Het belangrijkste op het gebied van huidverzorging: de reiniging

door Cedric van Dijken
3 September 2013

Waarom is reiniging van de huid zo belangrijk?

TIP: Gebruik nooit een douchegel of zeep!

 

Basis principe reiniging

Gedurende de dag en nacht produceert ons lichaam talg om de huid te beschermen en deze soepel te houden. Samen met de dode huidcellen, vuil en stof van buitenaf, te denken aan uitlaatgassen, kalk en chloor uit drinkwater en nicotine, ontstaat er een laagje vuil op onze huid. Tel daar nog eens de resten van de dagcreme of nachtcrème bij op en je krijgt een idee van hoe zo'n laag erop onze huid verzamelt is na een dag. Halen we dit niet weg, dan raken onze poriën verstopt, gaat onze huid er dof en onregelmatig uitzien en heeft het opbrengen van een dag- of nachtcrème weinig zin.

'Een nat washandje is toch voldoende?'
Het natte washandje is niet voldoende om de huid goed te reinigen en te ontdoen van vuil en vet. Wanneer we hierna toch de verzorging aanbrengen, mengen we dit als het ware met het vuil en vet laagje wat nog op de huid aanwezig is. Met als resultaat dat we de werkstoffen en ingrediënten uit de verzorging vermengen met vuil en vet en de werking sterk achteruit gaat en de stoffen niet of nauwelijks met de huid in aanraking komen. Heel erg zonde van de fijne verzorging!

Met een Cleanser ontdoen we de huid van vet en vuil, met het resultaat: een schone en egale huid. Vaak gebruiken we hierna nog een lotion om de laatste restjes reinigingsmelk of -gel te verwijderen en de huid in balans te brengen voor de opname van de verzorging. De werkstoffen en ingrediënten uit de verzorging worden nu direct op de schone huid aangebracht en behouden daardoor hun krachtige eigenschappen. Er wordt op deze manier het maximale uit het verzorgingsproduct gehaald en het resultaat zal hier ook naar zijn!


Verschillende reinigingsproducten

Wanneer we kijken naar de verschillende reinigingsproducten zien we al snel dat er voldoende keuze is. Ieder merk heeft wel vier of meer verschillende reinigingsproducten. Vaak zijn deze afgestemd op de verschillende huidtypes en zijn ze vanuit dat oogpunt ontwikkeld op een bepaalde basis product, waterbasis of oliebasis. Hieronder een algemeen overzicht van de verschillende reinigingsproducten:

Reinigingsmilk

De reinigingsmelk is bedoeld voor de normale tot dunne/tere huidtypes die behoefte hebben aan een milde reiniging. De reinigingsmilk wordt met een vochtig wattenschijfje aangebracht en zo wordt op een milde wijze het vuil en stof van de huid afgehaald. Na de reiniging met een milk wordt er altijd een lotion gebruikt om de laatste restje van de milk te verwijderen en de huid in balans te brengen voor opname van de verzorging.

Reinigingsgel of -creme

De reinigingsgel of -crème is bedoeld voor de normale en vochtarme huidtypes. Dit reinigingsproduct is op basis van een crème of gel, afhankelijk van de voorkeur van de klant.

Reinigingsfoam (schuim)

Een Reinigingsfoam is vaak een iets sterker reinigingsproduct voor de vettere huidtypes. De vette huid heeft vaak een dikkere laag talg en vuil; de schuimende cleaners zijn goed in staat om dit te verwijderen.

Reinigingsoliën

Reinigingsproducten op oliebasis zijn voor de drogere en gevoelige huidtypes. Deze reinigingsproducten drogen de huid niet uit en hebben een mild reinigende werking op de huid.


Reiniging van make-up

Voor de reiniging van make-up is het beter om hiervoor een specifiek reinigingsproduct te nemen. Door het gebruik van een make-up remover kunt je eenvoudig met een wattenschijfje de make-up verwijderen. Gebruik daarna een reinigingsproduct voor de huid, deze reinigt de huid tot in de poriën en verwijdert overtollige talg en vuil.

Een reinigingsgel, reinigingscrème of reinigingsolie is enerzijds niet krachtig genoeg om de make-up te verwijderen en anderzijds niet geschikt om te gebruiken op de dunne en gevoelige huid rondom de ogen. Daarom adviseren wij altijd om make-up removers te gebruiken voor het verwijderen van make-up en reinigingsproducten voor het reinigen van de huid.


Advies

Probeer altijd de juiste producten te kiezen voor jouw huidtype en probeer deze te gebruiken waarvoor ze bestemd zijn. Ben je niet zeker over je huidtype of wil je graag een advies, stuur gerust een mail met een vooraanzicht en zijaanzicht van je gezicht (zonder make-up), met daarbij je vragen naar [email protected] en wij geven je een advies op maat!


Onze tips voor een goede basisroutine:

Breakout Clearing Foam Wash Aloe Vera Fluid

Dermalogica Breakout Clearing Foam Wash

Malu Wilz Aloe Vera Fluid

 

 Misschien vind je deze blog ook wel interessant: 

Grote poriën, wat kun je er tegen doen?

 

Cedric van Dijken
Cedric van Dijken
Cedric is het brein achter Care for Skin. Vanwege de vele mogelijkheden van het internet, besloten Anja en haar zoon Cedric een webshop te ontwikkelen waarmee haar klanten makkelijker konden shoppen. Inmiddels is Care for Skin uitgegroeid tot een van de grootste webshops op het gebied van huidverzorging.