Milieuvriendelijke zonnebrand, wat betekent dit?

door Anja van Dijken
3 Juni 2024

Bezorgdheid over de impact van chemicaliën en microplastics in traditionele zonnebrandproducten op het milieu, vergroot de vraag naar milieuvriendelijke alternatieven. Maar wanneer is een zonnebrand nu echt milieuvriendelijk, koraal vriendelijk en om welke eigenschappen gaat het dan?

Onze stelling

Laat het maar duidelijk zijn welke zonnebrand veilig is, voor jou en de natuur.

 


Wat is een milieuvriendelijke zonnebrand?

Een zonnebrand die koraal vriendelijk is, is een zonnebrandproduct met ingrediënten die niet schadelijk zijn voor het mariene leven, het ecosysteem van koraalriffen of het milieu in het algemeen. Dit betekent dat het vrij is van chemicaliën en andere potentieel schadelijke stoffen die schade geven aan het zeeleven en koraalriffen.

Waarom is milieuvriendelijke zonnebrand belangrijk?

Onze oceanen staan wereldwijd onder druk door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. Het schijnt dat de laatste 30 jaar bijna de helft van al het koraal is verdwenen. Gaan we zo door, dan zal er over 30 jaar geen koraalrif meer bestaan.

Koraal is een verzamelnaam van hele kleine zeedieren, kolonies waarin deze zeedieren leven, zoals het hersenkoraal of waaierkoraal. Tezamen vormen deze koralen het koraalrif. Koraalriffen zijn schuilplekken, maar ook kraamkamers voor zeedieren. Tegelijk zuivert het koraalrif het water en zijn het uitmuntende kustbeschermers bij extreem weer. (Bron: wwf.nl)

 

Weetje

Jaarlijks belandt er maar liefst 14.000 ton zonnebrandcrème in de oceaan. Door o.a. vervuiling van het oceaanwater met chemische ingrediënten die ook afkomstig zijn van zonnebrandcreme's sterft het koraalrif af.

Bestemmingen zoals Hawaii, Bonaire, Key West en de Maagdeneilanden in het Caribisch gebied zijn deze zonnebrandcrèmes dan ook verboden. Zonnebrand die koraalvriendelijk zijn, zijn daar een must.Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF50 Sunscreen LotionWat is een natuurlijke zonnebrand?

Een natuurlijke zonnebrand is een zonnebrandproduct dat is samengesteld met natuurlijke ingrediënten en is vrij van synthetische chemicaliën en schadelijke toevoegingen. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen onder meer minerale UV-filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide bevatten, die veilig zijn voor mens en natuur en die effectief beschermen tegen zonnebrand.

 

Ons advies

Kies altijd voor een natuurlijk zonnebrand, waarin geen schadelijke chemische zonnefilters zijn verwerkt, maar die uitsluitend bestaat uit natuurlijke zonnefilters en ingrediënten.

 

Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF30 Obagi Physical Defense Mineral Sunscreen SPF50 Tinted

Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF30

Obagi Physical Defense Mineral Sunscreen SPF50 TintedHoe herken je een veilige zonnebrandcrème?

Kies voor veilige zonnebrandcrème, koraalvriendelijke zonnebrand! Let op de volgende eigenschappen:

Reef safe.

Bevat natuurlijke zonnefilters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide; kies voor de non-nano variant.*

Kies voor bescherming tegen UVA en UVB stralen.

Kies voor een product dat vrij is van microplastics.

 

* Lees onze blog: Keuzehulp voor zonnebrandcrème!

 

Wat is de beste zonnebrand voor mens en natuur?

Onze TOP 3 beste zonnebrand, koraal vriendelijke, veilige zonnebrandcrème:

Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF30

Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion

Obagi Physical Defense Mineral Sunscreen SPF50 Tinted

 

Het kiezen van een milieuvriendelijke zonnebrandcrème is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Door te kiezen voor producten die veilig zijn voor mens en natuur, kunnen we allemaal een positieve bijdrage leveren aan het behoud van onze oceanen en het beschermen van het fragiele ecosysteem van koraalriffen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.