Feiten & Fabels over skincare routine in de winter!

door Anja van Dijken
15 Januari 2024

De winter brengt niet alleen gezelligheid met zich mee, maar ook uitdagingen voor onze huid. Tijdens deze koude maanden is het belangrijk om extra goed voor je huid te zorgen. Ons motto is: Vocht, vet & liefde!

Wat doet de winter met je huid?

Jouw huid wordt blij van een goede hydratatie, dus vocht, het hele jaar door. Koude lucht buiten, verwarmde lucht binnen zorgen ervoor dat de huid uitdroogt. Vooral de plekken waar vloerverwarming is, de palletkachel aanstaat, kaarsjes branden, is de luchtvochtigheid veelal te laag.
Gevolg: de huid verdampt teveel vocht, waardoor het vatbaarder wordt voor irritaties en roodheid. De lage luchtvochtigheid is dus tijdens de wintermaanden zowel binnen als buiten een echt boosdoener, omdat het vocht aan je huid onttrekt, waardoor een schrale, trekkerige, droge huid ontstaat.

Waarom wordt je huid droog in de winter?

Een van de belangrijkste redenen voor een droge winterhuid is dus het gebrek aan vocht. Koud weer en wind ontnemen je huid ook nog eens natuurlijke oliën, waardoor de huid eerder haar vocht verlies en wat kan leidt tot een verstoorde vochtbalans.

WEETJE:

Herken het verschil tussen een droge huid als huidtype en een vochtarme huid als een tijdelijke iets, de huidconditie. Ieder huidtype kan vochtarm zijn, vooral in de winter. Je krijgt door een gebrek aan vocht in de huid het gevoel van droogte, schraalheid en strakke, trekkerige belijning.Wat heeft jouw huid nodig in de winter?

Vocht, vet & liefde! Om je inzicht te geven hoe je dat aanpakt, hebben we de feiten & fabels rondom winter skincare voor jou ontrafeld!

 

Helpt Vaseline bij droge lippen?

Fabel: Het aanbrengen van vaseline op je lippen is een tijdelijke verlichting, geen langdurige oplossing. Integendeel. Vaseline is feitelijk een chemisch product, dat gemaakt is van aardolie. Vaseline geeft geen hydratatie en door haar chemische oorsprong maakt het de lippen uiteindelijk zelfs droger. Kies daarom altijd voor een zo natuurlijk mogelijke lippenbalsem met vochtinbrengende ingrediënten zoals bijenwas, sheaboter of kokosolie.

Malin+Goetz Lip Moisturizer Grown Alchemist Age Repair Lip Treatment

Malin+Goetz Lip Moisturizer

Grown Alchemist Age Repair Lip Treatment

 


Heet douchen is slecht voor je huid!

Feit: Heet water is heerlijk op een koude dag, het warmt de huid op. Tegelijk een te hete of te lange douchebeurt ontvet de huid en ontdoet de huid van haar vocht.

 

WEETJE:

Wees lief voor je lichaamshuid tijdens de koude maanden. Niet te lang douchen, niet te heet en een body scrub is meestal niet nodig. Wissel af met een koude straal, het geeft je huid een mooie glow en je zult je gelijk fit voelen.Hydrateer je huid van binnenuit!

Feit: Je huid heeft extra behoefte aan hydratatie tijdens de wintermaanden. Is water niet jouw favoriet in de winter, kies dan voor warme kruidenthee en varieer hierin. Goede hydratatie begint aan de basis, de binnenkant.

 

WEETJE:

Supplementen voor de huid tijdens de winter, bevatten vitamines, mineralen, vezels en aminozuren, die de huidconditie en hydratatie optimaal ondersteunen.

 

Laviesage Skin Hydrate Laviesage EpidermOil

Laviesage Skin Hydrate

Laviesage EpidermOilWelke dagcrème is geschikt voor de winter?

Feit: Pas je dagcrème aan tijdens de winter

Tijdens de winter is het vochtgehalte in de huid lager, ook het vetgehalte. Een hydraterende dagcrème is sowieso essentieel tijdens de winter, maar er is meer. Naast hydratatie, kan ook een vollere, vettere dagcreme jouw huid goed doen. Kies voor een dagcrème met ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine, die vocht vasthouden en de huid soepel houden. Tegelijk wees niet bang voor laagjes, door bijvoorbeeld over je dagcrème, een extra laagje vollere nachtcrème te smeren.

Grown Alchemist Hydra Repair Day Cream Dr. Grandel Supermoist.

Grown Alchemist Hydra Repair Day Cream

Dr. Grandel Supermoist.Fabel: Zwaardere crèmes zijn altijd beter

Hoe vol jij je dagcrème kiest heeft alles met je huidtype te maken. Hoewel de huid meer hydratatie nodig heeft in de winter, betekent dit niet altijd dat een vettere, vollere dagcrème de beste keuze is.
Een rijke, vollere crème kan de poriën verstoppen bij een gecombineerde en vette huid. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen hydratatie en textuur (de volheid van de dagcrème) dat past bij jouw huid.

WEETJE:

♣ Normale - droge - gevoelige huidtype: gebruik een vollere (vettere) dagcrème tijdens de winter.

♣ Gecombineerde - vette huidtype: kies specifiek voor een dagcrème gecombineerde huid en de dagcrème vette huid. Voelt de huid nog trekkerig? Gebruik dan het hydratatie serum erbij.Gebruik een serum tijdens de winter!

Feit: Het hydratatie serum past als geen ander in jouw winterse skincare routine. Dit serum is geschikt voor elke huidtype en elke huidconditie. Dus geen keuzestress, alleen maar een super gehydrateerd velletje! Gebruik het serum na de reiniging, elke ochtend en avond, even laten intrekken en daarna je dagcrème of nachtcrème. Voila!!!

Doctor Eckstein Hyaluron Complex Medik8 Hydr8 B5 Intense

Doctor Eckstein Hyaluron Complex

Medik8 Hydr8 B5 Intense

 

Weetje:

Is jouw hydratatie serum waterig? Dan bevat dit serum (te) weinig Hyaluron. De beste hydratatie serum of hyaluronzuur serum is lobbig, des te lobbiger, des te meer hyaluronzuur!Zonnebescherming is alleen nodig als de zon schijnt!

Fabel: Je huid heeft ook tijdens bewolkte dagen in de winter een zonverzorging, SPF, nodig. Je zult echt niet zomaar verbranden, maar de zon blijft wel degelijk aanwezig. Huidkanker heeft als nummer 1 oorzaak, zonschade. Gooi jouw twijfels en jouw "ja-maars" overboord: gebruik 365 dagen per jaar een zonnefactor.

TIP:
♣ Gebruik altijd zonnebrand na je dagcrème, vooraf aan je foundation.

♣ Een BB cream bevat altijd een SPF30, geeft tegelijk veel extra hydratatie. Gebruik deze na het serum, of over je dagcrème.

♣ Gebruik je dagelijks foundation, kies dan een foundation met SPF.

 

Thalgo BB Cream Cent pur Cent Liquid Mineral Foundation

Thalgo BB Cream

Cent pur Cent Liquid Mineral Foundation

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.