maar een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid. Door deze overactiviteit van pigmentcellen is de huid ook gevoeliger voor UV-straling en de bruine vlekken zijn dan vaak ook zichtbaar op de plekken in het gezicht die het meeste belast worden door UV-stralen.

Melasma kan na de zwangerschap vanzelf weer wegtrekken, maar soms ontstaat er permanente zonschade. Dit is pigmentschade dat na de zwangerschap niet meer verdwijnt en kan zelfs ontstaan in de winterperiode, wanneer je denkt dat de zonkracht niet sterk is. Wanneer deze pigmentatie blijvend is, worden ze vaak in de wintermaanden lichter en in de zomermaanden weer erg zichtbaar. Het is erg belangrijk om pigmentschade te voorkomen met belangrijke maatregelen.

 

Wat niet te gebruiken

Sommige ingrediënten zijn zo effectief dat ze kunnen doordringen in de bloedbaan en zo bij het ongeboren kind kunnen komen. De kans dat dit gebeurt is echter wel heel klein, maar toch wil je het zekere voor het onzekere nemen. Naast de risico’s voor het ongeboren kind, maken de volgende ingrediënten de huid ook gevoeliger voor zonlicht en hiermee dus voor pigmentschade (zwangerschapsmasker). Daarom zijn er een aantal ingrediënten in huidverzorging waarvan we adviseren om ze gedurende de zwangerschap te vermijden:

♣ Salicylzuur

♣ Glycolzuur

♣ Retinol (vitamine A zuur)

♣ Aromatherapie gezichtsbehandeling (hoge gehaltes etherische oliën)

♣ Huidverzorging op basis van etherische oliën

♣ Parfum op basis van alcohol

♣ Alcohol Denat

♣ Hydrochinon


Veelal producten tegen acné/jeugdpuistjes of pigmentvlekken kunnen deze actieve werkstoffen bevatten, zoals een cleanser, lotion of toner. Fruitzuren zoals salicylzuur en glycolzuur kunnen tijdens de zwangerschap wel worden toegepast door huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Echter, wordt de huid bij langdurig thuisgebruik met deze fruitzuren gevoeliger voor UV-straling en daarom wordt aangeraden om tijdens het thuisritueel te stoppen met deze werkstoffen. Maar welke ingrediënten kun je dan wel gebruiken tijdens de zwangerschap om bjivoorbeeld puistjes, droogte of pigment te bestrijden?

 

Get that GLOW

Vitamine C

Kies voor milde producten, zonder agressieve reinigende middelen of parfum. Een mooie werkstof om te gebruiken tijdens de zwangerschap is vitamine C (ascorbinezuur of ascorbic acid). Vitamine C werkt als sterke antioxidant, verheldert de teint, stimuleert de collageenaanmaak, geeft de huid een glow en verstevigt de wanden van de haarvaatjes, waardoor roodheid vermindert. Een echt wondermiddel om veilig te gebruiken tijdens zwangerschap. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om een product te gebruiken met minimaal 3% en maximaal 15% vitamine C, deze concentratie vind je vaak terug in een Vitamine C Serum. Kies voor bijvoorbeeld Nouvital of Medik8.
Wil je meer weten over deze superfood voor je huid? Lees onze blog: Vitamine C, onmisbaar in jouw skincare routine!

Nouvital Vitamine C Concentrate Medik8 C-Tetra

Nouvital Vitamine C Concentrate

Medik8 C-Tetra

 

♣ Niacinamide

Niacinamide, oftewel vitamine B3, is daarnaast erg mooi bij puistjes en littekentjes en rode plekjes na ontstekingen, zowel tijdens als na of voor een zwangerschap. Niacinamide kun je ook wel de ‘natuurlijke antibiotica’ voor de huid noemen. Het versterkt de natuurlijke huidbarrière, vermindert roodheid, versnelt het huidgenezingsproces, werkt ontstekingsremmend, vermindert pigmentvlekjes en puistjes. En dat allemaal terwijl het de hoornlaag niet verdunt, zoals fruitzuren (want dit wil je vermijden). Dit vind je terug in het volgende product van Medik8. Wil je meer lezen over wat Niacinamide voor jouw huid kan betekenen, lees onze blog: Wat is Niacinamide?

Medik8 Clarity Peptides

Medik8 Clarity Peptides

 

Benzoylperoxide

Heb je nou last van hele heftige puisten? Stip dan lokaal de puisten aan met een product met benzoylperoxide. Deze kun je vaak bij de apotheek of via de huisarts krijgen en is niet schadelijk voor het ongeboren kind. Benzoylperoxide doodt de bacteriën die puisten veroorzaakt, zoals de Propioni bacterie. Echter, verdunt benzoylperoxide wel de hoornlaag, waardoor er wel een gevoeligheid voor zonlicht kan ontstaan. Gebruik dit ingrediënt dan ook enkel op recept en bescherm de huid met een SPF, zoals beschreven bij punt nummer 5.

 

Plantaardige huidoplichters en tyronisase-remmers

Tyroni-wat? Ja, het zijn wat technische termen. Plantaardige huidoplichters zijn plantenextracten die een een oppervlakkig huidoplichtend effect hebben. Dit heeft vitamine C bijvoorbeeld als eigenschap. Maar het mooie van sommige plantaardige extracten is dat ze ook de melanineproductie (melanine is pigment) remmen. Pigmentvlekken kunnen ontstaan door een aantal foutjes in de productie van melanine. Tyronisase is een huideigen enzym dat een rol speelt bij het aanmaken van melanine, oftewel het pigment dat je ziet bij pigmentvlekken. Door dit enzym te remmen, wordt uitbreiding van pigmentvlekken voorkomen. Mooi om te gebruiken tijdens de zwangerschap, om hyperpigmentatie te voorkomen en te onderdrukken. Bovendien tasten deze plantaardige extracten niet de huidbarrière aan en zijn ze super veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Je zou bijvoorbeeld deze IMAGE Nachtcrème of dit IMAGE Serum van Image Skincare kunnen gebruiken.

Image Skincare Iluma - Skin Brightening Crème Image Skincare Iluma - Skin Bightening Serum

Image Skincare Iluma - Skin Brightening Crème

Image Skincare Iluma - Skin Brightening Serum

 

Het allerbelangrijkste: dagelijks SPF, natuurlijke zonnebrand op basis van minerale filter

Het allerbelangrijkste om de gehele periode tijdens de zwangerschap te gebruiken is een zonbescherming van minimaal SPF30, op basis van minerale filters. Dit houdt in: een dagcrème of natuurlijke zonnebrandcrème met zinkoxide en/of titaniumdioxide. Minerale, of ook wel fysische filters genoemd, werken als een reflecterende beschermlaag op de huid. Je kunt deze filter herkennen aan de witte waas die soms moeilijk uit te smeren is. De beschermingsfilter blijft op de huid liggen en weerkaatst hier de schadelijke UV-straling. Om pigmentschade te voorkomen, zijn de minerale filters de meest stabiele zonnefilters.

Naast minerale filters worden er chemische filters gebruikt in veel zonnebrandproducten, welke in de huid dringen en in de huid de UV-straling omzetten en onschadelijk maken. De lijst met soorten chemische filters is ellenlang. Veel chemische filters zijn onstabiel, wat betekent dat de sterkte van de factor kan afwijken. Bovendien kunnen sommige chemische filters in de bloedbaan en de hormoonhuishouding terecht komen. Daarnaast worden de UV-stralen wel toegelaten in de huid met deze filters en kan het mogelijk wel pigment triggeren. Een chemische filter is bovendien pas na een half uur intrekken werkzaam. Een minerale filter beschermt de huid direct.

Wil je meer weten over wat het verschil is tussen een minerale en fysische zonnefilter, lees onze blog: Fysische en chemische zonnefilter, wat is verschil?

Ook tijdens de wintermaanden en tijdens bewolkt weer bereikt UV-straling onze huid. Tijdens de zwangerschap wordt daarom aangeraden om ook tijdens die periodes consequent een dagcrème met zonnefilter te smeren. Is het zonnig weer of ga je zelfs nog op vakantie naar een lekker warm land? Smeer dan je minerale zonnefilter elke twee uur. De volgende producten van Dermalogica, Salt & Stone en Comfort Zone zijn daar zeer geschikt voor.

Dermalogica Invisible Physical Defense SPF30 Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF50+

Dermalogica Invisible Physical Defense SPF30

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF50+

 

Striae

En wat te doen tegen Striae? Striae zijn scheurtjes in het onderhuids bindweefsel, die ontstaan doordat de huid de groei niet kan bijbenen. Niet iedereen krijgt dit. Helaas is het ontstaan van striae een natuurlijk proces dat niet tegen kan worden gegaan. De huid goed gevoed houden met een goede olie en de huid (laten) masseren met bindweefselmassage kan het huidweefsel soepel houden, echter is het voorkomen van striae hier niet mee gegarandeerd.

Wil je meer tips over Striae, lees onze blog: Behandeling van striae!

♣ Gebruik dagelijks een bodylotion of body oil om je huid soepel te houden.

♣ Geef je buik extra steun, zodat de huid/buik niet onnodig uitrekt, zwaartekracht is heavy!

♣ Let goed op je voeding, opdat je geen onnodige kilo's kweekt.

♣ Drink voldoende water, hydrateer je lichaam van binnenuit, je huid en bindweefsel zullen blij met je zijn.

 

Comfort Zone Body Strategist Oil

Comfort Zone Body Strategist Oil

 

Persoonlijk advies tijdens je zwangerschap

Ben je in verwachting en wil je graag een persoonlijk huidadvies? Huiver dan niet om contact met onze schoonheidsspecialistes van Care for Skin op te nemen door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 085 060 7005. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste huidverzorgingsroutine. 

 

Onze tips van Loveli:

Loveli Body Oil Rose Loveli Sun Cream SPF 50 Loveli Face Cream

Loveli Body Oil Rose

Loveli Sun Cream SPF 50

Loveli Face Cream

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

De beste huidverzorging voor baby's

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.