Waarom retinol?

door Anja van Dijken
23 Mei 2023

Het geheim van retinol

Als het gaat om huidverzorging zijn er talloze ingrediënten en producten op de markt die beweren wonderen te verrichten. Retinol wordt als een echte gamechanger beschouwd. Het wondermiddel voor je huid! Wat is retinol en wat doet retinol nu echt voor je huid?

 

Wat is retinol?

Retinol is een retinoide, een vorm van vitamine A die van nature voorkomt in onze voeding en tegelijk ook een sterke antioxidant is. Het wordt vaak gebruikt in gezichtsverzorging producten vanwege zijn bewezen effecten op de huid. Retinol werkt op celniveau, waarbij de huidcellen worden gestimuleerd om zich sneller te vernieuwen, maar ook om de productie van collageen en elastine te bevorderen. Hierdoor kan retinol de huidtextuur verbeteren, fijne lijntjes en rimpels verminderen, de huidskleur egaliseren en acne verminderen. Retinol tegen acne is wat minder bekend, maar zeker niet minder effectief.

 

Wat doet retinol voor je huid?

Retinol heeft verschillende voordelen voor de huid. We zetten het graag voor je op een rijtje, zodat je simpelweg een vinkje kunt zetten wat voor jou van toepassing is.

Retinol of vitamine A heeft de kracht om de huidvernieuwing te versnellen. Onze huid vernieuwt zich namelijk elke 28 dagen. Vergelijk dit met een slang, die ook zijn velletje elke 28 dagen vernieuwd. Als het om onze huid gaat, versnelt en stimuleert retinol dit proces. Zodra we ouder worden vertraagt dit proces van nature:

♣ In de dertiger jaren ligt dit proces tussen de 28 en 45 dagen.

♣ In de veertiger jaren ligt dit proces tussen de 45 en 60 dagen.

♣ Vanaf de vijftiger jaren ligt dit proces tussen de 60 en 90 dagen.

 

Retinol en anti-aging

Een crème met retinol en een retinol serum stimuleren de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt. Naarmate we ouder worden neemt de collageenproductie af, wat resulteert in verlies van stevigheid en elasticiteit van de huid. Door de productie van collageen te stimuleren kan retinol helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het verstevigen van de huid.

Retinol en een egale huid

Retinol kan ook de textuur van de huid verbeteren. Het stimuleert de celvernieuwing, waardoor dode huidcellen sneller worden verwijderd en de huid er gladder en stralender uitziet.

Retinol en pigmentvlekken

Retinol zal de huid helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie en het egaliseren van de huidskleur, waardoor de teint er egaler en helderder uitziet.

Retinol tegen acne en puistjes

Retinol tegen acne heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van acne. Retinol zal de talgproductie reguleren, poriën ontstoppen en poriën optisch verkleinen. Het zal ook ontstekingen verminderen wat nuttig kan zijn bij de behandeling van acne en het voorkomen van nieuwe uitbraken.

Retinol en rosacea

Retinol wordt zelfs ingezet bij de huidaandoeningen zoals rosacea. Dit door de ontstekingsremmende kracht die retinol bevat.

 

Welke verschillende soorten retinol zijn er?

Als retinol eenmaal in aanraking komt met de huid, zet de huid deze om in retinaldehyde, ook wel bekend als retinal. Eenmaal retinal, dan wordt het omgezet in retinoïnezuur, waarna het zijn werking afgeeft aan de huid.

Naast retinol, retinaldehyde en retinoïnezuur vind je ook retinyl esthers en retinyl palmitate op de ingredientenlijsten van vele retinol producten. Dit zijn eigenlijk een soort ‘restjes’ van retinol. Het is een afgeleide van retinol en zal daardoor niet veel voor de huid betekenen.

Net even boven retinaldehyde heb je één van de meest revolutionaire vormen van vitamine A, namelijk retinyl-retinoate. Dit is een combinatie van retinol en retinoïnezuur. Na het aanbrengen gaat de huid direct aan de slag met het retinoïnezuur en geeft de retinol langzaam zijn activiteit vrij tijdens de omzetting.

In volgorde heb je dan:

Retinol

Retinaldehyde (retinal)

Retinoïnezuur

 

In welke vorm is retinol verkrijgbaar?

Retinol is in meerdere vormen verkrijgbaar als hét middel om jouw huidconditie te verbeteren. Het gaat erom dat jij er wegwijs mee wordt in het gebruik en verzekerd kunt zijn van een goed resultaat, een verbeterde huidconditie.

Retinol serum

Een retinol serum gebruik je het liefst dagelijks. Elke avond na de reiniging. Breng dan het serum aan op de droge huid van je gezicht en hals en laat dit goed intrekken. Je kunt daarna je gebruikelijke nachtcrème en oogverzorging gebruiken.

♣ Resultaat van een retinol serum: een gladdere huid, verbeterde textuur, minder pigmentatie en minder ontstekingen.

 

Medik8 Retinol 3TR Medik8 Crystal Retinal 1 Malin + Goetz Retinol Correcting Serum

Medik8 Retinol 3TR

Medik8 Crystal Retinal 1

Malin + Goetz Retinol Correcting Serum

 

Ampullen met retinol

Retinol ampullen kun je gebruiken voor een kuurbehanding met de actieve werkstof retinol. Breng een ampul meerdere malen per week aan na het reinigen van de huid, laat deze goed intrekken. Hierna kan je dagelijkse nachtcrème worden aangebracht.

♣ Resultaat van retinol ampullen: een verbeterde huidconditie, doordat de celdeling wordt gestimuleerd. Zeer geschikt voor anti aging, maar ook de pigmentatie huid en de onrustige ontstoken huid.

 

Comfort Zone Renight Bright & Smooth Ampullen Dr Grandel Retinol

Comfort Zone Renight Bright & Smooth Ampullen

Dr Grandel Retinol

 

Nachtcrème met retinol

In veel nachtcrèmes die geschikt zijn voor anti aging, zit het actieve bestanddeel retinol in verwerkt.  Gedurende de nacht zal de huid aan de slag gaan met dit mooie huidverbeterende ingrediënt.

♣ Resultaat van een nachtcrème met retinol: minder fijne lijntjes, verbeterde huidstructuur, minder pigmentatie, meer stevigheid en elasticiteit in de huid.

 

Murad Retinol Youth Renewal Night Cream Obagi Medical 360 Retinol 0.5

Murad Retinol Youth Renewal Night Cream

Obagi Medical 360 Retinol 0.5

 

Oogverzorging met retinol

Retinol oogcrème is een specifiek gezichtsverzorgingsproduct met daarin het actieve ingrediënt retinol. Deze oogverzorging is geschikt om 's nachts te gebruiken, na het reinigen van je gezicht en het verwijderen van je oogmake-up.

♣ Resultaat van een retinol oogcrème: herstel van fijne lijntjes en rimpels, meer elasticiteit, minder donkere vlekken en wallen onder de ogen, omdat de huid verstevigd wordt.

 

Phyris Triple A Retinol Eye Cream Murad Essential-C Eye Cream SPF15 REN Clean Skincare Firm and Lift Eye Cream

Phyris Triple A Retinol Eye Cream

Murad Essential-C Eye Cream SPF15

REN Clean Skincare Firm and Lift Eye Cream

 

Retinol kopen?

Ben je net zo enthousiast geworden als dat wij zijn over retinol en wil je een gezichtsverzorgingsproduct op basis van retinol kopen? De Care for Skin retinol specialisten helpen je graag met het maken van de juiste keuze voor jouw huidtype en huidconditie.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.