Vanaf welke leeftijd moet je anti-aging producten gebruiken?

door Julianne Bruining
17 Oktober 2019

 

Huidveroudering (anti-aging) begint eigenlijk al vanaf de geboorte. Huidveroudering kun je niet voorkomen, de huid groeit nou eenmaal met ons mee en de conditie zal hoe dan ook achteruit gaan. Maar, met de juiste huidverzorging kan deze huidveroudering wel worden vertraagd. Dit kan met diverse werkstoffen, die verschillende werkingen hebben. Hierdoor is er eigenlijk ook geen direct antwoord op de vraag: 'Vanaf welke leeftijd moet je anti-aging producten gebruiken?', omdat het ene anti-aging ingrediënt het andere anti-aging ingrediënt niet is. Ik leg je graag uit in welke leeftijdsfase, welke producten effectief zijn om de huid in optimale conditie te houden.

Vanaf welke leeftijd moet je anti-aging producten gebruiken?

 

12 – 25 jaar

Met huidverzorging kan gestart worden vanaf een leeftijd van ongeveer 12 jaar. In de puberteit zien we vaak dat de talgproductie toeneemt, de huidstructuur verandert en de huid gevoelig wordt voor puistjes. Tussen een leeftijd van 12 en 25 jaar is het goed om milde, luchtige producten te gebruiken met bijvoorbeeld salicylzuur, niacinamide, antioxidanten en hyaluronzuur. Salicylzuur werkt uitstekend tegen puistjes, doordat het de talgproductie reguleert, de hoornlaag verdunt en antibacterieël op de ontsteking werkt. Niacinamide is vitamine B3 en is een echte huidhersteller. Dit is erg geschikt wanneer littekens achter blijven na puistjes en bovendien voorkomt het schilfertjes. Hyaluronzuur is een multi-use werkstof die elke leeftijd en elk huidtype kan gebruiken. Hyaluronzuur komt van nature voor in de huid. Hyaluronzuur bindt vocht en zorgt ervoor dat vocht in de huid blijft zitten. Het is altijd goed om een vochttekort in de huid te voorkomen, door bij voorbaat hyaluronzuur te gebruiken in huidverzorging. 

 

25 – 40 jaar

Erfelijkheid, levensstijl en omgevingsfactoren bepalen de fase waarin de opperhuid en lederhuid dunner beginnen te worden, maar ongeveer vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de celactiviteit af. De fibroblasten maken minder collageen en elastine aan: twee eiwitten die het bindweefsel van de huid voorzien van stevigheid en veerkracht. Daarnaast zal de huid steeds meer moeite hebben met het vasthouden van vocht, waardoor droogtelijntjes kunnen ontstaan. Tussen de leeftijd van 25 en 35 jaar is het verstanding om producten met hyaluronzuur én te blijven gebruiken én te beginnen met bijvoorbeeld glycolzuur of retinol (vitamine A-zuur). Glycolzuur en Retinol stimuleren de celvernieuwing, waardoor de huid actief blijft. Dit resulteert in een stimulatie van collageen- en elastineaanmaak, daar waar de huid van nature juist de aanmaak remt. Glycolzuur in een dagelijks serum zijn verwerkt of in een wekelijkse peeling. Retinol wordt afgebroken door daglicht en kan dus als nachtproduct worden gebruikt. Naast hyaluronzuur, retinol en glycolzuur is vitamine C (minimaal 10%) ook een aanrader. Vitamine C in huidverzorging dient als sterke antioxidant en voorkomt glycatie en oxidatie in de huid door vrije radicalen. Dit zijn processen die het bindweefsel aantasten en huidverslapping en rimpels veroorzaken. Bovendien verheldert vitamine C de teint en voorkomt het pigmentvlekken.

Anti Aging

 

40 – 65 jaar

In deze fase is het belangrijk om tekorten in het collageen- en elastineniveau op te vullen, door middel van actieve peptiden. Wetenschap toont aan dat peptiden een positief effect hebben bij het verminderen van huidveroudering en bij het aanpakken van problemen, zoals als rimpels, huidverslapping en pigmentatieproblemen. De meest effectieve peptiden worden gemaakt door middel van biotechnologie. Deze blijven het meest stabiel en kunnen de huid doordringen, waar ze de cellen stimuleren. Actieve peptiden zijn bijvoorbeeld: argireline, peptide-4, palmitoyl tripeptide-5 en palmitoyl tripeptide-38.

 

The Key to anti-aging

We hebben nu een aantal mooie werkstoffen besproken. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het smeren van een zonnefactor het beste anti-aging middel is dat je kunt gebruiken. Zo’n 93% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering worden veroorzaakt door UV-straling. UV-straling kan al op jonge leeftijd (baby/kind/tiener) de huidcellen beschadigen en zonschade is vaak pas zichtbaar na een aantal jaren, wanneer de schade al lang en breed gemaakt is. Het advies is dus ook om naast al deze mooie werkstoffen, dag in dag uit de dagverzorging af te sluiten met een crème met minimaal SPF30. 

 

Medik8

Eén van de merken die al deze werkstoffen heeft verwerkt in hun producten is Medik8. Klik hier om een kijkje te nemen in tussen de producten van Medik8. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste producten voor jouw huidtype? Onze schoonheidsspecialisten helpen je graag.

 

Onze tips voor jou:

Hydr8 B5 Intense Medik8 - Advanced Day Total Protect Medik8 - Liquid Peptides


Hydr8 B5 Intense

SHOP NU

 


Advanced Day Total Protect

SHOP NU

 


Liquid Peptides

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant: 

Basishuidverzorging | Welke producten heb ik minimaal nodig?

 

 

 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.
Zorgeloos zonnen doe je zo! (update)
Lees meer...
8 Jul 2020
Wat te doen tegen vet haar
Lees meer...
24 Jun 2020