Is zelfbruiner schadelijk voor de huid?

door Anja van Dijken
31 Juli 2023

Zelfbruiners hebben zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld. Deze producten kunnen je huid een prachtige, zongebruinde gloed geven zonder dat je urenlang in de zon hoeft te liggen. Maar is het dagelijks gebruik van zelfbruiners schadelijk voor je huid? En hoe vaak per week moet je zelfbruiners gebruiken om een perfecte teint te behouden? Lees verder om erachter te komen!

Is zelfbruiner schadelijk voor je huid?

Het is belangrijk om te weten dat zelfbruiner, in tegenstelling tot traditionele zonnebanken of langdurige blootstelling aan de zon, géén schade aanricht aan je huid. Zelfbruiners werken op basis van een chemische reactie met de dode huidcellen aan het oppervlak van je huid die een kleurverandering veroorzaakt en een tijdelijke 'bruining' biedt. De werkzame stof in de meeste zelfbruiners is dihydroxyaceton (DHA) en erythrulose. Deze stoffen zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik op de huid.

Echter, zelfbruiners kunnen de huid soms wat uitdrogen of irritatie veroorzaken, vooral bij zeer langdurig en dagelijks gebruik, maar gelukkig komt dit niet vaak voor. Het is altijd aan te raden om een patch test uit te voeren voordat je het product volledig aanbrengt.

Kun je een zelfbruiner elke dag gebruiken?

Yessss, hoe fijn is dat. In principe kun je een zelfbruiner elke dag gebruiken zonder dat deze schade toebrengt aan je huid. Het is volkomen veilig om een zelfbruiner dus dagelijks te gebruiken. Wel zijn er onderzoeken bekend waarbij bij een dagelijks gebruik, na ongeveer 1-2 maand, de huid toch kan reageren. Het is feitelijk ook niet nodig om elke dag een zelfbruiner te gebruiken, één tot twee keer per week is meer dan genoeg voor een mooi gebruinde teint en is dan ook volledig oke.

Na het aanbrengen van de zelfbruiner heeft je huid de tijd nodig om de zelfbruiner te laten ontwikkelen, op kleur te komen. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 uur na het aanbrengen van de zelfbruiner. Kies dus niet te gauw voor een dubbele laag en wacht minimaal een halve dag voordat je een nieuwe laag zelfbruiner aanbrengt.

 

Bondi Sands Self Tanning Foam Dark Medex Self Bronzing

Bondi Sands Self Tanning Foam Dark

Medex Self Bronzing

 

Hoe vaak per week kun je een zelfbruiner aanbrengen?

Het hangt af van het specifieke product en je huidtype, maar over het algemeen is het aanbevolen om een zelfbruiner één tot twee keer per week te gebruiken. Deze frequentie zorgt voor een geleidelijke, natuurlijke uitziende kleur. Vergeet niet om je huid goed te exfoliëren voordat je de zelfbruiner aanbrengt voor een egale applicatie.

 

Zelfbruiner en zwangerschap

In principe is het DHA, het actieve ingrediënt in een zelfbruiner veilig in gebruik, zelfs als je zwanger bent. Ons advies is om bij zwangerschap geen gebruik te maken van de zelfbruiner tanning spray, maar alleen te kiezen voor de zelfbruiner tanning oil, tanning lotion of tanning mousse. Er is nog te weinig bekend over wat een tanning spray doet als we het inademen en dan met name voor het ongeboren kindje.

 

Bondi Sands Everyday Gradual TanOrganic Facial Selftan Oil

Bondi Sands Everyday Gradual

TanOrganic Facial Selftan Oil

 

Hoe breng je een zelfbruiner aan?

Niet iedereen is er eigen mee, het aanbrengen van een zelfbruiner. Het is niet moeilijk, maar er zijn zeker goede tips, waardoor jouw huid de perfecte glow krijgt. We hebben de zelfbruiner do's en don'ts voor je in deze blog gezet.

Wat is beter: zonnebank of zelfbruiner?

Laat het duidelijk zijn: Zonnebank geeft schadelijke straling en kan hierdoor huidkanker, maar ook huidveroudering veroorzaken. Dat is niet het geval bij een zelfbruiner, deze is volkomen veilig in gebruik.

 

Advies en zelfbruiner kopen?

Zelfbruiners zijn een veilig en effectief alternatief voor de traditionele manieren om een bruine huid te krijgen, zoals zonnebaden of zonnebanken. Hoewel ze veilig zijn voor de huid, is matiging de sleutel tot het behouden van een natuurlijke, gezonde gloed. Door je huid goed voor te bereiden en het product op de juiste manier en met de juiste frequentie aan te brengen, kun je genieten van een prachtige, zongebruinde huid, ongeacht het seizoen.

Heb je advies nodig welke zelfbruiner geschikt is voor jouw huid? Neem voor een goed advies contact op met de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.