Wat is het verschil tussen AHA en BHA?

door Anja van Dijken
9 Januari 2023

AHA en BHA is een verzamelnaam van fruitzuren. Beide type fruitzuren hebben hun eigen werking en voordelen die bepalend zijn voor het welzijn van de huid.

Maar wat zijn AHA's en BHA's nu eigenlijk? Heb je deze ingrediënten nu echt nodig voor je huid? Wat is het verschil en last but not least, wat doen deze AHA's en BHA's voor je huid.

Even lekker graven met je brein en misschien na het lezen ook met je huid!

 

Wat is het verschil tussen een AHA en BHA?

Er zijn dus twee type fruitzuren, de AHA's en de BHA's. Het zijn verzamelnamen van een aantal fruitzuren, die ook veelvuldig in fruitzuur peelings worden gebruikt.

Het grote verschil zit erin dat de AHA's (Alpha Hydroxy Acids) oplosbaar zijn in water en de BHA's (Beta Hydroxy Acids) oplosbaar zijn in olie. 

Wat zijn AHA's?

De AHA-fruitzuren zijn dus fruitzuren die in water oplosbaar zijn. Zodra deze in contact komen met de huid worden dode huidcellen verweekt, waardoor er frisse nieuwe cellen ontstaan. De meest bekende en voorkomende AHA-fruitzuren zijn: glycolzuur, melkzuur, amandelzuur en ascorbinezuur (vitamine C).

Wat zijn BHA's?

De BHA-fruitzuren zijn de in olie oplosbare fruitzuren. Hierdoor zijn de BHA-fruitzuren uitermate geschikt voor de vettere huiddelen. Het BHA-fruitzuur lost niet alleen het talg op het huidoppervlak op, maar ook het talg diep in de poriën. Hierdoor werkt het preventief om verstoppingen in de huid te voorkomen én kunnen verstoppingen worden opgelost. De meest bekende BHA-fruitzuur is salicylzuur. Het enige nadeel van salicylzuur is dat het niet gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap, het geven van borstvoeding of bij een aspirine allergie.Wat doet AHA en BHA met je huid?

De AHA's en BHA's zijn er beide op gericht om de dode huidcellen los te weken van de huid. Ze hebben dus een peeling effect op de huid, met als toevoeging dat de BHA-peeling dieper doordringt tot in de poriën en de AHA-peeling gericht is op het huidoppervlak. Een BHA werkt dieper doordat het een vetoplosbare fruitzuur is, die het overtollige talg in de porie en op de huid kan oplossenWelke soorten fruitzuren zijn er voor welk huidtype?

Het is heel logisch dat het lastig zoeken is in de wereld van fruitzuren met al die AHA's en BHA's. Wij hebben de soorten fruitzuren voor je op een rij gezet met een korte toelichting.

AHA-fruitzuren

Glycolzuur
Is afkomstig van rietsuiker en/of honing. Glycolzuur wordt ingezet voor de rijpere huid, bij anti aging, droge huid, doffe huid en huid die snel veroudert. Glycolzuur zorgt ervoor dat de dode huidcellenlaag los laat en exfolieert dus de huid. Hierdoor worden de celvernieuwing en de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. De sterke aanmaak van nieuwe cellen maakt dat glycolzuur ook helpt tegen pigmentatie. Tegelijkertijd wordt de huid toegankelijker voor opname van andere waardevolle werkstoffen. Het percentage waarin glycolzuur wordt gebruikt varieert van 5% tot 20%.

Melkzuur
Is zoals de naam het al aangeeft afkomstig van melk (veelal van de ezel). Melkzuur wordt vaak ingezet bij de droge huid, gevoelige huid, hyper pigmentatie, zonneschade en ook littekens als gevolg van puistjes. Melkzuur werkt exfoliërend, dringt diep door in de huid en stimuleert de aanmaak van huideigen hyaluronzuur. De percentage's van melkzuur in de producten variëren van 1,0% tot 20%.

Amandelzuur
Afkomstig van amandelen, niet meer en niet minder. Amandelzuur is zeer geschikt voor de gevoelige huid, de doffe huid en ook de huid die kampt met jeugdpuistjes en littekens van puistjes. Amandelzuur werkt exfoliërend waardoor de celvernieuwing wordt gestimuleerd, maar zal ook de huid met jeugdpuistjes doen verbeteren. Het is verkrijgbaar in percentages van 1% tot 10%.

Ascorbinezuur
Een vitamine C-zuur dat afkomstig is van natuurlijk fruit of van synthetische oorsprong. Vitamine C-zuur is zeer geschikt voor de gepigmenteerde huid, zonbeschadigde huid, (vroegtijdig) verouderde huid en doffe huid. Het is een sterke antioxidant dat pigmentvlekken aanpakt, de vaatwanden bij couperose versterkt en de aanmaak van het collageen stimuleert. Doordat het een sterke antioxidant is, biedt het de huid bescherming tegen vrije radicalen en dus vroegtijdige huidveroudering. Vitamine C-zuur is verkrijgbaar in percentages van 1% tot 30%.

Citroenzuur
Afkomstig uit citrusvruchten. Citroenzuur wordt gebruikt in een laag percentage omdat dit zuur gauw leidt tot huidirritaties. Citroenzuur kan op deze manier actief ingezet worden als een goede antioxidant voor de huid.

Wijnsteenzuur
Wordt verkregen uit druiven. Wijnsteenzuur wordt vaak gebruikt in exfolianten om andere fruitzuren te ondersteunen in het behouden van de juiste pH-waarde.

 

BHA-fruitzuren

Salicylzuur
Afkomstig uit de boomschors van de wilg. Salicylzuur wordt voornamelijk ingezet bij de acne huid, vette huid, huid met (jeugd)puistjes, talgbultjes en mee-eters. Salicylzuur werkt als een peeling op de huid waarbij het overtollige talg op de huid en in de poriën zal oplossen. Daarnaast werkt salicylzuur ook als een goede ontstekingsremmer. Hierdoor zullen verstopte poriën en puistjes worden opgelost en verminderen. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of ben je allergisch voor aspirine? Dan kun je salicylzuur beter laten staan en kiezen voor een ander type fruitzuur.


Kun je AHA en BHA samen gebruiken?

AHA's en BHA's kun je zeker samen gebruiken. Alleen: gebruik ze niet over elkaar heen en dus niet op hetzelfde moment.

Heeft jouw huid bijvoorbeeld te kampen met vettere, verstopte delen en heeft de huid ook een vertraagde celdeling? Dan is het goed om bijvoorbeeld in de ochtend een product te gebruiken op basis van een AHA-fruitzuur en in de avond een product te gebruiken met de BHA-fruitzuren. Tegelijk zijn er ook producten die een mix van fruitzuren (de AHA's en BHA's) als ingrediënt bevatten, hier zijn de percentages dusdanig op elkaar afgestemd dat dit voor de huid volkomen veilig is.

Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat het gebruik van fruitzuren en ook verschillende door elkaar, niet teveel wordt voor je huid. Je kunt je huid zogezegd dus "overexfoliëren" waardoor het kan gebeuren dat de natuurlijk huidbarrière wordt verstoord, wat resulteert in een gevoelige huid die snel geïrriteerd kan raken.Welke producten bevatten BHA en AHA?

Een AHA-exfoliant of een BHA-exfoliant zijn de peelingen die de huid naar een hoger niveau tillen. De AHA-peeling en de BHA-peeling (of een mix van deze fruitzuren) zal de huidvernieuwing, hydratatie en aanmaak van collageen en elastine vezels verbeteren. Vooral de BHA-peeling zal een reinigend en regulerend effect hebben op de talgproductie, zowel op de huid als in de poriën.

Image Skincare IMAGE MD® - Restoring Facial Cleanser

Image Skincare IMAGE MD® - Restoring Facial Cleanser

 

De Image Skincare IMAGE MD® - Restoring Facial Cleanser is een intensieve cleanser op basis van 3 verschillende zuren: glycolzuur, salicylzuur en melkzuur. Zo verwijder je make-up, reinig je op een effectieve manier je gezicht, hals en decolleté en stimuleer je de celvernieuwing voor een ware boost! Daarnaast is de huid na het reinigen met deze cleanser beter voorbereid op het opnemen van actieve ingrediënten uit serums en gezichtscrèmes. De vermoeide, verdikte en de verouderde huid is zeker gebaat bij deze cleanser.

REN Clean Skincare Glycol Lactic Radiance Renewal Mask

REN Clean Skincare Glycol Lactic Radiance Renewal Mask

 

De Ren Clean Skincare Glycol Lactic Radiance Renewal Mask is een reinigend masker met een exfoliërende werking, zodat het zorgt voor een stralende huid. Het masker maakt de huidtextuur gladder, egaliseert de teint en heeft een herstellende werking. Een mix van glycolzuur, melkzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur exfoliëren zachtjes de huid en verminderen hierbij de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. 

Image Skincare VITAL C - Hydrating Anti-Aging Serum

Image Skincare VITAL C - Hydrating Anti-Aging Serum

 

Het Image Skincare VITAL C - Hydrating Anti-Aging Serum wordt ook wel het gele goud in een flesje genoemd. Het anti-aging serum bevat maar liefst 15% vitamine C en hyaluronzuur, daarmee is het dé oplossing voor de rode, geïrriteerde, doffe, gepigmenteerde en vermoeide huid.
AHA en BHA kopen?

Ben je op zoek naar een goede cleanser, peeling, masker, ampul of vitamine C serum met AHA's of BHA's? Kom je er alleen niet uit welk product geschikt is voor jouw huid? Care for Skin geeft je graag een goed advies, onze schoonheidsspecialistes staan voor je klaar.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.