Microplastics in cosmetica

door Anja van Dijken
21 November 2022

De term microplastics heeft tegenwoordig geen positief imago. Wat valt nu wel onder microplastics en wat niet? Hoe schadelijk zijn microplastics nu echt voor je huid? Hoe kun je voor jezelf nagaan of er in jouw gezichtsproducten microplastics zijn verwerkt?

We scheppen graag wat meer duidelijkheid in de wereld van microplastics, maar deze wereld laat zich helaas niet zo duidelijk neerzetten.

 

Wat zijn microplastics?

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) geeft voor microplastics de volgende definitie:

"Microplastics zijn kleine, door de mens gemaakte polymeer houdende materialen met verschillende lengte/breedte/hoogte, maar kleiner dan 5 milimeter, waarbij de meeste kleine deeltjes ook wel nanoplastics worden genoemd". 1)

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire microplastics. Beide soorten komen terecht in het water, de lucht, de bodem en ons voedsel. Ze zijn dus schadelijk voor mens, dier en milieu.

Primaire microplastics

Worden tijdens de productie bewust aan een product toegevoegd en zijn niet biologisch afbreekbaar of in water oplosbaar.

Secundaire microplastics

Ontstaan als gevolg van het afbreken van een plastic voorwerp. De meeste microplastics die in het milieu voorkomen zijn afkomstig van de grotere plastics zoals autobanden, verpakkingen en kleding. 

 

Waarom zitten microplastics in cosmetica?

Terug naar de gezichtsverzorging en onze huid. Veel cosmeticabedrijven zijn zich gelukkig bewust van het slechte imago van microplastics, maar ook van de negatieve gevolgen ervan.

Waarom microplastics aan cosmetica worden toegevoegd:

  • Verdikking van het product.
  • Stabiliseren van het product.
  • Actieve ingrediënten lossen beter op in het product.
  • Product voelt prettiger aan op de huid.

In de loop der jaren zijn er al veel vooruitgangen geboekt. Zo werden in vroegere tijden bijvoorbeeld de scrubbolletjes in een scrub van plastic gemaakt. Inmiddels is dit verboden in de EU en wordt hier nu vaak bamboo, silica of vruchtenpitten voor gebruikt. Er wordt gelukkig nog volop onderzoek gedaan om microplastic waar mogelijk te vermijden

Loveli Face Scrub Sensitive NOVEXPERT Hydro-Biotic Scrub

Loveli Face Scrub Sensitive

NOVEXPERT Hydro-Biotic Scrub

 

Zo blijft het bijvoorbeeld nog lastig om een goede zonnebrandcrème te vinden zonder microplastics. Microplastics zorgen ervoor dat zonnefilters goed verdeeld worden in de zonnebrandcrème, zodat alle gedeeltes van de huid beschermd zijn tegen de zon. Gelukkig hebben de betere merken hierin al grote stappen kunnen zetten, waardoor er inmiddels veel goede zonnebrandcrèmes zonder plastic worden aangeboden.

SMPL Skincare Zonnebrand SPF30

SMPL Skincare Zonnebrand SPF30

 

Er wordt door veel fabrikanten enorm veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de microplastics te vervangen door natuurlijke stoffen. Dit is er wel eentje van de lange adem.

 

Zijn microplastics schadelijk voor je huid?

Hoe groot het negatieve effect van microplastics is, daar is de wetenschap nog niet over uit. Er kan wel met zekerheid worden gezegd dat microplastic niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor je lichaam en huid.

De term die je voor microplastic ook vaak tegenkomt is microbeads. In de cosmetica-industrie zijn microbeads voornamelijk gemaakt van polyethyleen (PE) en polymethylmethacrylaat (PMMA). De microbeads zijn dus niet (biologisch) afbreekbaar en zullen vanuit ons lichaam verdwijnen richting het milieu. Niet alleen via het afspoelen of reinigen van onze huid, maar ook omdat deze microplastics via onze ontlasting in het riool terechtkomen.

Er is inmiddels aangetoond dat er microplastics voorkomen in onze ontlasting, dan kan het niet anders dat deze microplastics langs onze organen zijn gekomen. Er wordt zelfs beweerd dat zowel onze hormoonhuishouding als ons immuunsysteem hierdoor verstoord kan raken.

Microplastics staan altijd vermeld op de ingrediëntenlijst van de producten, maar als je hier niet bekend mee bent is dit lastig om te lezen. De meest voorkomende benaming voor deze microbeads zijn:

  • Polythylene
  • Polypropylene
  • Polyethylene terephthalate
  • Polymethyl methacrylate
  • Nylon

Als extra toevoeging wil ik hierbij vermelden, dat alle poly's niet automatisch plastics zijn. Andersom is de benaming van alle plastics wel altijd een poly.

 

Welk merken zijn vrij van microplastics?

Veel merken gebruiken geen microplastics meer in hun producten. Er zijn ook al een groot aantal merken waarvan de producten nagenoeg vrij zijn van microplastics. We zien dat dan bijvoorbeeld 80% - 95% van het assortiment vrij is van microplastics en dat nog in enkele producten van het assortiment dit stofje aanwezig is. Hiervoor is dan nog geen goede vervanging gevonden.

Alle ingrediënten die in de producten worden gebruikt zijn wel goedgekeurd op veiligheid, samenstelling, verpakking en etikettering. De goedgekeurde ingrediënten zijn opgenomen in EU-verordening 1223/2009, dat betrekking heeft op de bescherming van de gezondheid van de consument. 2)

Merken die 100% vrij zijn van microplastics

NOVEXPERT Booster Serum - Vitamine C

NOVEXPERT Booster Serum - Vitamine C

 

 

Zonnebrand zonder microplastics

Gelukkig is het aanbod van plasticvrije zonverzorging flink toegenomen. Bij Care for Skin hebben we een groot assortiment aan zonnebrandcreme zonder plastic.

Naast eerder genoemde merken, bieden nog meer merken zoals Vision, Biomaris, Comfort Zone, Salt & Stone, Doctor Eckstein en Medex zonnebrand die vrij is van microplastics.

Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick Comfort Zone Sun Soul Milk Spray SPF30 Doctor Eckstein Sun Shield SPF 50

Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick

Comfort Zone Sun Soul Milk Spray SPF30

Doctor Eckstein Sun Shield SPF 50

 

Mooie merken, die een zonnebrand zonder plastic aanbieden. Geweldig toch, een bewuste keuze voor mens, dier en milieu.

 

 

1) Bron: https://www.tno.nl/nl/duurzaam/milieu-duurzaamheid/circulaire-plastics/microplastics-onbekende-risicos/

2) Bron: https://www.rvo.nl/onderwerpen/eu-wetgeving/specifieke-producteisen/cosmetica

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.