Wat zijn ontstoken haarzakjes

door Anja van Dijken
20 Mei 2024

Wat zijn ontstoken haarzakjes?

Ontstoken haarzakjes uiten zich als kleine rode puistjes op de huid. De grote oorzaak is het scheren van de lichaamshuid, het epilieren, maar ook als de huid vettig is.

Haarzakjes zijn de kleine zakjes in de huid, waar onze haren uit groeien. Ontstoken haarzakjes is een veelvoorkomend huidprobleem dat optreedt wanneer de haarzakjes ontstoken raken door bacteriën, schimmels, virussen of andere irriterende stoffen.
Het zichtbare gevolg is: rode bultjes, puistjes, jeuk en soms ook pijnlijk.

 

Wat is de oorzaak van een ontstoken haarzakje?

Een haarzakje kan gaan ontsteken als de huid beschadigd raakt. Scheren, epileren, het gebruik van pleister, strak zittende kleding, vette huid, dit zijn allemaal triggers waardoor de huid kwetsbaar en vatbaar wordt voor een ontsteking aan het haarzakje.

De boosdoeners die dan op de beschadigde huid de ontsteking veroorzaken zijn meestal bacteriën, maar er zijn er meer.
Even kort op een rijtje:

Bacteriën en ontstoken haarzakjes

De staphylococcus aureus bacterie kan het haarzakjes binnendringen en een infectie veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of een beschadigde huid.

Schimmelinfecties en ontstoken haarzakjes

Schimmels zoals candida albicans kunnen ook haarzakjes infecteren en ontstekingen veroorzaken, vooral bij mensen die veel zweten of op warme, vochtige plekken.

Virale infecties en ontstoken haarzakjes

Virussen zoals het herpes simplex-virus kunnen haarzakjes infecteren en ontstekingen veroorzaken, resulterend in aandoeningen zoals folliculaire herpes.

Irriterende stoffen en ontstoken haarzakjes

Irriterende stoffen zoals bepaalde chemicaliën in cosmetica, zeep of scheerschuim kunnen de haarzakjes irriteren en ontstekingen veroorzaken.

 

Ingegroeide haar en ontstoken haarzakje

Sommige haargroei neigt snel naar het ingroeien, teruggroeien van het haartje in de huid is dit feitelijk. De huid reageert dan al snel met een ontsteking onder de huid. De oorzaak van het ingroeien van haren in de huid, ligt veelal bij het te kort afscheren de haren, waardoor het haartje geneigd is terug te groeien in de huid. Dus in dit geval zijn niet de bacteriën, schimmels e.d. de oorzaak van de ontsteking.

Voorkom nieuwe ingregroeide haren door de huid te laten herstellen, door bijvoorbeeld om de dag te scheren, of een flink aantal dagen niet. Scheer de haren niet te kort af en scheer met de haargroeirichting mee. Bereid de huid en de haren goed voor op het scheermoment, door bijvoorbeeld warme natte doeken op de huid en goede scheerproducten.

 

Waar krijg je een ontsteking haarzakje?

Ontsteking haarzakjes oksels, benen, eigenlijk kunnen ze overal voorkomen, daar waar haren groeien. Omdat de oorzaak meestal bij het scheren ligt, zijn dit ook de plekken waar het haarzakje gaat ontsteken. Baard, hoofd, armen, benen, schaamstreek en billen zijn de meest voorkomende plekken.

Image Skincare VITAL C - Hydrating Facial Cleanser Malu Wilz Aloe Vera Cleansing Gel

Image Skincare VITAL C - Hydrating Facial Cleanser

Malu Wilz Aloe Vera Cleansing Gel

 

Wat zijn de symptomen van ontsteking haarzakje?

De symptomen van ontsteking van haarzakjes variëren, dit is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie:

♣ Rode bultjes of puistjes rond de haarzakjes.

♣ Jeuk of pijn in het getroffen gebied.

♣ Zwelling en roodheid van de huid.

♣ Pusvorming of korstvorming op de huid.

♣ Haaruitval in het getroffen gebied.Wat kun je zelf doen bij ontstoken haarzakjes?

Zorg dat de huid goed droog en schoon blijft, vooral na het sporten en of zweten. Niet afplakken met bandage, geen vochtige omgeving, zoveel mogelijk aan de lucht laten herstellen.

Hygiene: reinig de huid met een cleanser en sluit dit af met een gezichtstoner. De huid wordt zo ontdaan van bacteriën en de PH-waarde wordt hersteld. Alleen het lichaam? Gebruik dan een gezichtstoner op de ontstoken haarzakjes, om zo de huid te laten herstellen.

Niet scheren of epileren zolang de ontsteking actief is.

Vermijd strak zittende kleding, dit kan extra wrijving veroorzaken.

Nouvital Aloe Vera Tonic Malu Wilz Stress Relief Tonic

Nouvital Aloe Vera Tonic

Laviesage Skin Clear

 

Hoe ziet ontstoken van haarzakjes behandeling eruit?

De behandeling van ontsteking van haarzakjes oksel, benen, maar ook de liezen of ontsteking haarzakjes hoofdhuid, hangt af van de ernst en de oorzaak van de infectie. Zijn de maatregelen die je zelf hebt genomen niet afdoende, raadpleeg dan je huisarts of een dermatoloog. Afhankelijk van de oorzaak, een bacterie, een schimmel of anders, kan er zonodig gerichte medicatie worden voorgeschreven.

Hoe kun je ontsteking van haarzakjes voorkomen?

Om ontsteking van haarzakjes te voorkomen, zijn enkele eenvoudige stappen te volgen:

Houd de huid schoon en droog, vooral na het sporten of zweten.

Vermijd strakke kleding die wrijving kan veroorzaken.

Gebruik milde, hypoallergene producten voor je skincare routine en scheerproducten.

Gebruik een scherp scheermesje en scheer altijd in de richting van de haargroei.

Vermijd het delen van persoonlijke verzorgingsproducten met anderen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.