Wat doet blauw licht met je huid?

door Anja van Dijken
20 Februari 2023

Blauw licht, moeten we er echt zo bang voor zijn zoals de cosmetica industrie beweert? Moeten we nu echt achter onze schermen vandaan komen en het serie kijken beperken?

We nemen je mee in de wereld van het blauwe licht.

 

Wat is blauw licht?

In het kort de feiten over blauw licht. Er bestaan twee bronnen die we de titel blauw licht mogen geven: die van uit de natuur en kunstmatig blauw licht. De zon is de grootste producent van blauw licht, dit blauwe licht zorgt ervoor dat de lucht hemeltje blauw straalt. Het blauw licht geeft aan wanneer het dag of nacht is, daardoor regelt het blauwe licht o.a. ons slaapritme.

Dit gaat dus over het natuurlijke blauwe licht. Kunstmatig blauw licht is afkomstig van alles wat een beeldscherm heeft: tv's, smartphones, tablets, laptops, etc.

 

Is blauw licht schadelijk?

Ja en nee! Deels is er nog niet veel of te weinig bekend over hoe schadelijk blauw licht nu werkelijk is. Om blauw licht nu zomaar als grote boosdoener van oogschade of huidschade aan te wijzen, gaat naar ons inziens daarom net een stapje te ver.

Wel weten we dat zonlicht een grotere hoeveelheid blauw licht produceert dan dat beeldschermen doen. Tegelijk weten we ook dat door het gebruik van schermen tot laat op de avond, of diep in de nacht, jouw slaapritme behoorlijk in de war kan schoppen, met alle negatieve gevolgen van dien. Denk daarbij aan slapeloosheid, depressie, hoofdpijnklachten, traanogen, etc.

Overal waar "TE" voor staat, is simpelweg dus niet oké. Teveel blauw licht? Ja dat is schadelijk voor je ogen, je gezondheid en dus ook voor je huid.

Tegelijk is er ook nog iets positiefs over blauw licht te melden. Blauw licht helpt bij de aanmaak van vitamine D, maar hier gaat het wel om het natuurlijke blauwe licht van de zon. Maar er is meer. Blauw licht heeft een positieve uitwerking op je humeur en ook op huidontstekingen. Er zijn zelfs aparte lampen met blauw licht, die bij de acne gevoelige huid als kuur worden ingezet.

 

Wat doet blauw licht met je huid?

Blauw licht veroorzaakt vrije radicalen, noem het maar een producent van ongevraagde afvalstoffen. Vrije radicalen zijn veroorzakers van vroegtijdige huidveroudering van je huid. Vrij radicalen veroorzaken schade aan onze lichaamscellen, dus ook aan onze huidcellen. Vrije radicalen hebben we deels nodig maar heb je hiervan teveel, dan kunnen deze je lichaam ziek maken en dit heeft zeker ook een uitwerking op je huid.

Wil je meer weten over vrije radicalen en de goede tegenhangers, de antioxidanten? Lees meer hierover in deze blog: "Vrije radicalen, antioxidanten, wat is nu wel of niet goed voor je?"

 

Hoe schadelijk is blauw licht voor je huid?

Hoe groter de dosis blauw licht, des te schadelijker dit is voor je huid. Het advies is dan ook om sowieso niet te lang in de zon te gaan zitten, maar jezelf ook niet overdreven lang bloot te stellen aan blauw licht van je scherm.

 

Is er verband tussen blauw licht en huidveroudering?

Ja, er is een verband tussen blauw licht en huidveroudering. Dit heeft dus alles te maken met de vorming van vrije radicalen, die bij teveel blauw licht ontstaan in je lichaam. Vrije radicalen tasten de huidcellen aan en stimuleren daarmee vroegtijdige huidveroudering.

Zorg dus altijd voor voldoende antioxidanten in je voeding, dus veel groentes en fruit. Tegelijk is het goed om in je dagelijkse huidverzorging producten op te nemen die antioxidanten bevatten. Op die manier geef je jouw lichaam van binnenuit meer voeding, maar ook vanaf de buitenkant met gezichtsverzorging en lichaamsverzorging wat extra antioxidanten.

Gezichtsverzorging tegen blauw licht

Begin met een goede gezichtstoner. Veel gezichtstoners bevatten voedingsstoffen die rijk zijn aan antioxidanten, kies dus bewust voor een gezichtstoner die antioxidanten bevat. De Dermalogica Antioxidant HydraMist biedt veel hydratatie, versteviging en verbetert de elasticiteit van de huid. Zit je veel achter de computer overdag? Gebruik de HydraMist gewoon even tussendoor. Spray over je gezicht en over je make-up, dan heeft je huid weer voldoende antioxidanten om het blauw licht af te weren.

Dermalogica Antioxidant HydraMist

Dermalogica Antioxidant HydraMist

 

Vervolg met een antioxidanten rijk serum. Een vitamine C serum zit bomvol antioxidanten, daarmee is het uitermate geschikt om je huid een boost te geven en de huidconditie op te vijzelen. Het vitamine C serum stimuleert de aanmaak van collageen, hydrateert enorm en gaat de strijd aan met hyperpigmentatie. Hebben we het over uv-stralen en blauw licht? Een serum met vitamine C verhoogt de werkzaamheid van een zonverzorging, maar geeft de huid ook extra bescherming tegen blauw licht. De Marlyse Blue Elixer Vitamine C is een rijke boost van antioxidanten, beschermt je huid optimaal en herstelt je huid van opgelopen schade.

Marlyse Blue Elixer Vitamine C

Marlyse Blue Elixer Vitamine C

 

Gebruik dagelijks een dagcrème met SPF. Het hele jaar door is het goed om een dagcrème met SPF te gebruiken. Het beschermt je huid sowieso tegen uv-A- en uv-B-stralen, ook tegen de zonnestralen die door het glas binnenkomen, en tegen het blauwe licht.  

Oolaboo Skin Defense DNA Protective Cream SPF30

Oolaboo Skin Defense DNA Protective Cream SPF30

 

De Oolaboo Protective Cream SPF30 is een ideaal product om huidvervuiling tegen te gaan, je huid te beschermen tegen vrije radicalen en ook nog eens te hydrateren. Hierdoor helpt het tegen vroegtijdige huidveroudering, pigmentatie, huidirritaties en voorkomt het een droge huid.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.