Wat is een fruitzuurpeeling?

door Anja van Dijken
24 Oktober 2022

Fruitzuurpeeling, de AHA's en BHA's, exfolianten, al deze begrippen kom je geregeld tegen en vooral het credo: "Fruitzuurpeeling, goed voor je huid!"

Maar wat zijn fruitzuren nu eigenlijk en is een fruitzuur behandeling ook voor jouw huid geschikt? Zo ja? Welke fruitzuur behandeling kies je dan voor jouw gezicht en kun je dit ook zelf thuis doen?

We leggen het je graag uit, zodat ook de wereld van fruitzuren voor jou een "easy to go" wordt!

 

Wat zijn fruitzuren?

Fruitzuren is een verzamelnaam van verschillende ingrediënten die gebruikt worden in gezichtsverzorging, zoals een peeling, vitamine C serum, gezichtstoner vette huid. Kort gezegd: deze producten zorgen voor een chemische exfoliatie die de dode huidcellen verwijderen. Er zijn diverse soorten fruitzuren zoals glycolzuur, melkzuur, salicylzuur, amandelzuur en ascorbinezuur.

De fruitzuren hebben daarnaast verschillende concentraties, waardoor de sterkte van de exfoliant, het peelende effect wordt bepaald. De hogere concentraties worden weliswaar alleen door de specialisten toegepast. De fruitzuren in lagere concentraties zijn heel goed voor een fruitzuur behandeling voor je gezicht thuis.

Er zijn twee types fruitzuren, de AHA's  en de BHA's.
Alpha Hydroxy Acids (AHA's) zijn in water oplosbare fruitzuren. Ze verweken de dode huidcellen aan het huidoppervlakte, met als gevolg dat er nieuwe en frisse huidcellen tevoorschijn komen. De meest bekende AHA's zijn glycolzuur, melkzuur en amandelzuur.

Beta Hydroxy Acids (BHA's) zijn de in olie oplosbare fruitzuren. Omdat ze in olie (talg) oplosbaar zijn, zijn deze BHA's zeer geschikt voor de vettere huid met verstopte poriën. De BHA's vermengen zich met het talg (van de vette huid) en dringen diep door in de poriën, waar de verstoppingen worden opgelost. De meest bekende BHA is het salicylzuur.

Zowel de AHA's als de BHA's hebben een peelend effect op de huid, waarbij de BHA peeling dieper doordringt in de huid en de AHA peeling zich meer op de huidoppervlakte richt.

 

Hoe werkt een fruitzuurpeeling?

De huid heeft vanuit zichzelf een natuurlijk afschilferingsproces, daarbij moet je denken aan zo'n miljoen dode huidcellen per dag. Door verschillende oorzaken kan dit proces verstoord raken, waardoor een doffere, verstopte, gepigmenteerde of droge huid ontstaat. Door regelmatig aan de slag te gaan met fruitzuren is dit te voorkomen. Maar hoe werkt een fruitzuurpeeling nu?

Eigenlijk is dit heel eenvoudig. Fruitzuren hebben een exfoliërende werking op de huid. Fruitzuren hebben een lage PH-waarde (zuurgraad), zo rond de 3 of 4. Onze huid heeft een PH-waarde van ongeveer 5,5. Door het aanbrengen van een peeling, serum of toner met fruitzuren zal deze de huid stimuleren om de dode huidcelletjes los te laten.

Hierdoor wordt de huid altijd gestimuleerd tot een snellere celdeling, het opschuiven van de onderste huidcellenlaag naar het huidoppervlakte, waardoor de huid vernieuwd wordt.

 

Wat doen fruitzuren voor je huid?

Fruitzuren doen echt heel veel voor je huid. De werking is enigszins afhankelijk van het type fruitzuur dat je kiest. De verschillen en de werkingen van de type fruitzuren zien er als volgt uit:

Glycolzuur - is een AHA en afkomstig van rietsuiker e/o honing.

Geschikt voor: de oudere huid, droge huid, doffe huid, vroegtijdige huidveroudering.
Werking: exfolieert, dringt diep door tot de basaalcellenlaag, stimuleert de celvernieuwing, de aanmaak van collageen en elastine, trekt andere werkstoffen met zich mee diep in de huid, verbetering van het vochtvasthoudend vermogen in de huid.
Percentage: varierend van 5% - 20% voor thuisgebruik.
Niet geschikt voor: zwangeren, open wondjes, rosacea, gevoelige huid.

Salicylzuur - is een BHA en afkomstig van de boomschors van de wilg.

Geschikt voor: acne, vette huid, (jeugd)puistjes, talgbultjes, mee-eters.
Werking: exfolieert, lost talg op diep in de porien, vermindert verstopte porien, ontstekingsremmend.
Percentage: varierend 0,1 % - 2%.
Niet geschikt voor: zwangeren, allergie voor asperine, open wondjes, droge huid, gevoelige huid.

Melkzuur  - is een AHA en afkomstig van melk (veelal van de ezel).

Geschikt voor: hyperpigmentatie, gevoelige huid, zonbeschadigde huid, littekens na puistjes, droge huid.
Werking: exfolieert, vermindert pigmentvlekken, dringt diep door in de huid, stimuleert aanmaak hyaluronzuur.
Percentage: varierend 1,0% - 20%.
Niet geschikt voor: open wondjes.

Amandelzuur - is een AHA en afkomstig van bittere amandelen.

Geschikt voor: zeer gevoelige huid, jeugdpuistjes, littekens na puistjes, doffe huid.
Werking: exfolieert oppervlakkig, stimuleert celvernieuwing, stopt jeugdpuistjes die de oorsprong hebben in verstoppingen.
Percentage: 1% - 10%.
Niet geschikt voor: notenallergie.

Ascorbinezuur (vitamine C) - is een AHA en afkomstig van fruit of synthetische oorsprong.

Geschikt voor: hyperpigmentatie, couperose, zonbeschadigde huid, vroegtijdige huidveroudering, oude huid, doffe huid.
Werking: vermindert pigmentvlekken, versterkt vaatwanden bij couperose, stimuleert collageen aanmaak, sterke antioxidant-bescherming tegen vrije radicalen (voorkomt vroegtijdige huidveroudering).
Percentage: 1% - 30%.
Niet geschikt voor: -.

 

Hoe en wanneer kun je een fruitzuurpeeling gebruiken?

Wanneer is je huid toe aan een fruitzuur peeling? Er zijn een flink aantal huidcondities, huidproblemen, waarbij een fruitzuur behandeling gezicht een positieve uitwerking heeft. Let bij de keuze van het product op je huidtype, dit is belangrijk om te weten als het gaat om de keuze van het type fruitzuur is verwerkt in het product.

  • Pigmentvlekken
  • Vroegtijdige huidveroudering, rimpels en fijne lijntjes
  • Slappe huid
  • Zonschade met pigment
  • Droge huid
  • Doffe huid
  • Acne
  • Vette huid
  • Verstopte poriën
  • Littekens van puistjes
  • Couperose huid

We geven je een drietal mooie suggesties van fruitzuur peeling voor de verschillende huidtypes en huidcondities:

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling: is het type AHA-peeling, waarin de werkstoffen citroenzuur, melkzuur en appelzuur zijn verwerkt. Deze peeling is bedoeld als een kuur en vooral geschikt voor de droge huid, doffe huid, de huid met pigmentvlekken, de huid met vroegtijdige huidveroudering, rimpels en fijne lijntjes. Het geeft de huid een sterke stimulans tot vernieuwde celdeling, waardoor een gladder en egaler uitziende huid te voorschijn komt.

 

Dr Grandel Alpha Effect AHA-Peeling
Dr Grandel Alpha Effect AHA-Peeling

 

De Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling is een avondpeeling en vooral geschikt als een kuur van ongeveer 28 dagen. Je kunt deze na de reiniging in de avond op het gezicht aanbrengen, goed laten intrekken, hierna kan de nachtcreme worden aangebracht. Voor overdag is tijdens de kuur een zonverzorging aan te bevelen, om de huid optimaal te beschermen.

Voor een kortere kuur of dagelijks gebruik zijn de Dr. Grandel AHA-Effect ampullen een aanrader en vooral heel gemakkelijk in gebruik. Deze ampullen kunnen dagelijks worden ingezet en stimuleren de huid tot celvernieuwing, meer elasticiteit en een fitte en vitale uitstraling. Deze ampullen zijn geschikt voor alle huidtypes, zoals de droge, vette, maar ook de normale huid.

 

Dr Grandel AHA-Effect Ampullen
Dr Grandel AHA-Effect Ampullen

 

Een fruitzuur behandeling kan echt het verschil maken, jouw huid helpen naar een betere conditie en wacht maar af: even geduld bij het gebruik, maar je zult zien dat de complimentjes binnen stromen.

 

Fruitzuur peeling kopen?

Heb je advies nodig om de juiste fruitzuur peeling te kopen? Bij Care for Skin helpen we je graag met een goed advies. Onze specialisten staan graag voor je klaar.

Voor meer info over de verschillende zuren lees ook de volgende blogs eens:

Glycolzuur, wat doet het voor je huid?

Glycolzuur, fruitzuur of salicylzuur, wat is het verschil?

Waarom je niet lukraak alles op je gezicht moet smeren!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.