Is gezichtsolie geschikt voor ieder huidtype?

door Anja van Dijken
9 Januari 2023

Gezichtsolie voor je huid, we zijn er heel wat jaren flink huiverig voor geweest maar gelukkig zijn de gezichtsoliën "back in business". En hoe zit het dan met een vettere huid en puistjes? Het wordt tijd voor wat meer duidelijkheid, want een goede gezichtsolie kan veel voor elke huid betekenen.

 

Waar is gezichtsolie goed voor?

Al vanuit de Griekse oudheid werden plantaardige oliën gebruikt voor de verzorging van huid en haar. Sesamolie, notenolie en olijfolie werden in deze tijd als basis voor parfums gebruikt. Geurende oliën waren in de klassieke oudheid een zeker statussymbool en werden gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Daarnaast werden de oliën gebruikt als reiniging door Griekse atleten en door vrouwen om lekker te ruiken in de strijd der verleiding.

Oliën waren onderdeel van religieuze ceremonies, werden gebruikt om overledenen te balsemen en er werd geloofd in hun geneeskrachtige werking. In de oudheid hadden geurende oliën dus vele functies. Leuke weetjes, maar waar dienen oliën tegenwoordig in onze huidverzorging voor en dan specifiek olie voor het gezicht?

Helaas is gezichtsolie in het verleden in een minder goed daglicht komen te staan, omdat er ten onrechte werd gedacht dat een gezichtsolie de huid zou gaan verstoppen. Vooral als je huid daar gevoelig voor is, zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig wordt dit tegenwoordig 100% tegengesproken, want inmiddels is wel bewezen dat een gezichtsolie veel goede functies heeft.


Voordelen gezichtsolie

  • Helpt de droge huid te herstellen.
  • Zorgt voor snel herstel van de huidbarrière.
  • Maakt de gevoelige huid weer rustiger. 
  • Bevatten goede vetzuren en antioxidanten.
  • Kan antibacteriële eigenschappen bevatten.
  • Helpt daarmee de acné huid te herstellen.
  • Bevordert het herstel van de gevoelige droge huid.

 

 

Welke soorten gezichtsolie zijn er?

Wij hebben voor je uitgezocht welke gezichtsolie bij jouw huid past! 

Normale en vochtarme huid

  • Jojobaolie: Werkt als een huideigen olie (talg) en reguleert dit, voorkomt vochtverlies en herstelt de huidbarrière. Bevat vitamines (E en B), mineralen (silicum, chroom, koper en zink) en goede vetzuren.
  • Arganolie: Houdt het vocht vast in je huid en herstelt de huidbarrière. Het bevat een hoog percentage vitamine E en is rijk aan andere vitamines, onverzadigde vetzuren en antioxidanten waardoor het helpt bij anti-aging.
  • Squalaan: Functioneert als een huideigen olie (talg), gaat vochtverlies tegen en is een antioxidant. Daarmee werkt het beschermend en herstellend.
Murad Multi-Vitamin Infusion Oil

Murad Multi-Vitamin Infusion Oil


De Murad Multi-Vitamin Infusion Oil is een voedende gezichtsolie die veel vitamines bevat, enorme hydratatie geeft en een egaliserende werking heeft door de vitamine C. Geschikt voor de vochtarme, normale huid en helpt met anti-aging.

 

Gevoelige huid

  • Amandelolie: Werkt hydraterend en vermindert irritaties en roodheid. Het is rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamines (B, D en E) en mineralen (zink, kalium). Helpt de drogere, gevoelige huid en is zelfs geschikt voor de gevoelige babyhuid.
  • Moringa olie: Hydrateert, verzacht en verzorgt de huid. Bevat zeer veel voedingsstoffen, antioxidanten en ook mineralen (magnesium, ijzer en zink).
  • Macadamia olie: Vermindert de huidgevoeligheid, stimuleert het herstel en verzacht. Bevat essentiële vetzuren, linolzuur en vitamines (A, E, B1, B2 en B3).
  • Kokosolie: Herstelt gevoeligheid door zonneschade en hydrateert de huid. Het werkt zelfs voor de droge eczeemhuid en bevordert de wondgenezing. Bevat vitamine E, essentiële vetzuren en helpt de huid de natuurlijke huidflora te versterken en behouden.
  • Borageolie: Diepe hydratatie en bevat veel antioxidanten. Het geeft de huid meer weerstand en bescherming, daarnaast stimuleert het de celvernieuwing en de aanmaak van collageen.
Dermalogica Phyto Replenish Oil

Dermalogica Phyto Replenish Oil


De Dermalogica Phyto Replenish Oil hydrateert enorm, herstelt de natuurlijk huidbescherming en zorgt dat de natuurlijke lipides (vetten) weer worden aangevuld. Geschikt voor de vochtarme, normale huid en de gevoelige huid.

Droge huid

  • Amandelolie: Zeer geschikt voor de droge huid doordat het hydraterend werkt en huidirritaties en roodheid verminderd.
  • Jojobaolie: Regulerende werking, herstelt de huidbarrière en gaat vochtverlies tegen. Daarbij vult het de huid aan met vitamines, mineralen en essentiële vetzuren.
  • Borageolie: Hydrateert diep, voedt met antioxidanten en verhoogt daarmee de weerstand en bescherming. Bevordert daarnaast de huidelasticiteit.
  • Hennepzaadolie: Dringt tot diep in de huid met onverzadigde vetzuren om de huidbarrière te versterken, de regeneratie te ondersteunen en helpt daarbij zelfs bij huidaandoeningen.
  • Arganolie: Houdt het vocht vast in je huid, herstelt de huidbarrière en helpt met anti-aging. Het bevat een hoog percentage aan vitamine E en is rijk aan andere vitamines, onverzadigde vetzuren en antioxidanten.
  • Rozenbottelolie: Werkt sterk hydraterend, voorkomt jeuk en droogheid en helpt ook ontstekingen te verminderen. Dit type gezichtsolie droge huid is ook zeer geschikt voor de huid met rosacea, psoriasis, eczeem en dermatitis. Bevat vitamine A en C, daarnaast remt het de afbraak van collageen.
  • Squalaan: Reguleert de talgproductie, voorkomt vochtverlies en bevat antioxidanten om de huid te beschermen en herstellen.
Grown Alchemist Antioxidant+ Facial Oil

Grown Alchemist Antioxidant+ Facial Oil


De Grown Alchemist Antioxidant+ Facial Oil zit bommetje vol antioxidanten met krachtige rozenbottelolie. Het herstelt de droogte van de huid en is daarnaast ook als anti-aging goed inzetbaar.

Rijpere huid

  • Arganolie: Waardevolle olie met vitamines en essentiële vetzuren. Geeft een diepe voeding, beschermt en verhoogt de huidelasticiteit door vocht aan de huid te binden.
  • Moringa olie: Sterke anti-aging en hydraterend voor de huid, waarbij het verzachtend en verzorgend werkt. Bevat zeer veel voedingsstoffen zoals zeatine, een krachtig plantenhormoon dat de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert en meer elasticiteit geeft. Bevat daarnaast antioxidanten en mineralen (magnesium, ijzer en zink).
  • Macadamia olie: Beschermt de huid tegen oxidatieve stress, vermindert de huidgevoeligheid en stimuleert het herstel van de huid. Bevat essentiële vetzuren, linolzuur en ook vitamines (A, E, B1, B2 en B3). Het werkt anti-aging en bestrijdt zelfs cellulitis en striae.
  • Borage olie: Zorgt voor een diepe hydratatie, rijk aan antioxidanten en verhoogt de weerstand. Het bevordert de celvernieuwing en productie van collageen, waardoor de huid beter beschermd is.
  • Rozenbottelolie: Ondersteunt de huidregeneratie, hydrateert, remt de afbraak van collageen en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. Hierdoor helpt het tegen rimpels, voorkomt droogheid en jeuk en helpt ontstekingen te verminderen. Ook geschikt voor rosacea, eczeem en andere droge huid problemen.
Marlyse Blue Face Soap Argan

Marlyse Blue Face Soap Argan


De Marlyse Blue Face Soap Argan is een milde zeep verrijkt met voedende arganolie. Het zorgt voor een diepe reiniging en gaat daarbij de groei van bacteriën tegen. De huid wordt hierdoor in balans gebracht en het herstelproces wordt bevorderd.

 

Vette en acne huid

  • Jojobaolie: Bevat ontstekingsremmende eigenschappen door de goede vetzuren. Het houdt de talgproductie in balans houden om verstoppingen te voorkomen, gaat vochtverlies tegen en herstelt de huidbarrière.
  • Borage olie: Naast hydraterende en voedende eigenschappen, is het ook een lichte olie die niet vettig aanvoelt en helpt het de huid in balans te brengen.
  • Hennepzaadolie: Bevat onverzadigde vetzuren, dringt goed door in de huid, verstopt de huid niet en versterkt de huidbarrière. Het werkt antibacterieel en helpt de talgproductie in balans te houden.
  • Tea tree olie: Bekend om de ontstekingsremmende werking en helpt daardoor niet alleen goed tegen acne, maar ook tegen de demodexmijt die rosacea veroorzaakt.
  • Castorolie: Bevat ricinolzuur wat helpt bij de bestrijding van puistjes en mee-eters en heeft daarnaast een hydraterende werking.
  • Arganolie: Behoudt vocht in je huid, herstelt de huidbarrière en bevat een hoog percentage aan vitamine E. Daarnaast is het rijk aan andere vitamines, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Het verstopt de vette huid niet en bevordert het herstel.
Comfort Zone Skin Regimen 1.0 Tea Tree Booster

Comfort Zone Skin Regimen 1.0 Tea Tree Booster


De Comfort Zone Skin Regimen 1.0 Tea Tree Booster is een serum waarin zuivere tea tree oil is verwerkt. Het helpt oneffenheden en acne tegen te gaan waardoor een gladdere, schonere en egalere teint tevoorschijn komt. Geschikt voor de vette huid met acne en jeugdpuistjes.

 

 

Kan een gezichtsolie puistjes veroorzaken?

Nee, dat is zeker niet het geval. Niet elke olie voor je gezicht zal puistjes veroorzaken, integendeel juist. Jojobaolie, borage olie, hennepzaadolie, tea tree olie, castorolie en arganolie zijn bij uitstek gezichtsoliën die de huid niet verstoppen en zelfs ontstekingsremmend zijn. Het gebruik van deze gezicht olie kan verschillen en kan plaatselijk worden aangebracht of als dag- of nachtverzorging worden gebruikt.

 

 

Werkt gezichtsolie tegen rimpels?

Ja, een gezichtsolie werkt tegen rimpels. Gezichtsolie tegen rimpels zijn arganolie, moringa olie, macadamia olie, borageolie en rozenbottelolie. Deze oliën zijn bij uitstek geschikt om rimpels te bestrijden, werken sterk hydraterend, bevatten veel antioxidanten en stimuleren de aanmaak van collageen en elasticiteit. Wil je weten wat antioxidanten doen tegen rimpels en huidveroudering? Lees dan eens onze blog: "Antioxidanten versus vrije radicalen".

 

 

Is gezichtsolie geschikt voor ieder huidtype?

Iedereen, elk huidtype of huidconditie kan een geschikte gezichtsolie gebruiken. Zo heeft elk type gezichtsolie zijn eigen kenmerken en hierdoor kun je de beste gezichtsolie heel specifiek inzetten voor jouw huidtype en/of huidconditie. Vaak ken je jouw eigen huid het beste en weet je wat jouw huid nodig heeft. Vind je het lastig om jouw huidtype of huidconditie te bepalen? Lees dan onze blog hierover: "Wat is mijn huidtype en huidconditie?" en "Hoe herken je een vochtarme huid?".

Elk huidtype heeft een andere behoefte als het gaat om verzorging en reiniging, dus ook het type gezichtsolie dat bij jouw huid past verschilt.

Vind je het lastig om de beste gezichtsolie voor jouw huid te kiezen? Neem dan contact op met één van onze Care for Skin schoonheidsspecialisten, wij helpen je graag met een goed advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.