Pigmentvlekken, de oorzaken en behandeling

door Anja van Dijken
27 Augustus 2023

Pigmentvlekken, het echte nazomeren is begonnen!

Pigmentatie, hyperpigmentatie, de bruine vlekken in ons gezicht en op de huid. Ze zijn volledig onschadelijk, maar blij worden we er niet van. Je huid heeft een heerlijk teintje opgelopen door de zon deze zomer, maar toch ploppen her en der weer die pigmentvlekken op. Maar wat zijn pigmentvlekken precies? Waar komen ze vandaan en belangrijker nog, hoe komen we er vanaf? In deze blog duiken we in de wereld van pigmentvlekken.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn plekjes op de huid die meer gekleurd zijn dan de rest van de huid. Ze worden veroorzaakt door de ophoping van melanine, het pigment dat kleur geeft aan onze huid, haar en ogen. Dit kan gebeuren door verschillende redenen, zoals blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, veroudering, huidbeschadiging zoals een ontsteking of puistje, maar pigmentatie kan ook simpelweg genetisch zijn. 

Waarom krijg ik ineens pigmentvlekken?

Zoals hierboven vermeld, kunnen er verschillende redenen zijn waarom pigmentvlekken plotseling verschijnen. Langdurige blootstelling aan de zon is een veelvoorkomende oorzaak omdat de UV-stralen de productie van melanine in de huid stimuleren. Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of bij gebruik van de anticonceptiepil, kunnen ook leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken, een aandoening die ook wel bekend staat als melasma of zwangerschapsmasker.

Daarnaast kunnen huidaandoeningen zoals acne of eczeem, die ontsteking en huidbeschadiging veroorzaken, hyperpigmentatie achterlaten nadat ze zijn genezen.
Als je gevoelig bent voor pigmentvlekken, kies dan elke dag voor een dagcrème met SPF of een zonnebrandcrème factor 30, breng deze meerdere keren per dag aan, sowieso als je naar buiten gaat.

Image Skincare MD - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50 Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Image Skincare - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion



Hoe krijg ik pigmentvlekken weg uit mijn gezicht?

Je kunt pigmentvlekken, pigmentatie of ouderdomsvlekken verwijderen uit je gezicht door elke dag de juiste producten te gebruiken. Deze gezichtsverzorging kun je toevoegen of vervangen met je dagelijkse skincare routine, de ingrediënten van deze producten doen het volgende:

Pigmentvlekken en vitamine C

Dit ingrediënt breekt het pigment in de huid af, maar zal ook de aanmaak van nieuwe pigment (melanine) vertragen. Het dagelijks gebruiken van vitamine C in je skincare routine is dus een aanrader. Gebruik hiervoor een vitamine C serum en breng deze na de reiniging elke ochtend aan op je gezicht.

Mary Cohr Serum Anti-Taches Jeunesse Dermalogica Biolumin-C Serum

Mary Cohr Serum Anti-Taches Jeunesse

Dermalogica Biolumin-C Serum

 

Fruitzuren

Fruitzuren in een exfoliant zal je gezichtshuid ontdoen van dode huidcellen en een vernieuwde huid tevoorschijn toveren. Fruitzuren is mild en effectief voor een huid met pigmentvlekken of ouderdomsvlekken. Lees onze blog over fruitzuren: Exfolianten, voor elk huidtype!

 

Image Skincare -  Intense Brightening Exfoliating Powder Malin+Goetz Resurfacing Glycolic Pads

Image Skincare - Intense Brightening Exfoliating Powder

Malin+Goetz Resurfacing Glycolic Pads

 

 

Retinol

Het gebruik van retinol in de vorm van een retinol serum of nachtcreme met retinol, zijn beide erg effectief. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor de huid steeds verder opschuift en een nieuwe huid laat zien, waardoor de pigmentvlekken langzamerhand zullen verdwijnen. Lees onze blog over retinol: Waarom Retinol?

 

Malin+Goetz Retinol Correcting Serum Maria Galland 5B Nutri'Vital Creme Intense

Malin+Goetz Retinol Correcting Serum

Maria Galland 5B Nutri'Vital Creme Intense

 

Lees onze blog: Waarom Retinol ?

 

Camoufleren

Camoufleren van pigmentatie, pigmentvlekken of ouderdomsvlekken kan een extra tool zijn, om je huid te ontdoen van pigmentvlekken. De producten van Coverderm bieden een 100% dekking voor zowel het gezicht als in de lichaams make-up. Deze volledig dekkende foundation is huidvriendelijk, waterproof en zweetbestendig. Lees voor meer info onze blog: Negeer of camoufleer - Coverderm!

 

Coverderm Perfect Face Coverderm Perfect Legs Fluid

Coverderm Perfect Face

Coverderm Perfect Legs Fluid

 

Daarnaast zijn er zijn andere behandelingsmogelijkheden beschikbaar om pigmentvlekken te verminderen of te verwijderen, dit zijn geen thuis behandelingen, maar behandelingen die alleen worden uitgevoerd door de professionals. Denk daarbij aan:

♣ Chemische peeling: Een chemische peeling kan de bovenste laag van de huid verwijderen, waardoor de nieuwere, minder gepigmenteerde huid eronder zichtbaar wordt.

♣ Lasertherapie: Lasers kunnen ook worden gebruikt om pigmentvlekken te verwijderen door de melanine te vernietigen.

♣ Microdermabrasie en microneedling: Dit zijn mechanische methoden om de huid te exfoliëren en de vernieuwing van de huidcellen te stimuleren, waardoor er een nieuwe huid tevoorschijn komt, met minder pigmentatie.

 

Wat vermindert pigmentvlekken en kan pigmentvlekken voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en er zijn een aantal manieren om de kans op het ontwikkelen van pigmentvlekken te verminderen.

Bescherming tegen de zon: Het is cruciaal om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Dit betekent het dragen van een breed spectrum zonverzorging, het dragen van beschermende kleding en het beperken van de tijd in de zon.

Gezonde levensstijl: Een gezond dieet en voldoende slaap kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid van de huid en de ontwikkeling van pigmentvlekken voorkomen.

Huidverzorging: Het gebruik van gezichtsverzorging die antioxidanten en ingrediënten bevatten die pigmentvlekken verminderen, kan ook helpen, zoals een vitamine C serum.

Medik8 C-Tetra Medik8 C-Tetra Luxe

Medik8 C-Tetra

Medik8 C-Tetra Luxe

  

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Je huid beschermen tegen de zon, is het beste middel om pigmentvlekken en ouderdomsvlekken te voorkomen. Ga nooit onbeschermd in de zon zitten, gebruik altijd een zonnebrandcrème factor 30 of een dagcrème met SPF.

 

Ons advies

Sommige foundations of BB creams bevatten ook een SPF 30, let bij het gebruik hiervan op, dat je deze producten geregeld (elke 2-3 uur) opnieuw aanbrengt. Dit geldt uiteraard ook voor de zonnebrandcrème en de dagcrème.

 

Kunnen pigmentvlekken vanzelf verdwijnen?

Het hangt af van de oorzaak van de pigmentvlekken. Sommige, zoals degenen die worden veroorzaakt door zwangerschap of acne, kunnen na verloop van tijd vervagen. Echter, degenen veroorzaakt door zonschade of veroudering neigen er naar om permanent te zijn.

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend huidprobleem, maar met de juiste zorg en behandeling kunnen ze worden verminderd of zelfs volledig worden verwijderd. Raadpleeg altijd een dermatoloog als u vragen of zorgen heeft over uw huid. Ze kunnen een op maat gemaakt behandelplan voor u maken op basis van uw individuele behoeften en huidtype.

Advies over pigmentvlekken nodig?

Heb jij een persoonlijk advies nodig over hoe pigmentvlekken behandelen? Neem contact op met onze specialisten van Care for Skin.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.