Moet je dagelijks een SPF gebruiken?

door Anja van Dijken
20 Maart 2023

Is het nu echt nodig om elke dag een dagcrème met SPF te gebruiken? Regelmatig komt deze vraag bij ons binnen. Een hele goede vraag, want het is nog altijd lastig om een pasklaar antwoord te geven.

Eigenlijk is het antwoord simpelweg JA, maar omdat er teveel onduidelijkheden over zijn gaan we graag wat dieper in op deze vraag.

 

Moet je dagelijks SPF gebruiken?

Het korte antwoord is: ja! Als je de huid goed wilt beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, dan moet je dagelijks een dagcrème met SPF gebruiken. Zonnestralen, dus de uv-A- en uv-B-stralen, zijn er altijd. Of het nu bewolkt of onbewolkt buiten is, 365 dagen per jaar is deze straling aanwezig. Vooral de uv-A-stralen bereiken altijd onze huid.

Uv-A- en uv-B-stralen tasten de gezondheid van de huid aan. De uv-A-stralen dringen diep door tot in de basaalcellenlaag (diepste laag van de opperhuid) en ook nog de laag daaronder. Ze veroorzaken vroegtijdige huidveroudering, huidkanker en zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van vrije radicalen in de huid.

De uv-B-stralen gaan niet verder dan de opperhuid, maar zijn wel verantwoordelijk voor het verbranden en ook een veroorzaker van huidkanker. Beiden zorgen ervoor dat ons DNA schade oploopt.

Doordat zowel de uv-A- als uv-B-stralen diep doordringen in de huid, tot waar de cellen worden gevormd, zal deze straling de huid beschadigen en vroegtijdig verouderen.

Wil je meer weten wat vrije radicalen en vervuiling doen met je huid, en waarom antioxidanten zo belangrijk zijn? Lees dan onze blog: "Antipollution, hoe bescherm je je huid tegen vervuiling."

 

Waarom is SPF zo belangrijk?

Het gebruik van een SPF dagcrème is belangrijk om de huidcellen te beschermen tegen verbranding, vroegtijdige veroudering, huidkanker, ontstaan van vrije radicalen en DNA-schade. Het gebruik van een SPF kan de negatieve gevolgen van uv-A- en uv-B-straling voorkomen. Beschermen is dus het belangrijkste wat een gezichtscrème met SPF voor je huid doen. Een dagcrème met SPF 30 of een dagcreme met SPF 50, beide zijn echte aanraders om op te nemen in je dagelijkse gezichtsverzorging.

SPF betekent Sun Protection Factor, dus de beschermingsfactor tegen de zon. Des te hoger de factor is, des te beter ben je beschermd in de zon. Er zijn twee soorten zonbescherming, het chemische filter en fysische (minerale/natuurlijke) filter:

  • Het chemische filter: Absorbeert de uv-stralen, wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en wordt effectief een half uur na het aanbrengen. Op het ingrediëntenlijstje is dit filter te herkennen als oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en/of avobenzone.
  • Het fysische filter: Weerkaatst de uv-stralen, blijft op de huid, werkt daardoor direct na het aanbrengen en is zeer geschikt voor de gevoelige huid. Het zit meestal in natuurlijke zonnebrand en is op het ingrediëntenlijstje te herkennen als titaniumoxide of zinkoxide.

Er zijn dan ook nog zonnebrandcrèmes die een combi hebben van deze twee filters. Zelf zijn we fan van de natuurlijke zonnebrands, omdat deze geen troep bevatten en geschikt zijn voor zowel kinderen als de meest gevoelige huidjes.

 

Wat is een goede dagcrème met SPF?

De beste dagcrème met SPF heeft qua bescherming altijd een SPF van minimaal factor 30. Een dagcrème met SPF met een lagere factor is prima als je een kort moment buiten bent of als de huid al een redelijk gebruinde teint heeft. De dagcrème met SPF bevat veel bestanddelen die vocht vasthouden en veelal vitamine E vanwege de antioxiderende werking tegen vrije radicalen.

Heb je snel last van een droge huid? Kies dan een dagcrème met SPF die meer oliën bevat. Heb je juist een vette huid? Dan zal een matterende dagcrème met SPF geschikter zijn.

Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF50 Dermalogica Oil Free Matte SPF 30

Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF50

Dermalogica Oil Free Matte SPF 30Kun je zonnebrandcrème als dagcrème gebruiken?

Ja, je kunt een zonnebrandcrème gezicht zeker als dagcrème gebruiken. Ons advies is dan wel om na de reiniging een hyaluronzuur serum aan te brengen of een vitamine C serum. Laat het serum eerst even intrekken, daarna kan de zonnebrandcrème worden aangebracht.

Zodra de zonnebrandcrème goed is ingetrokken, kan zelfs een foundation worden aangebracht. Een zonnebrandcrème heeft altijd even tijd nodig om in te trekken, noem het maar drogen. Daarna kan een ander product worden aangebracht. Je wilt voorkomen dat je de zonnebrandcrème gaat verdunnen en dus versmeren, omdat dan de zonnebrandcrème niet meer een optimale bescherming zal bieden.

Wil je optimaal beschermd blijven met een zonnebrandcrème als dagcrème? Dan zul je deze regelmatig opnieuw moeten aanbrengen, het liefst elke 2 uur. 

 

Welke zonnebrand is het beste voor je gezicht?

De beste zonnebrand voor het gezicht moet uiteraard bij jou passen. Je kunt daarbij kiezen tussen een SPF 30 of een SPF 50, en of je een zonnebrand gezicht wilt op basis van een fysische (natuurlijk/mineraal) of chemische filter. Daarnaast heb je ook een getinte zonnebrand die het gezicht een tintje geeft, maar ook de structuur van het product kan een rol spelen in je keuze.

Welke factor zonnebrand is het beste?

Moet je een zonverzorging met factor 10, factor 20, factor 30 of factor 50 gebruiken? Een SPF 15 beschermt de huid tegen 93%, een SPF 30 tegen 96% en een SPF 50 tegen 98% van de zonnestralen. Om optimaal van dit percentage gebruik te maken moet de zonnebrandcrème ook elke twee uur worden aangebracht. De verschillen lijken klein, maar bij een SPF 15 ben je voor een best hoog percentage al niet beschermd.

Zonnebrand op basis van een fysisch of chemisch filter?

Een fysisch filter is een 100% natuurlijk zonnefilter, deze ligt op je huid en weerkaatst de zonnestralen. Een chemisch filter absorbeert de zonnestralen en trekt in de huid, waarbij het risico ontstaat dat deze in de bloedbaan terechtkomt. De kans op irritatie is bij een chemische zonnefilter hoger dan bij een natuurlijk filter. Over het algemeen wordt een natuurlijke zonnebrand met het fysische zonnefilter als heel positief ervaren en goed door de huid getolereerd.

SeventyOne Percent Eco Sun Shield - Invisible SPF50+ Salt & Stone SPF 50 Sunscreen Lotion Oolaboo Saveguard Protective Shield SPF30

SeventyOne Percent Eco Sun Shield - Invisible SPF50+

Salt & Stone SPF 50 Sunscreen Lotion

Oolaboo Saveguard Protective Shield SPF30

 

Een getinte zonnebrand gebruiken?

Een getinte zonnebrand kan een uitkomst zijn als je de huid een tintje wilt geven en het kan het gehele jaar door gedragen worden. Je bent hiermee dus altijd gelijk voorzien van een lekker kleurtje en ook nog eens goed beschermd als je naar buiten gaat.

Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick Ultrasun Face Tinted SPF50+ Honey Neoderma Blue Blood Face Tinted Sunscreen SPF30 Natural

Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick

Ultrasun Face Tinted SPF50+ Honey

Neoderma Blue Blood Face Tinted Sunscreen SPF30 NaturalWelke soorten zonnebrand zijn er?

De structuur van de zonnebrand kan voor veel mensen bepalend zijn. Sommigen kiezen voor het gemak van een zonnebrand stick of zonnebrand spray. Voor anderen is een zonnebrand poeder bijvoorbeeld fijner in gebruik, of gebruiken toch liever een zonnebrand op crème- of olie basis. Welke textuur je ook kiest, het belangrijkste blijft de beschermingsfactor.

Bondi Sands Sunscreen Mist Spray SPF 30 SeventyOne Percent Sun Stick Original SPF50+ Bondi Sands Sunscreen Lotion SPF 50+ Fragrance Free

Bondi Sands Sunscreen Mist Spray SPF 30

SeventyOne Percent Sun Stick Original SPF50+

Bondi Sands Sunscreen Lotion SPF 50+ Fragrance FreeIs er ook plasticvrije zonnebrand?

Tegenwoordig komen er steeds meer zonnebrandcrèmes zonder plastic op de markt. In dit type zonnebrand worden biologisch afbreekbare ingrediënten gebruikt, daardoor is zonnebrand zonder plastic niet alleen beter voor je huid maar ook voor milieu en natuur.

SMPL Skincare Zonnebrand SPF30 Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF30 Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30

SMPL Skincare Zonnebrand SPF30

Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF30

Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30

 

 

Advies nodig voor zonnebrand of dagcrème met SPF?

Heb je advies nodig over hoe je een zonverzorging of SPF dagelijks in je skincare routine kunt opnemen? Vragen over SPF producten passen het beste bij jouw wensen? Neem gerust contact op met één van onze Care for Skin schoonheidsspecialisten, zij voorzien je graag van persoonlijk advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.