Acne / jeugdpuistjes

Acné / Jeugdpuistjes

[SPLIT]

Wat is acné?

Acne is een van de vervelendste en meest voorkomende huidproblemen. Vaak wordt acne geassocieerd met de pubertijd van tieners, maar acne komt op iedere leeftijd voor.

Acné kan diverse oorzaken hebben. De basis van het probleem is vaak een overproductie van talg en een overproductie van huideigen bacteriëren, zoals de stafylococcus bacterie (oppervlakkige ontstekingen en irritatiebultjes) en de propioni acnes bacterie (onderhuidse ontstekingen, soms zelfs cystes). De huid gaat vaak gedurende de dag glansen door de talgafscheiding en heeft zichtbare grove poriën. De grove poriën bevinden zich vaak rondom de neus, kin en het voorhoofd, maar kunnen ook zichtbaar zijn op de wangen. De huid kan wat verdikt zijn en eventueel littekenweefsel hebben van de acné. Vaak wordt een vette huid veroorzaakt door hormonen, die de talgontwikkeling in de huid stimuleren. Met name in de puberteit is hier sprake van, en komt een vette huid vaker voor. Stress kan ook een oorzaak hebben op de aanmaak van talgontwikkeling, en hierdoor kan de huid ook vet aanvoelen.

 

Behandelen van Acné/Jeugdpuistjes

Belangrijk bij acne is om milde producten te gebruiken. Gebruik twee keer per dag een milde reiniging om de huid te helpen genezen, de talgproductie te verminderen en om roodheid tegen te gaan. Vergeet niet om daarna een lotion te gebruiken om de pH waarde weer in balans te brengen.

De ingrediënten benzoylperoxide en salicylzuur (BHA) verbeteren de huid en helpen puistjes te voorkomen. Symptomen als puistjes, roodheid en verstopte poriën worden vermindert. Bij papels en pustels kunnen deze producten naast het gebruik van een milde reiniging je huid verbeteren. Een exfoliant met salicylzuur is daarom een goede toevoeging.

Gebruik een goede zonnefilter met SPF 30 of hoger. Het genezingsproces van puistjes zal versnellen en de huid wordt beschermt tegen verdere schade. Dit omdat de huid puistjes niet kan genezen als het tegelijkertijd ook de huid moet beschermen tegen schade van de zon.

Een kleimasker absorbeert overtollig talg. Gebruik daarom regelmatig een kleimasker en geen verzachtend masker, door een verzachtend masker kunnen de poriën verstopt raken. 

 

Do's and don'ts

  • Gebruik lichte producten zodat het ook licht aanvoelt op de huid.
  • Haal iedere avond de make-up van je gezicht zodat verstopte poriën worden voorkomen en de verzorgingsproducten beter hun werk kunnen doen.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van producten op basis van olie, de acne huid is vaak al wat vetter en door nog meer vettigheid toe te voegen kunnen er nog meer puistjes ontstaan.
  • Gebruik geen producten met irriterende ingrediënten zoals pepermunt, alcohol, menthol en eucalyptus.

Ook bepaalde eetgewoontes kunnen acne veroorzaken. Probeer eens om (tijdelijk) zuivelproducten en gluten te vermijden. En wees matig met suikers en ongezonde voedingsmiddelen. Kies voor verse groenten en fruit.