Wat is niacinamide?

door Anja van Dijken
24 April 2022

Je hebt er vast wel eens van gehoord, niacinamide oftewel vitamine B3. Maar wat is het en wat doet het nu voor je huid. Het is een alleskunner, die zeker wat extra aandacht verdient. Voor nagenoeg elk huidtype en elke huidconditie kan deze vitamine B3 iets betekenen.  

In deze blog neem ik je graag mee in de wereld van niacinamide.

Wat is niacinamide?

Niacinamide staat ook bekend als vitamine B3 en nicotamide. Deze veelzijdige alleskunner kan de huid stimuleren bij bijna elk huidprobleem en ieder huidtype. Deze vitamine wordt vaak ingezet bij problemen als acne, rosacea, maar ook bij pigmentatie, droge huid en het behandelen van rimpels, anti aging dus.

Niacinamide is als vitamine ook een antioxidant. Antioxidanten beschermen en helpen de huid en ons lichaam ontstane beschadigingen te verminderen of te voorkomen. Het zijn dus de “good guys” die onze huid- en lichaamscellen beschermen en herstellen.

 

Waarom is niacinamide goed voor de huid?

Niacinamide heeft een positieve invloed op de huid, maar waarom? Het is een antioxidant, dus een goede beschermer voor onze huid. Daarnaast werkt niacinamide goed tegen pigmentatie en is het ontstekingsremmend, dus goed tegen puistjes. Niacinamide versterkt onze huidbarrière, beschermt de huid tegen schadelijke milieu-invloeden, verzacht de fijne lijntjes en rimpels, laat de doffere huid weer stralen en zorgt zelfs voor een verbetering van een oneffen huidteint. Heel veel goede eigenschappen die we kunnen toeschrijven aan niacinamide.

 

Hoe werkt niacinamide op de huid en wat doet het?

Inzetbaarheid van niacinamide op een rijtje:

  • Niacinamide en huidveroudering. Niacinamide zal de hydraterende eigenschappen van je dagcrème en nachtcrème versterken. Niacinamide zorgt namelijk voor de aanmaak van ceramiden (vetten) en vrije vetzuren in de huid. Onze eigen huidvetten versterken onze huidbarrière, onze natuurlijke eigen bescherming. Door genoeg vetten op de huid wordt vochtverlies tegengegaan, waardoor de droge en vochtarme huid wordt beschermd tegen fijne lijntjes en rimpels.
  • Niacinamide en grove poriën. Niacinamide werkt verfijnend op een huid met grovere poriën. Een hogere concentratie aan niacinamide zal de huid van de porie versterken, waardoor verstoppingen zullen verminderen en de huid een egaler aanzien krijgt.
  • Niacinamide bij acne en puistjes. Niacinamide werkt ontstekingsremmend, waardoor puistjes sneller verdwijnen en worden voorkomen. Een concentratie van 2% of hoger is al effectief. Ook zal niacinamide de talgproductie afremmen en in balans brengen, waardoor de vette huid na verloop van tijd minder vet wordt, puistjes minder worden en als gevolg hiervan zal de huid minder roodheid vertonen. Een puistje is tenslotte een ontsteking die roodheid kan veroorzaken, maar ook pigmentatie.
  • Niacinamide tegen pigmentvlekken. Een teveel aan melanine (pigment in de huid) veroorzaakt pigmentatie. Niacinamide pakt dit aan, om te voorkomen dat er nieuwe verkleuringen (pigmentatie) zullen ontstaan. Niacinamide werkt goed samen met vitamine C, retinol en bakuchiol om pigmentatie te voorkomen en te verminderen.
  • Niacinamide bij roodheid en jeuk. Niacinamide zal roodheid en jeuk verminderen omdat deze vitamine de histamineproductie in onze huid zal verminderen. Goed inzetbaar dus bij de rode en jeukerige huid. Ook bij rosacea zal niacinamide de huid helpen tot rust te brengen, omdat de ontstekingen en roodheid worden afgeremd.

Waar moet je op letten bij het gebruik van producten die niacinamide bevatten?

Tijdens een zwangerschap kunnen er huidproblemen ontstaan, zoals overmatige talgproductie, puistjes, droogte en gevoeligheid. Niacinamide is veilig om te gebruiken tijdens zwangerschap, want het is vrij van zuren en maakt de huid niet zongevoelig. Een ideaal product dus tijdens en na de zwangerschap, in deze huidgevoelige periode.

Heb je een gevoelige huid? Geen zorgen, niacinamide is een veilig ingrediënt die niet zorgt voor een gevoelige of irriterende reactie op de huid.

 

Niacinamide in gezichtsverzorging.

Niacinamide is dus geschikt voor alle huidtypes, zelfs de gevoelige huid. Het mooie van niacinamide is dat je dit ingrediënt heel goed kunnen toevoegen aan je dagelijkse routine in de vorm van een serum. Niacinamide gaat heel goed samen met vochtinbrengende ingrediënten zoals glycerine, plantaardige oliën.

Niacinamide kun je dus eigenlijk vergelijken met een natuurlijke antibiotica voor de huid. Het lost verschillende huidproblemen op, zonder er een huidprobleem bij te maken. Sommige ingrediënten tegen acné kunnen bijvoorbeeld ook droogte veroorzaken. Niacinamide doet dat niet. Je kunt niacinamide ook zonder problemen preventief smeren, doordat het de huidflora respecteert. Niacinamide kun je zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruiken zonder problemen. Ook kan het gecombineerd worden met alle actieve werkstoffen, zoals hyaluronzuur, retinol, vitamine C, glycolzuur, AHA’s, BHA en peptiden.

 

De beste producten met vitamine niacinamide

De Medik8 Clarity Peptides bevat niacinamide, waardoor dit serum roodheid vermindert, pigmentatie voorkomt, tekenen van acne vermindert en de doffe huid herstelt. Dit serum is ideaal voor de acne en huid met rosacea, te gebruiken in de ochtend en de avond onder de dag- en nachtcrème.

Een andere topper is de Alhpa-H Liquid Gold Firming Eye Cream een oogcreme met viervoudige werking: anti-rimpel, anti-verslapping, anti-pigmentatie en anti-vermoeidheid. Stimuleert de aanmaak van collageen, remt vochtverlies en vervaagt pigmentvlekjes en donkere verkleuringen. Door de licht exfoliërende werking vervagen fijne lijntjes en zullen milia (witte bultjes onder de ogen) verminderen en voorkomen.

Het Alpha H Vitamin B Serum bevat naast Vitamine B5 en koper peptiden ook niacinamide, dit is een serum wat zowel in de ochtend als in de avond gebruikt kan worden. Dit serum is door zijn ingrediënten geschikt voor de droge en gevoelige huid, maar ook zeer effectief voor de onzuivere huid met verstopte poriën.

 

 

Medik8 Clarity Peptides Alpha-H Liquid Gold Firming Eye Cream Alpha-H Vitamin B Serum

Medik8 Clarity Peptides

Alpha-H Liquid Gold Firming Eye Cream

Alpha-H Vitamin B Serum

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.