Vrije radicalen, antioxidanten, wat is nu wel of niet goed voor je?

door Anja van Dijken
20 Februari 2023

Antioxidanten zijn voedingsstoffen en ze beschermen ons tegen vrije radicalen die onze huid sneller verouderen. Ze worden toegevoegd aan onze voeding, lichaamsverzorging en breed ingezet in de gezichtsverzorging.

Waarom zijn antioxidanten zo belangrijk voor ons om gezond en fit te blijven? Lees meer over waarom je niet zonder antioxidanten kunt.

 

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen oxidatie. Ze zijn als een soort beschermleger voor jouw lichaam en huid. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten en zijn daarmee belangrijk voor onze gezondheid. 

 

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn restproducten of afvalstoffen die o.a. ontstaan zodra ons lichaam suikers, koolhydraten en eiwitten gaat verbranden. Het lichaam gebruikt hiervoor zuurstof, dit gaat oxideren en daarbij wordt een schadelijk restproduct ontwikkeld: de vrije radicalen.

Vrije radicalen in je lichaam zijn agressieve moleculen die gezonde moleculen (lipiden en proteïnen), cellen en zelfs DNA aantasten. Hierdoor kunnen niet alleen tal van ziektes ontstaan, maar ook zeker vroegtijdige veroudering van je lichaam optreden. Een teveel aan vrije radicalen hebben we vermoedelijk (bijna) allemaal.

Ook ontstaat dit schadelijke goedje als je in de zon zit, een sigaret rookt of rook binnenkrijgt, bij langdurige stress, het drinken van alcohol of intensief sporten. Allemaal veroorzakers van vrije radicalen. Door onze alledaagse dingen te doen, soms net iets te ongezond, ontstaan dus de vrije radicalen. Het zijn afvalstoffen en die hebben antioxidanten nodig om opgeheven te worden.

Helemaal zonder kunnen we ook niet, vrije radicalen hebben een functie in het tegengaan van virussen en infecties. Echter over het algemeen hebben we eigenlijk altijd teveel aan vrije radicalen, des te belangrijker dus om je hiervan bewust te zijn.

 

Waar zijn antioxidanten goed voor?

Antioxidanten vangen vrije radicalen op, om zo schade te voorkomen aan onze cellen en zelfs ons DNA. Hiermee kunnen veel ziektes worden voorkomen, maar helaas niet worden genezen. Als het gaat om de huid, zijn antioxidanten het "wondermiddel" tegen vroegtijdige huidveroudering.

Een gezonde dosis aan antioxidanten in je voeding en huidverzorging heeft dus wel degelijk effect als het gaat om vroegtijdige huidveroudering. Eerlijk is eerlijk, huidveroudering kunnen we niet stoppen met voeding of de juiste huidverzorging. Echter door voldoende antioxidanten in je voeding en dagelijkse huidverzorgingroutine op te nemen, kan huidveroudering wel degelijk worden vertraagd.

 

Wat doen vrije radicalen met je huid?

Vrije radicalen zullen het verouderingsproces in je huid versnellen. Lichamelijke veroudering is feitelijk het gevolg van de opgelopen schade door vrije radicalen aan onze lichaams- en huidcellen, maar ook ons bindweefsel. Uiteraard is het verouderingsproces altijd aanwezig, maar vroegtijdige of te snelle veroudering heeft als oorzaak een overschot aan vrije radicalen. Vrije radicalen en de huid, dat is nooit een goede match.

 

Wat kun je doen tegen teveel vrije radicalen?

Vrije radicalen huid en lichaam vinden hun oorsprong in een ongezonde leefstijl, ongeacht wat het is. Ben jij stiekem verslaafd aan suikers, neem je teveel zouten, rook je nog altijd, drink je geregeld alcohol, heb je langdurige stress, sport je intens, zit je veel in de zon, vieze buitenlucht of ben je geregeld onderhevig aan blauw licht? Dan weet je wat je moet doen!

Vaak weet je van jezelf wel aan te wijzen welke veranderingen je moet maken. Kies sowieso altijd voor een gebalanceerde leefstijl en gezonde onbewerkte (liefst biologische) voeding, dan ben je in ieder geval verzekerd van een dagelijks gezonde portie antioxidanten. Antioxidanten zitten vooral in  groente, fruit, pitten en zaden, kruiden, noten en pure chocolade.

Wil je meer weten over de battle tussen antioxidanten en vrije radicalen en goed advies hierover?  Lees erover in onze eerder geschreven blog: "Antioxidanten versus vrije radicalen".

 

Antioxidanten in je huidverzorging

Huidverzorging met antioxidanten, hoe doe je dat? We got you! Het merk Oolaboo heeft een mooie lijn met producten die volledig ingezet wordt op antioxidanten.

Oolaboo Saveguard Elixir

Oolaboo Saveguard Elixir

 

De Oolaboo Saveguard Elixer is een intensief serum dat krachtige antioxidanten bevat en is speciaal voor de gevoelige huid. Het serum kalmeert de huid, vermindert roodheid en herstelt ontstekingen waardoor huidirritaties worden verminderd. Daarnaast helpt het ook nog met anti-aging!

Oolaboo Saveguard Face Cream

Oolaboo Saveguard Face Cream

 

De Oolaboo Saveguard Face Cream is een sterk voedende gezichtscrème en zit bommetje vol antioxidanten. De crème versterkt het afweermechanisme van de huid, hydrateert en voorkomt huidirritaties en roodheid. Zelfs de rosacea en couperose huid ervaart deze crème als zeer rustgevend en beschermend.

Oolaboo Saveguard Protective Shield SPF30

Oolaboo Saveguard Protective Shield SPF30

 

De Oolaboo Saveguard Protective Shield SPF30 beschermt de huid met een natuurlijk zonnefilter op basis van tomatenextract en druivenzaad, De zonnebrand gezicht kun het gehele jaar door dagelijks worden gebruikt om de gevoelige huid te beschermen tegen schadelijke invloeden door zon en vervuiling. Het werkt niet alleen kalmerend voor de huid, maar bevat ook een dosis antioxidanten voor een verbeterde afweer.

Oolaboo Saveguard Mask

Oolaboo Saveguard Mask

 

De Oolaboo Saveguard Mask zit opnieuw vol antioxidanten die je huid een boost geeft als het gaat om bescherming en voeding. Ook dit gezichtsmasker is speciaal ontwikkeld voor gevoelige huidcondities en voorziet de huid van een flinke dosis hydratatie, daarnaast verbetert het de huid en zorgt voor een fluweelzacht huidgevoel.

 

 

Antioxidanten toevoegen aan je skincare routine

Je bent gewend aan je eigen crème's en wilt dit natuurlijk niet ineens omgooien. Ons advies is om sowieso antioxidanten toe te voegen aan je huidige dagelijkse routine. Maar hoe doe je dat?

Voeg een serum met antioxidanten toe! Dit is eenvoudig en vooral effectief voor je huid. We lichten er een drietal voor je uit. Alledrie bommetje vol antioxidanten, voor alle huidtypes geschikt en voor ieder wat wils:

  1. Salt & Stone Antioxidant Facial Oil: Een serum en gezichtsolie met een 100% biologische en vegan formule. Het is rijk aan antioxidanten en vetzuren uit plantaardige extracten om de huid te beschermen, hydrateren en intensief te voeden.
  2. Hemptouch Replenishing Antioxidant Face Oil: Herstelt de huid, beschermt, hydrateert en kalmeert. De gezichtsolie versterkt de huidbarrière en zorgt ervoor dat de droge huid weer soepel aanvoelt.
  3. Image Skincare Balancing Antioxidant Serum: Een fris gel-serum voor alle huidtypes én alle leeftijden. Het herstelt de huid van vochtverlies en vermindert irritaties, vooral als je huid niet zit te wachten op een olie is dit serum een uitkomst. Ook prettig voor een licht ontstoken huid bij acne of zwangeren en ook een aanrader voor mannen.
Salt & Stone Antioxidant Facial Oil Hemptouch Replenishing Antioxidant Face Oil Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant Serum

Salt & Stone Antioxidant Facial Oil

Hemptouch Replenishing Antioxidant Face Oil

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant Serum

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.