Wat heeft jouw huid nodig, vet, vocht of zelfs beide?

door Anja van Dijken
22 Januari 2024

Een gezonde en glowy skin is het resultaat van een goed doordachte skincare routine. Bij het kiezen van de juiste producten is het essentieel om te begrijpen wat je huid echt nodig heeft. Kies je voor hydratatie of voeding, het aanvullen van vocht, vet of zelfs beide. Laten we het verschil onder de loep nemen en ontdekken welke benadering het beste past bij jouw huid.

Vochtgehalte vs. Vetgehalte

Vochtgehalte: sleutel tot hydratatie

Het vochtgehalte van de huid verwijst naar de hoeveelheid water die je huid vasthoudt. Een goed gehydrateerde huid is soepel, elastisch en heeft een gezonde gloed. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft zelfs een vette huid vocht nodig. Gebrek aan hydratatie kan leiden tot een doffe teint, fijne lijntjes, maar ook een vettere huid!!!

Weetje

De huid compenseert het vochttekort door meer talg aan te maken.
Heb je een droge huid: geen probleem, tegelijk weinig effect, want jouw droge huid kan niet veel talg produceren.
Heb je een vette huid: probleem, teveel talg heeft jouw huid niet nodig, zal de huid zelfs onrustig maken.

 

Tips voor het behouden van vocht:

Gebruik een vochtinbrengende crème met hyaluronzuur, glycerine of aloë vera.

Drink voldoende water gedurende de dag om je lichaam en huid gehydrateerd te houden.

Vermijd agressieve cleanser die de natuurlijke oliën van je huid kunnen strippen, kies voor een cleansing balm of reinigingsmelk.

Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream Comfort Zone Sacred Nature Cleansing Balm

Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream

Comfort Zone Sacred Nature Cleansing BalmVetgehalte: voeding voor de huidbarrière

Het vetgehalte van de huid verwijst naar de hoeveelheid natuurlijke oliën die de huid produceert. Deze oliën vormen de huidbarrière en beschermen tegen vochtverlies en externe invloeden. Een gezonde huidbarrière is cruciaal, zelfs voor mensen met een vette huid. Wanneer de huidbarrière beschadigd is, kan dit leiden tot gevoeligheid, irritatie en ontstekingen.

Weetje

Huidbarrière is dus eigenlijk de waterdichte afsluiter die jouw huid beschermt. Zie het als een jas, die beschermt tegen verlies van essentiële stoffen vanuit de huid en beschermt tegen irriterende stoffen, vuil en bacteriën van buitenaf.

 

Tips voor het behouden van een goede huidbarrière :

Gebruik een milde cleansing balm om de natuurlijke oliën niet te ontdoen.

Kies voor een vochtinbrengende crème of gezichtsolie met vetzuren zoals omega-3 en omega-6.

Supplementen zoals visolie kunnen ook bijdragen aan een gezond vetgehalte van de huid.

Alpha-H Golden Haze Face Oil Laviesage Epiderm Oil

Alpha-H Golden Haze Face Oil

Laviesage Epiderm OilBalans is de KEY

Het vinden van de juiste balans tussen vocht en vet is cruciaal voor een gezonde huid. Zelfs mensen met een vette huid hebben hydratatie nodig, terwijl mensen met een droge huid zowel vocht als hydratatie nodig hebben voor een sterke huidbarrière.

Producten voor een goede balans

Kies een vochtinbrengende crème met evenwichtige ingrediënten.

Gebruik serums met hyaluronzuur voor hydratatie.

Gebruik oliën zoals jojoba olie voor voeding en herstel van je huidbarrière. Jojoba olie komt sterk overeen met je huideigen vetten.

Overweeg producten met niacinamide, een ingrediënt dat de huidbarrière versterkt.

Weetje

Voeg een paar druppels jojoba olie toe aan jouw skincare, goed voor je huidbarrière, geeft extra voeding en balans, zelfs voor de vette huid.

 

Malu Wilz Hyaluronic Active+ Cream Soft Jojoba olie 250ml

Malu Wilz Hyaluronic Active+ Cream Soft

Jojoba olie 250 ml

 

Wat heeft jouw huid nodig?

Wat jouw huid nodig heeft, hangt af van je huidtype? Vocht heeft jouw huid altijd nodig, ongeacht je huidtype. De hoeveelheid vet is afgehankelijk van je huidtype. Balans blijft de KEY!
Experimenteer met producten, observeer hoe je huid reageert en pas je routine aan op basis van de behoeften van je huid. Heb je advies nodig? Vraag de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder.

 
Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.