Collageen, wat is het?

door Anja van Dijken
21 Juli 2021

Het is super hot, collageen in huidverzorging, collageenpoeders gebruiken als voedingssupplement. Maar wat is collageen? Wat doet het voor je huid en je lichaam en als je collageensupplementen wilt gaan gebruiken, waar moet je dan op letten?

We zetten voor jou alle 'ins and outs' rondom collageen op een rijtje.

 

Wat is collageen en wat doet het in onze huid en ons lichaam?

Het woord collageen is eigenlijk een samenvoegsel van de twee Griekse woorden 'kolla' (lijm) en 'gen' (producerend).

Collageen is het belangrijkste eiwit in het menselijk bindweefsel en is voor het grootste gedeelte aanwezig in de dermis, de tweede huidlaag, van onze huid. Collageen houdt onze huid en ons lichaamsweefsel zogezegd bij elkaar, door zijn lijmachtige eigenschappen.

 

Collageen

 

Huidveroudering en collageen

Als het gaat om huidveroudering, dan hebben we het over de afbraak van collageen oftewel het gebrek aan collageen in onze huid en ons lichaam. Eigenlijk is collageen niets meer dan een soort fundament, die de huid stevig, glad en soepel houdt. Onze collagene vezels, zoals we die noemen, werken nauw samen met de elastine vezels, deze geven de huid zijn elasticiteit.

 

Wanneer begint de afbraak van collageen?

Op hele jonge leeftijd produceert ons lichaam genoeg collageen, waardoor onze huid er glad en gezond uitziet. Bij het ouder worden neemt dit af. Collageenafbraak begint rond ons 25e- levensjaar en deze afbraak zal met een snelheid van 1% per jaar verder gaan. Slechte voeding, zoals snelle suikers, roken, alcohol, zon, maar ook stressfactoren, zullen dit proces doen versnellen.

 

Wat kun je doen om collageen afbraak te voorkomen?

Er zijn zeker een aantal elementen waar we invloed op uit kunnen oefenen, denk daarbij aan goede gezichtsverzorging, een verantwoord voedingspatroon en levensstijl, maar ook de voedingssupplementen verdienen in dit verhaal zeker de nodige credits.

 • Collageen in huidverzorgingsproducten
  Eigenlijk heeft het geen zin om puur collageen aan huidverzorgingsproducten toe te voegen, simpelweg omdat de molecuul te groot en complex is om in de huid door te dringen. Daarom wordt er in de huidverzorging gekozen voor gehydroliseerd collageen oftewel de collageen peptiden. Dit is een vorm van collageen die al kleiner gemaakt is.

  Deze kunnen dan wel doordringen in de huid, waar ze kunnen bouwen aan nieuw collageen en daarom zien we de collageen peptiden terug in onze huidverzorgingsproducten.

Er zijn drie GOUDEN regels als het gaat om huidverzorgingsproducten en collageen:

 • Kies overdag voor een dagcreme met SPF, de afbraak van collageen zal tot een minimum worden beperkt.
 • Vitamine C serum in huidverzorging, deze ondersteunt de aanmaak van nieuw collageen.
 • Kies producten die van oorsprong collageen peptiden bevatten, deze zullen de huid stimuleren tot aanmaak van nieuw collageen.

Zo is er toch best veel te bereiken, als het gaat om goede huidverzorging en de aanmaak van nieuw collageen, maar ook om de afbraak tot een minimum te beperken.

 • Voeding en levensstijl
  Zoals zojuist al benoemd zullen slechte voeding en een ongezonde levensstijl het proces van afbraak van het collageen doen versnellen. Elementen die je huid en lichaam zeker geen goed doen, denk daarbij aan snelle suikers, roken, alcohol, zon, maar ook de stressfactoren.

Als je dit in acht neemt is er gelukkig ook voeding dat wel een positieve werking op de aanmaak van collageen heeft:

 1. Rode paprika
 2. Tomaat
 3. Besjes
 4. Citrusfruit
 5. Eieren
 6. Donkere bladgroentes
 7. Kip, biefstuk en vis (met huid)
 8. Oesters
 9. Peulvruchten

 

 • Collageensupplementen, wat doen deze?
  Deze zijn opgebouwd uit zeer kleine bioactieve collageen peptiden, die door zijn structuur veel beter kunnen worden opgenomen door het lichaam dan het oorspronkelijke collageen.

  Uit onderzoek is dan ook gebleken dat collageen peptiden (dus de kleine stukjes-structuur) het enige collageen is dat door het lichaam kan worden opgenomen.

  De collageen peptiden worden niet afgebroken in het maag- en darmstelsel, maar juist door het lichaam opgenomen, waardoor er een goede verwerking van deze peptiden mogelijk is. Op deze manier kan de huid en het lichaam van binnenuit worden aangepakt. De supplementen, zoals die van Laviesage, die dit als basis hebben lijken na onderzoek goede dingen voor de huid te doen, zoals vermindering van rimpeltjes, door toename van collageen, de elasticiteit en een betere hydratatie.

 

Collageen

 

De grote vraag: kan collageen weer worden aangemaakt in onze huid?

De juiste huidverzorging op basis van collageen, goede voeding en collageensupplementen; deze drie zal de huid en het lichaam ondersteunen bij de aanmaak van nieuw collageen en de afbraak beperken tot een minimum. En natuurlijk, we houden het ouder worden NIET tegen, maar hoe fijn is dat er tools zijn om dit te beperken tot het natuurlijke proces.  Hierbij is een gezonde levensstijl uiteraard een must!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.