Wat is keratosis pilaris?

door Anja van Dijken
27 Mei 2024

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door kleine, ruwe bultjes op de huid. Meestal op de bovenarmen, dijen, billen of wangen. Hoewel het onschuldig is, wordt het wel gauw als storend ervaren.
Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en strategieën die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de huidconditie.

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris zijn ruwe, rode bultjes op de huid, die soms ontstoken zijn en die ontstaan op de plek waar het haartje (op de lichaamshuid) uit de huid groeit.

Verstopte haarfollikes!

Keratosis pilaris is veelal genetisch bepaald en komt vaak voor bij mensen die een gevoelige, droge huid hebben, maar ook aanleg hebben voor eczeem, astma en hooikoorst. Ophoping van huidschilfers, keratine verstoppen de haaruitgang, waarbij bacteriën zich nestelen in deze haarzakjes, waardoor de haarfollikel gaat verstoppen er een ontsteking haarzakje of infectie kan ontstaan.

 

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?

Keratosis pilaris lijkt soms net als kippevel, maar dan de rood en soms als een puistje. Op de plek waar de haren uit de huid groeien ontstaan deze kleine ruwe en rode bultjes, maar ook ontstoken bultjes met kleine puskopjes.

Medex Body Peeling Strong REN Clean Skincare AHA Smart Renew Body Serum

Medex Body Peeling Strong

REN Clean Skincare AHA Smart Renew Body Serum

 

Hoe kom je van Keratosis Pilaris af?

Hoewel keratosis pilaris niet volledig zal genezen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de symptomen te verminderen en de huidconditie te verbeteren:

Ons advies

♣ Gebruik regelmatig een body peeling, exfoliant waarin salicylzuur, AHA's (fruitzuren) of vitamine A zijn verwerkt.
Salicylzuur en AHA's verweken de hoornlaag, de bovenste laag van de huid, waardoor de poriën diep worden gereinigd, de huid dun blijft en de ontstekingen worden geremd. Vitamine A stimuleert de celdeling, waardoor de huid sneller haar schilfers loslaat en nieuwe huid wordt aangemaakt.

♣ Gebruik geen scrub.
Een scrub kan de huid te droog maken, waardoor de keratosis pilaris juist verergert. Daarnaast reinigt een scrub het inwendige van de poriën niet, die heeft keratosis pilaris wel nodig.

Hydrateer de huid goed.
Een droge, schrale huid bevordert de keratosis pilaris, dus de ontsteking van het haarzakje. Houd de huid goed gehydrateerd met een sterke hydraterende body butter of een body cream.

Vermijd sterk geparfumeerde producten, maar ook alcohol.
Parfum en alcohol in producten zorgt voor extra uitdroging van de huid. De huid kan snel overreageren, de huidweerstand verminderen, waardoor er meer keratosis pilaris ontwikkelt.

♣ Gebruik altijd een natuurlijke zonnebrand voor het lichaam en gezicht. Na het gebruik van een body peeling, fruitzuren of vitamine A, is de huid extra gevoelig voor zonlicht, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.

 

Keratosis pilaris crème

Houd je huid goed vettig en gehydrateerd als je keratosis pilaris hebt. Door 1-3 per week een body peeling te gebruiken, krijgen de rode bultjes huid zo weinig mogelijk kans om zich te ontwikkelen.
Belangrijk blijft om dagelijks je huid goed vet te houden met een volle body butter. Vind je dit in het gebruik toch iets te vet, kies dan voor een body cream en kijk hoe je huid reageert.

Oolaboo Super Foodies Luscious Body Butter Comfort Zone Tranquility Body Cream

Oolaboo Super Foodies Luscious Body Butter

Comfort Zone Tranquility Body Cream

 

Ons advies
Niet smeren is geen optie bij keratosis pilaris

 

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.