Anti aging

Anti-aging

[SPLIT]

Wat is anti-aging?

Iedereen krijgt er uiteindelijk mee te maken: huidveroudering. Rond het 30/35ste levensjaar wordt huidveroudering over het algemeen zichtbaar. Wanneer precies en in welke hoeveelheid ligt aan veel verschillende factoren. Externe factoren maar ook erfelijke factoren spelen een rol. Door een goede anti-aging huidverzorgingsroutine en een gezonde levensstijl kun je huidveroudering beïnvloeden. 

Vanaf je 25ste levensjaar neemt de celactiviteit in de huid af. Waar je tot je 25ste continu nieuw collageen en elastine aanmaakt (eiwitten die de huid stevigheid en veerkracht geven), neemt de activiteit nu langzaam af.  

Bepaalde peptiden en fruitzuren tijdens de huidverzorging, zoals glycolzuur, kunnen de huid triggeren om meer collageen aan te maken. Daarnaast zal de huid moeite krijgen met het vasthouden van vocht en kunnen droogtelijntjes ontstaan.

Hoe behandel je anti-aging?

Helaas kun je huidveroudering niet voorkomen en is het onomkeerbaar. Maar wel zijn er tegenwoordig ontzettend veel anti-aging producten verkrijgbaar die het huidverouderingsproces vertragen en de huidconditie verbeteren.

Tussen de leeftijd van 25 en 35 is het handig om producten met hyaluronzuur te blijven gebruiken én te beginnen met glycolzuur of retinol (vitamine A-zuur). Hyaluronzuur bindt in de huid wel tot 1000x zijn eigen gewicht aan vocht aan zich, dus een echte dorstlesser voor de huid en voorkomt droogtelijntjes. Glycolzuur en Retinol exfoliëren en stimuleren de celvernieuwing, waardoor de huid actief blijft en collageen en elastine aanmaakt.

Daarnaast is vitamine C (minimaal 10%) ook een goede toevoeging. Vitamine C dient als sterke antioxidant en voorkomt glycatie en oxidatie in de huid door vrije radicalen. Deze processen tasten bindweefsel aan en veroorzaken rimpels. Vitamine C verheldert de huidteint en voorkomt pigmentvlekken. Ook Q10 is een sterke antioxidant en beschermt de huid tegen oxidatie en glycatie.

Tussen de leeftijd van 35 en 60 is het belangrijk om tekorten in collageen- en elastineniveau op te vullen, door middel van actieve peptiden. De wetenschap toont aan dat peptiden een positief effect hebben bij het verminderen van huidveroudering en bij het aanpakken van problemen zoals rimpels, huidverslapping en pigmentatie. De meest effectieve peptiden worden gemaakt door middel van biotechnologie, deze blijven het meest stabiel en kunnen de huid doordringen, waar ze de cellen stimuleren. Actieve peptiden zijn bijvoorbeeld: argireline, peptide-4, palmitoyl trilpeptide-5 en palmitoyl trilpeptide-38.

Er is één ingrediënt die het meest effectief is om de huid te beschermen: zonnefactor. Ongeveer 93% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-straling. Op jonge leeftijd (baby/kind/tiener) kan UV-straling de huidcellen al beschadigen en zonschade is pas zichtbaar na een aantal jaren, wanneer de schade is gemaakt. Gebruik daarom iedere dag een crème met minimaal SPF 30, ook in de winter! 

Do's and don'ts

  • Stel je huid niet onbeschermd bloot aan de zon.
  • Gebruik de juiste verzorgingsproducten en gebruik het consequent.
  • Zorg voor voldoende nachtrust.
  • Drink minstens 1,5 liter water per dag.
  • Eet gezond, voed je huid met volkoren producten, kaas en eieren. Kies ook voor vette vis en maak je salades met olijfolie.
  • Stop met roken.