Exfolianten, voor elk huidtype!

door Anja van Dijken
13 Maart 2023

Exfolianten, je hebt ze in alle soorten en maten. Eerlijk is eerlijk, zelf ben ik er altijd hard aan voorbij gelopen. Onbekend maakt onbemind, zo werkt dat vaak. Nu ik ook het resultaat heb ontdekt van het gebruik van een goede exfoliant, ben ik fan geworden!

Lees mee wat een exfoliant ook voor jouw huid kan betekenen.

 

Wat doet een exfoliant?

Exfolianten hebben als doel om de bovenste huidlaag te verwijderen je huid en poriën diep te reinigen en om je huid aan te zetten tot een snellere celdeling. Door een snellere celdeling zal de huid zich sneller vernieuwen. 

Voordelen exfoliëren

  • Dode huidcellen worden verwijderd.
  • Een zachte huid en minder ruwe plekjes.
  • Poriën worden schoner en ontstoppen (salicylzuur en mildere appelzuur).
  • De celdeling van de huid wordt gestimuleerd.
  • Minder rimpels en fijne lijntjes.
  • Doffe huid gaat weer stralen.
  • Pigmentatie zal verminderen.
  • Stimuleert de hydratatie.
  • Bevordert de aanmaak van collageen en elastine (stevigheid en spankracht van de huid).

 

Welke exfoliant is geschikt voor mijn huid?

Elke huid, huidtype en huidconditie heeft baat bij een goede exfoliant. Maar het is wel belangrijk om te weten welke je moet kiezen. Een exfoliant is hetzelfde als een peeling, chemische peeling en fruitzuur peeling, maar ook de bio peeling is onderdeel van de exfolianten. Verschillende kreten en afgeleiden voor één en hetzelfde. Een exfoliant is altijd op basis van een fruitzuur. Wel heb je hier twee verschillende type zuren, namelijk de AHA's en de BHA's. Vaak haken we af als we deze technische gegevens lezen, maar voor het bepalen welke exfoliant geschikt is voor je huid heb je deze info toch nodig.

AHA - fruitzuren: Geschikt voor de rijpere, doffe, gepigmenteerde of droge huid. Daarnaast is het ook voor de huid met littekens en de huid die gevoelig is voor vroegtijdige veroudering. Voorbeelden van AHA-fruitzuren zijn glycolzuur, melkzuur, amandelzuur, ascorbinezuur (vitamine C), citroenzuur, appelzuur en wijnsteenzuur.

BHA - fruitzuren: Bedoeld voor de vettere huidtypes en de acne huid met puistjes, talgbultjes en mee-eters. Salicylzuur is de meest gebruikte BHA-fruitzuur.

Wil je meer info over de type fruitzuren lees dan onze blog: "Wat is het verschil tussen AHA en BHA?"

 

Exfoliant droge huid

Je hoeft niet bang te zijn dat een exfoliant je huid gaat uitdrogen, integendeel juist. De beste exfoliant voor de droge huid bevat de AHA-fruitzuren. De AHA-fruitzuren zorgen ervoor dat dode huidcellen effectief worden verwijderd en de huid wordt aangezet tot een snellere celding, vernieuwing dus van de huidcellen. Het gebruik van een exfoliant bij een droge huid zal de huid extra hydratatie geven en de natuurlijke glans herstellen.

Medex Bio Soft Peeling

Medex Bio Soft Peeling

 

Het eiwitsplitsende enzym in de Medex Bio Soft Peeling, zorgt ervoor dat deze exfoliant met natuurlijke ingrediënten de dode huidcellen oplost en de huid reinigt tot diep in de poriën, zonder dat de huid uitdroogt.

 

Exfoliant normale huid

De exfoliant Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling is geschikt voor alle huidtypes, zelfs de gevoelige huid.

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling

 

Deze exfoliant kun je als een 28-daagse kuur inzetten waardoor de huid wordt aangezet tot verjonging, verfijning van structuur en vermindering van fijne lijntjes en rimpels. Ondanks dat deze exfoliant mild is in gebruik, doet dit niets af aan de effectiviteit. Pigmentatie en ook verstopte poriën worden door deze exfoliant aangepakt. De actieve fruitzuren in deze exfoliant zijn citroenzuur, melkzuur en appelzuur.

 

Exfoliant anti-aging

Een exfoliant zal de huidstructuur van de verouderde huid helpen te verbeteren, de huidvernieuwing stimuleren, dode huidcellen verwijderen en ook fijne lijntjes, rimpels en pigmentatie verminderen. De huid die daarnaast last heeft van vroegtijdige huidveroudering zal door de exfoliant sterk gestimuleerd worden tot huidvernieuwing, om zo de huid haar eigen leeftijd weer terug te geven. Een exfoliant gericht op anti-aging bevat altijd AHA-fruitzuren.

Alpha-H Liquid Gold

Alpha-H Liquid Gold

 

Het Alpha-H Liquid Gold is een krachtige 4-in-1 nachtpeeling met 5% glycolzuur en is een serum en moisturizer in één. De aanmaak van collageen, elastine en huideigen hyaluronzuur neemt hierdoor in de diepere huidlagen flink toe.

 

Exfoliant gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid, maar heb je toch te maken met overtollig talg en onzuiverheden? Kies dan een exfoliant voor de gevoelige huid op basis van AHA-fruitzuren.

Comfort Zone Essential Peeling

Comfort Zone Essential Peeling

 

De Comfort Zone Essential Peeling is een crème-achtig peeling masker die de huid zacht en glad maakt, het overtollige talg terugdringt en ook de onzuivere huid diep reinigt. In deze peeling zijn 93% van de ingrediënten afkomstig van natuurlijk oorsprong.

 

Exfoliant gecombineerde huid

Een gecombineerde huid voelt zich vaak vergeten. Heb je een gecombineerde huid, dan zul je dit zeker herkennen. Is jouw huid het gecombineerde huidtype die toch wat gevoelig is, droge wangen heeft maar ook op het voorhoofd, neus, kin overtollig talg en onzuiverheden heeft? Dan is de Dr. Grandel Effect Peeling echt iets voor jou.

Dr. Grandel Effect Peeling

Dr. Grandel Effect Peeling

 

De peeling is op basis van multifunctionele enzymen die exfoliërend werken en zeer fijne bamboe deeltjes (korrel) bevatten. Als resultaat kun je een zuivere, gladde en egale huid verwachten waarbij zelfs de poriën worden verfijnd.

 

Exfoliant vette huid

Salicylzuur (BHA) is een fruitzuur die talgoplossend is, niet alleen óp de huid maar vooral ook ín de poriën van de huid. Verstopte poriën worden hiermee opgelost waardoor de huid minder zichtbare puistjes, ontstekingen en roodheid zal krijgen. 

Image Skincare CLEAR CELL - Clarifying Pads

Image Skincare CLEAR CELL - Clarifying Pads

 

Een mooie exfoliant met salicylzuur is de Image Skincare CLEAR CELL - Clarifying Pads. Deze pads zuiveren de huid, verwijderen het overtollige talg op de huid en tot diep in de poriën. Daarbij zullen een mix aan antioxidanten en kalmerende ingrediënten de ontstekingen verminderen.

 

Hoe moet je een exfoliant gebruiken?

Exfolianten zijn eenvoudig in te passen in je dagelijkse routine. Maar hoe gebruik je een exfoliant? Je doet dit altijd na de reiniging en voorafgaand aan je dagcrème of nachtcrème:

Stap 1:Reinig je huid met cleanser zodat de peeling beter kan inwerken en gebruik daarna een gezichtstoner.

Stap 2: Breng de exfoliant 2 tot 3 keer per week aan op de gereinigde huid en vermijd hierbij de oogcontouren. Het gebruik kan uiteraard per product iets anders zijn, ook de frequentie in het gebruik. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Stap 3: Bescherm je huid tijdens het gebruik van de exfoliant overdag altijd met een zonverzorging of dagcrème met SPF met minimaal factor 30. Je huid wordt namelijk gevoelig voor de zon na het gebruik van een exfoliant, dus om zonneschade te voorkomen is bescherming met een SPF een must.

Aangezien de meeste exfolianten in de avond worden gebruikt, kan hierna een nachtcrème worden aangebracht die bij jouw huid past.

 

Hoe snel werkt een exfoliant?

Na 3 tot 8 weken gebruik van de exfoliant zul je resultaat zien. Het resultaat van een exfoliant varieert, dit is afhankelijk is van de frequentie dat je de exfoliant gebruikt en hangt ook af van de sterkte van de exfoliant. De huid vernieuwt zich eens in de 28 dagen, maar bij het ouder worden vertraagt het proces van deze huidvernieuwing en celdeling.

Het proces van huidvernieuwing vertraagt dus van nature, waardoor je je kunt voorstellen dat de huid wel een duwtje in haar rug kan gebruiken. Wat een exfoliant doet voor je huid: een snellere huidvernieuwing waarbij de huid herstel, versteviging, hydratatie en verbetering zal laten zien.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.