Vanaf welke leeftijd anti-aging producten?

door Anja van Dijken
25 November 2021

Anti aging producten zijn er in verschillende varianten. Het ene cosmeticabedrijf heeft het over Q10, de ander over hyaluronzuur en nog een ander over huidverstevigende peptiden. Vanaf welke leeftijd moet je eigenlijk anti-aging producten gebruiken?

 

Ouder worden en de huid

Huidveroudering, oftewel anti-aging, begint eigenlijk al vanaf de geboorte wordt weleens gezegd. Huidveroudering kun je niet voorkomen, de huid groeit nou eenmaal met ons mee. Erfelijkheid, levensstijl en omgevingsfactoren bepalen hoe vroeg jouw huid al tekenen van huidveroudering vertoont. En bepaalde ingrediënten kunnen het huidverouderingsproces vertragen, waardoor er een anti-aging effect wordt gecreëerd. 

Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de celactiviteit in de huid af. Daar waar tot je 25ste levensjaar de huid continu nieuw collageen en elastine aanmaakt, de eiwitten die de huid stevigheid en veerkracht geven, neemt die activiteit nu langzaam aan af. Zo rond je 80ste maakt de huid nog maar weinig tot geen collageen en elastine meer aan, waardoor de huid alleen maar slapper en rimpeliger wordt. Bepaalde peptiden en fruitzuren zoals glycolzuur in huidverzorging kunnen de huid triggeren om meer collageen aan te maken bijvoorbeeld.

 

Ons advies

Start met huidverzorging. Met gezichtsverzorging train je de huid, net zoals je je spieren in de sportschool traint. Naast de afbraak en verminderde aanmaak van collageen en elastine zal de huid vanaf een jaar of 35 moeite krijgen met het vasthouden van vocht en kunnen droogtelijntjes ontstaan.

 

Anti Aging

 

Wanneer welke anti-aging ingrediënten?

25-35 jaar

Tussen de leeftijd van 25 en 35 jaar is het verstandig om producten met hyaluronzuur te blijven gebruiken én te beginnen met bijvoorbeeld glycolzuur of retinol (vitamine A-zuur). Hyaluronzuur bindt in de huid wel tot 1000x zijn eigen gewicht aan vocht aan zich. Een echte dorstlesser voor de huid dus en voorkomt droogtelijntjes, een Hyaluronzuur Serum is bijvoorbeeld zo'n product. Glycolzuur en Retinol exfoliëren en stimuleren de celvernieuwing, waardoor de huid actief blijft en collageen en elastine aanmaakt. 

Naast hyaluronzuur, retinol en glycolzuur is vitamine C (minimaal 10%) ook een aanrader. Vitamine C Serum in huidverzorging dient als sterke antioxidant en voorkomt glycatie en oxidatie in de huid door vrije radicalen. Dit zijn processen die het bindweefsel aantasten en huidverslapping en rimpels veroorzaken. Bovendien verheldert vitamine C de teint en voorkomt het pigmentvlekken. Ook Q10 is een sterke antioxidant die de huid beschermt tegen oxidatie en glycatie. 

Ons advies

♣ Dagelijks een Hyaluronzuur Serum.
♣ Dagelijks een Vitamine C Serum of dit ingrediënt verwerkt in een dagcrème of nachtcrème.
♣ Start met een exfoliant op basis van Glycolzuur, 2 -3 maal per week of desgewenst dagelijks.
♣ Retinol in een retinol serum en of nachtcrème retinol.
♣ Overdag altijd een dagcreme met SPF of zonnebrandcreme factor 30.

 

Medik8 Hydra8 B5 Intense Medik8 C-Tetra Luxe

Medik8 Hydr8 B5 Intense

Medik8 C-Tetra Luxe

 

35-60 jaar

In deze fase is het belangrijk om tekorten in het collageen- en elastineniveau op te vullen, door middel van actieve peptiden. Deze actieve peptiden vind je onder andere in de Liquid Peptides van Medik8. Wetenschap toont aan dat peptiden een positief effect hebben bij het verminderen van huidveroudering en bij het aanpakken van problemen, zoals rimpels, huidverslapping en pigmentatie problemen. De meest effectieve peptiden worden gemaakt door middel van biotechnologie. Deze blijven het meest stabiel en kunnen de huid doordringen, waar ze de cellen stimuleren. Actieve peptiden zijn bijvoorbeeld: argireline, peptide-4, palmitoyl tripeptide-5 en palmitoyl tripeptide-38.

Ons advies

Gebruik dagelijks Liquid Peptides als serum, het alles-in-een-serum.
♣ Overdag altijd een dagcrème met SPF of zonnebrandcrème factor 30.

 

Medik8 Liquid Peptides Medik8 Advanced Day Total Protect - SPF30

Medik8 Liquid Peptides

Medik8 Advanced Day Total Protect - SPF30

 

0-100 jaar

We hebben nu een aantal mooie werkstoffen besproken. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het smeren van een zonnefactor het beste anti-aging en huidbeschermende middel is dat je kunt gebruiken. Zo’n 93% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering worden veroorzaakt door UV-straling. UV-straling kan al op jonge leeftijd (baby/kind/tiener) de huidcellen beschadigen en zonschade is vaak pas zichtbaar na een aantal jaren, wanneer de schade al lang en breed gemaakt is. Het advies is dus ook om naast al deze mooie werkstoffen, dag in dag uit de overdag af te sluiten met een dagcrème met SPF. Voor volwassenen zijn er tegenwoordig mooie volwaardige dagcrème met ingebouwde SPF die dagelijks kunnen worden gebruikt en voor kinderen is het verstandig om op zonnige dagen alle onbedekte lichaamsdelen in te smeren met een zonnebrandcrème voor kinderen

Ons advies

♣ Gebruik overdag altijd een dagcrème met SPF of zonnebrandcrème factor 30, jouw beste anti-aging ever!

 

Medik8 Advanced Day Ultimate Protect SPF50+ Medik8 Daily Radiance Vitamin C

Medik8 Advanced Day Ultimate Protect SPF50+

Medik8 Daily Radiance Vitamin C


Medik8 advies nodig?

Eén van de merken die al deze werkstoffen heeft verwerkt in hun producten is Medik8. Klik hier om een kijkje te nemen in tussen de producten van Medik8. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste producten voor jouw huidtype? Onze schoonheidsspecialistes van Care for Skin helpen je graag.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.