Vanaf welke leeftijd anti-aging producten?

25 November 2021

Anti aging producten zijn er in verschillende varianten. Het ene cosmeticabedrijf heeft het over Q10, de ander over hyaluronzuur en nog een ander over huidverstevigende peptiden. Vanaf welke leeftijd moet je eigenlijk anti-aging producten gebruiken?

 

Ouder worden en de huid

Huidveroudering (anti-aging) begint eigenlijk al vanaf de geboorte. Huidveroudering kun je niet voorkomen, de huid groeit nou eenmaal met ons mee. Erfelijkheid, levensstijl en omgevingsfactoren bepalen hoe vroeg jouw huid al tekenen van huidveroudering vertoont. En bepaalde ingrediënten kunnen het huidverouderingsproces vertragen, waardoor er een anti-aging effect wordt gecreëerd. 

Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de celactiviteit in de huid af. Daar waar tot je 25ste levensjaar de huid continu nieuw collageen en elastine aanmaakt (dat zijn de eiwitten die de huid stevigheid en veerkracht geven), neemt die activiteit nu langzaam aan af. Zo rond je 80ste maakt de huid nog maar weinig tot geen collageen en elastine meer aan, waardoor de huid alleen maar slapper en rimpeliger wordt. Bepaalde peptiden en fruitzuren zoals glycolzuur in huidverzorging kunnen de huid triggeren om meer collageen aan te maken bijvoorbeeld. Met huidverzorging kun je de huid dus trainen, net zoals je je spieren in de sportschool kunt trainen. Naast de afbraak en verminderde aanmaak van collageen en elastine zal de huid vanaf een jaar of 35 moeite krijgen met het vasthouden van vocht en kunnen droogtelijntjes ontstaan.

 

Anti Aging

 

Wanneer welke anti-aging ingrediënten

25-35 jaar

Tussen de leeftijd van 25 en 35 jaar is het verstanding om producten met hyaluronzuur te blijven gebruiken én te beginnen met bijvoorbeeld glycolzuur of retinol (vitamine A-zuur). Hyaluronzuur bindt in de huid wel tot 1000x zijn eigen gewicht aan vocht aan zich. Een echte dorstlesser voor de huid dus en voorkomt droogtelijntjes, een Hyaluronzuur Serum is bijvoorbeeld zo'n product. Glycolzuur en Retinol exfoliëren en stimuleren de celvernieuwing, waardoor de huid actief blijft en collageen en elastine aanmaakt. 

Naast hyaluronzuur, retinol en glycolzuur is vitamine C (minimaal 10%) ook een aanrader. Vitamine C Serum in huidverzorging dient als sterke antioxidant en voorkomt glycatie en oxidatie in de huid door vrije radicalen. Dit zijn processen die het bindweefsel aantasten en huidverslapping en rimpels veroorzaken. Bovendien verheldert vitamine C de teint en voorkomt het pigmentvlekken. Ook Q10 is een sterke antioxidant die de huid beschermt tegen oxidatie en glycatie. 

 

Nieuwsgierig naar wat oxidatie en glycatie in de huid precies is? Bekijk dan dit filmpje van Maria Galland

 

35-60 jaar

In deze fase is het belangrijk om tekorten in het collageen- en elastineniveau op te vullen, door middel van actieve peptiden. Deze actieve peptiden vind je onderanders in de Liquid Peptides van Medik8. Wetenschap toont aan dat peptiden een positief effect hebben bij het verminderen van huidveroudering en bij het aanpakken van problemen, zoals rimpels, huidverslapping en pigmentatieproblemen. De meest effectieve peptiden worden gemaakt door middel van biotechnologie. Deze blijven het meest stabiel en kunnen de huid doordringen, waar ze de cellen stimuleren. Actieve peptiden zijn bijvoorbeeld: argireline, peptide-4, palmitoyl tripeptide-5 en palmitoyl tripeptide-38.

 

0-100 jaar

We hebben nu een aantal mooie werkstoffen besproken. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het smeren van een zonnefactor het beste anti-aging en huidbeschermende middel is dat je kunt gebruiken. Zo’n 93% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering worden veroorzaakt door UV-straling. UV-straling kan al op jonge leeftijd (baby/kind/tiener) de huidcellen beschadigen en zonschade is vaak pas zichtbaar na een aantal jaren, wanneer de schade al lang en breed gemaakt is. Het advies is dus ook om naast al deze mooie werkstoffen, dag in dag uit de dagverzorging af te sluiten met een dagcrème met SPF. Voor volwassenen zijn er tegenwoordig mooie volwaardige dagcrème met ingebouwde SPF die dagelijks kunnen worden gebruikt en voor kinderen is het verstandig om op zonnige dagen alle onbedekte lichaamsdelen in te smeren met een zonnebrandcrème voor kinderen. 

 

 

Medik8

Eén van de merken die al deze werkstoffen heeft verwerkt in hun producten is Medik8. Klik hier om een kijkje te nemen in tussen de producten van Medik8. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste producten voor jouw huidtype? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag.

 

Onze Medik8 tips voor jou:

Medik8 Hydr8 B5 Intense Medik8 Advanced Day Total Protect SPF30 Medik8 Liquid Peptides

Medik8 Hydr8 B5 Intense

Medik8 Advanced Day Total Protect SPF30

Medik8 Liquid Peptides