Wat is het nut van een gezichtsmasker?

door Anja van Dijken
12 December 2022

Even relaxen met een gezichtsmasker, dat is wat er vaak wordt gezegd. Alleen uit ervaring weten we dat het lastig kiezen is welk gezichtsmasker goed bij jouw huid past. Tegelijk twijfelen ook veel mensen aan het nut van een gezichtsmasker of gunnen ze zich hier geen tijd voor, zonde!

Een gezichtsmasker is een waardevolle aanvulling op je dagelijkse skincare routine, iets wat je jezelf niet mag ontnemen en vooral jouw huid moet gunnen.

Welk masker is goed voor je gezicht?

Het soort masker dat goed is voor jouw gezicht is afhankelijk van jouw huidtype, de huidconditie en wat jouw huidbehoefte is. Het juiste gezichtsmasker voor jouw gezicht is het masker dat aansluit bij de wensen van jouw huid op dat moment.

Bij het kiezen van het beste gezichtsmasker neem je als basis jouw huidtype. Daarnaast kijk je wat de conditie van je huid is en wat het dus tekort komt qua voeding, hydratatie en herstel.

Vind je het lastig om je huidtype en huidconditie te bepalen? Lees meer in onze blog: Wat is mijn huidtype en huidconditie?

 

Wat voor soorten gezichtsmaskers zijn er?

Er zijn veel soorten maskers voor het gezicht met elk een eigen textuur, werking en gebruiksdoel. Wij hebben de meestgebruikte gezichtsmaskers voor je uitgezocht.

Crème masker

Een crème masker is van nature zacht voor je huid en zal het hydrateren, kalmeren en voeden. Actieve ingrediënten in een crème masker zijn meestal hyaluronzuur, antioxidanten, verzachtende oliën, vitamine C, niacinamide en andere vitaminen van plantenextracten. Het Phyris Vitamin Depot is een revitaliserend masker en werkt stimulerend op de stofwisseling met vitamine C, co-enzym 10 en amarantzaadolie.

Phyris Vitamin Depot

Phyris Vitamin Depot

 


Gel masker

Een gel masker is qua structuur licht en gemaakt op gel basis. Het is veelal geschikt voor de vochtarme of droge huid en de gevoelige huid. Uiteraard zijn er ook gelmaskers voor de vettere huidtypes. Het Nouvital Hyaluronic Gel Mask is bijvoorbeeld een verfrissend masker voor intense hydratatie en meer volume op celniveau.

Nouvital Hyaluronic Gel Mask

Nouvital Hyaluronic Gel Mask

 


Kleimasker

Een kleimasker is een wat dikker aanvoelend masker, met als actieve ingrediënt klei. Bij het aanbrengen van een kleimasker is deze eerst vochtig en zal daarna langzaam opdrogen. Klei heeft een schimmel- en bacteriedodende eigenschap, absorbeert het overtollige talg en geeft de huid een oppepper. Kleimaskers zijn met name voor de gecombineerde en vette huid geschikt.

 

Charcoal masker

In een charcaol masker zit houtskool verwerkt, wat van nature een absorberend vermogen heeft en daarmee zuiverend werkt. Niet alleen overtollig talg, maar ook onzuiverheden en afvalstoffen worden hierdoor verwijderd. Een mooi reinigend effect dus.

 

Sheet masker

Een sheet masker is een dunne sheet in gezichtsvorm dat doordrenkt is met actieve ingrediënten zoals vitamines, hyaluronzuur en andere verzorgende elementen. Het sheetmasker is heel dun en vloeit als het ware samen met de huid. Hierdoor sluit het af, waardoor de voeding optimaal in de huid kan drenken.

Image Skincare I MASK - Hydrating Hydrogel Sheet Mask

Image Skincare I MASK - Hydrating Hydrogel Sheet Mask

 

Het Image Skincare I MASK - Hydrating Hydrogel Sheet Mask bevat 5 verkoelende en verzachtende sheetmaskers. Ze bevatten een krachtige mix van essentiële aminozuren, aloë vera en antioxidanten. De huid krijgt een gezonde glow en wordt gevoed, gekalmeerd en diep gehydrateerd.

Peel off masker

Een peel off masker is veelal een reinigend masker dat tot diep in de huid zuivert en de poriën ontdoet van onzuiverheden, gifstoffen en bacteriën. Het maakt dat mee-eters zullen loslaten, vettere gebieden meer in balans komen en de huid zich zal ontdoen van dode huidcellen. Peel off maskers hebben elk zo hun eigen doel zoals hydratatie, anti aging of reiniging.

Anti aging masker

Een anti aging masker is veelal rijk aan ingrediënten, werkt veelal op de aanmaak van collageen en elastine vezels en herstelt rimpels en fijne lijntjes. Het Medex Transparent Collagen Mask is een zacht crème collageen masker, feitelijk een nachtmasker, die de aanmaak van collageen stimuleert.

Medex Transparent Collagen Mask

Medex Transparent Collagen Mask



Hydraterend masker

Een hydraterend masker zal optimaal hydrateren door de vochtarme huid preventief te voorzien van vocht en het vochtgehalte te herstellen. Het meest voorkomende ingrediënt in een hydraterend masker is hyaluronzuur. Het versterkt de huidbarrière en vermindert droogtelijntjes op de wangen en rondom de ogen. Daardoor zal hyaluronzuur de huid van binnenuit meer volume geven en zowel irritaties als gevoeligheid verminderen.

 

Reinigend masker

Een reinigend masker is, zoals de naam al zegt, erop gericht om de huid diep te reinigen. Het is bij uitstek geschikt voor de vettere huid, met name bij acne en jeugdpuistjes. Het bevat vaak ingrediënten zoals charcoal, kaolin klei, salicylzuur of bentone. Het doel van reinigende maskers is zuiveren, ontdoen van dode huidcellen, kalmeren en het reguleren van de talgproductie. De Novexpert Triple Black Mask bijvoorbeeld reguleert de talgproductie en pakt de onzuiverheden aan.

NOVEXPERT Triple Black Mask

NOVEXPERT Triple Black Mask



Hoe en hoe vaak gebruik je een gezichtsmasker?

In principe kunnen alle gezichtsmasker onbeperkt gebruikt worden, behalve reinigende maskers zoals een kleimasker en charcoal masker. In deze maskers zitten veelal ingrediënten verwerkt die de huid redelijk stevig aanpakken met een peeling of reiniging. Het gebruik van reinigende maskers wordt altijd goed aangegeven in de omschrijving van het product, deze zal variëren van 1 tot 3 keer per week.

De overige maskers zoals anti aging maskers, hydraterende maskers, sheet maskers en oogmaskers zijn krachtig, maar tegelijk ook mild bij veelvuldig gebruik. Hier kan de huid feitelijk geen genoeg van krijgen. Er zit dus geen limiet aan, maar gemiddeld is 1 tot 2 keer per week voldoende voor herstel en het onderhouden van de huid.

Maria Galland 1000 Mille Les Patchs Or Contour Des Yeux

Maria Galland 1000 Mille Les Patchs Or Contour Des Yeux

 

 

Is het gebruik van een gezichtsmasker echt nodig?

Ja, het gebruik van een passend gezichtsmasker is echt nodig om de huid preventief te voeden, beschermen en terug in de beste huidconditie te brengen. De huidbarrière zal ook versterkt worden door regelmatig gebruik van een gezichtsmasker, waardoor de huid in optimale conditie wordt gehouden. Een gezichtsmasker is nuttig voor alle huidtypes en voor elk huidprobleem is wel een passend masker te vinden.

Het gezichtsmasker is enerzijds bedoeld om je huid in goede conditie te houden. Anderzijds is het er ook voor om de huid te ondersteunen in het proces van herstel en zonodig een flinke boost te geven. Als je de tijd neemt voor een masker, dan wil je logischerwijs ook eentje gebruiken die er echt toe doet.

 

Hoe verzorg je jouw huid na een masker?

De meeste maskers kun je na ongeveer 15-20 minuten verwijderen, dat is uiteraard afhankelijk van het type masker. Daarna kan de huid behandeld worden met een gezichtstoner, waarna de dagcrème of nachtcrème mag worden aangebracht.

Het nachtmasker, of slaapmasker, kan gewoon de volgende ochtend tijdens het douchen worden afgespoeld en vervolgens kan gestart worden met de dagelijks skincare routine.

Een sheetmasker hoeft niet afgespoeld te worden. Na het verwijderen van de sheet mogen de restanten op de huid gemasseerd worden. Daarna kan indien gewenst nog een gezichtscrème worden aangebracht. 

 

Gezichtsmaskers kopen?

Care for Skin heeft een groot assortiment gezichtsmaskers voor elk huidtype en huidconditie. Sheet maskers in verschillende kleuren en voor elk moment van de dag. Maskers met verschillende texturen en voor elk huidprobleem. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.